Menu
Susisivut
HARMAAKETTU (Urocyon cinereoargenteus)

Harmaaketulla on painoa 3 - 6 kg ja se on ulkoisilta mitoiltaan jonkin verran kettua (Vulpes vulpes) pienempi. Sen kokonaispituus on 80 - 110 cm ja hännällä on pituutta noin 30 - 44 cm. Urokset ovat hieman narttua suurempia. Nimestään huolimatta harmaakettu ei ole kokonaan harmaa, vaan sen turkissa on usein punertavaa sävyä. Turkki on selkäpuolelta tumma, kuin vaippa - ja alaosistaan vaalean ruskea, paikoin on valkoista, kuten rinnassa.

Levinneisyys

Levinneisyys

Harmaaketun asuinaluetta on Amerikka - Etelä-Amerikasta Venezuelan pohjoisosista Pohjois-Amerikkaan, Kanadan eteläisiin osiin. USA:ssa maan länsi- ja eteläosat ovat sen asuinseutuja - aivan preerioilla sitä ei tapaa, se on tyypillinen metsien asukki. Lajin asuttamat maat: Belize, Kanada, Kolumbia, El Salvador, Guatemala, Honduras, Meksiko, Nicaragua, Panama, USA ja Venezuela.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat yllä ja oikealla alla Copyright Andy Reago & Chrissy McClarren
*Kuva oikealla yllä Copyright Renee Grayson
Harmaakettu Harmaakettu
Koiraeläimet
Harmaakettu Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Renee Grayson
Koiraeläimet
Harmaakettu Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright ingridtaylar
Kiipeilyä puissa

Harmaaketulla on erityinen taito muihin koiraeläimiin verraten, sillä se kykenee kiipeilemään puissa. Puista se hakee saalista ja sinne se saattaa kavuta vaaran uhatessa. Se kykenee hyppimäänkin oksalta oksalle hieman kuin kissa. Totuuden nimessä, sen kiipeilytaito ei kuitenkaan vedä vertoja kiipeilyn ammattilaisille, kissoille, pesukarhuille tai näädille.

Ei ole harvinaista, että harmaakettu puussa taiteillessaan menettääkin otteensa ja tasapainonsa ja edessä on ilmalento tukevalle maankamaralle.

Ravinto

Päivän valoisat ajat harmaaketuilla kuluvat jossakin maanalaisissa kaivannoissa ja luolissa piilossa lepäillen. Mutta kun pimeys alkaa kääriä maisemaa vaippaansa, ilmestyvät harmaaketut luolistaan ja lähtevät saalistusmatkoilleen.

Pikkunisäkkäät ja linnut ovat harmaaketun tärkeimpiä saaliseläimiä, mutta myös tielle osuvat heinäsirkat ja muut ötökät tulevat napostelluiksi. Eikä harmaakettu kaihda serkkunsa punaketun tavoin kaatopaikkoja, tunkioita ja kompostejakaan.

Hieman suuremmatkin eläimet, kanit, jäävät sen saaliiksi - paikoin kanit ovat jopa harmaaketun pääravintoa. Oravat ja opossumit saavat varoa harmaakettua. Myös hedelmät ja raadot ovat ruokalistalla.

Harmaakettu
Lisääntyminen

Harmaaketut muodostavat puolisonsa kanssa elinikäisen liiton. Kantoaika on 2 kuukautta ja pentuja syntyy pesäluolaan 4 - 10. Joskus harmaaketun pesä voi sijaita myös puussa. Jo 4 kuukauden ikäisinä pennut kykenevät saalistamaan itse oman ruokansa, samassa iässä niillä on jo aikuisen harmaaketun hampaisto.

Evoluutio

Urocyon fossiililöydöt osoittavat, että tämä kettu on yksi kaikkein varhaisimmista kettulajeista. Urocyon cineroargenteus lajina eli jo noin 1,5 miljoonaa vuotta sitten ja sen varhaisemmat esi-isät jo paljon kauemmin, noin 6 miljoonaa vuotta sitten. Kaarina Kauhalan mukaan harmaakettu on vanhin nykyään elävistä koiraelämistä.

Uhanalaisuus

Maailman luonnonsuojeluliitto eli IUCN (The World Conservation Union) on määrittänyt uhanalaisuusluokituksessaan harmaaketun tilan elinvoimaiseksi (LC, Least Concern) - eli kyseessä on hyvin tunnettu laji, jonka kanta on runsas tai vakaa.

Kotkat, kojootit, puumat ja punailvekset ovat harmaaketun vaarallisia vihollisia luonnossa. Mutta ihminen aseineen, ansoineen ja autoineen on harmaaketullekin se kaikkein suurin vaara.

Harmaakettu ei ole mitenkään erityisesti suojeltu laji, sillä kanta on varsin runsas, vaikka harmaakettua metsästetäänkin paljon. Noin puoli miljoonaa harmaakettua metsästetään vuosittain - esimerkiksi Wisconsinissa puolet harmaaketuista metsästetään joka vuosi. Metsästyksen lisäksi harmaakettu on alttiina monille taudeille.

Koiraeläimet

Lähteet:
Kaarina Kauhala: Koiran villit sukulaiset
IUCN Red list
Animal Diveristy Web
Koiraeläimet
Harmaakettu Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright James Marvin Phelps (mandj98)
TUNTURISUDEN ELÄIN- JA LINTUSIVUJA AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
Tunturisuden sivut

AhmaTunturisuden sivut ApinatTunturisuden sivut DelfiinitTunturisuden sivut Euroopansuslikki (siiseli)Tunturisuden sivut FilippiinienkummittelijaTunturisuden sivut GenettiTunturisuden sivut GueretsatTunturisuden sivut GundiTunturisuden sivut HiekkamangustiTunturisuden sivut HirvieläimetTunturisuden sivut HyeenatTunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut ImpalaTunturisuden sivut JääkarhuTunturisuden sivut Kapybara (vesisika)Tunturisuden sivut KarhuTunturisuden sivut KeisaritamariiniTunturisuden sivut KengurutTunturisuden sivut KiinantupaijaTunturisuden sivut KirahviTunturisuden sivut Kissaeläimet - aasiankultakissasta villikissaanTunturisuden sivut KoalaTunturisuden sivut KodiakinkarhuTunturisuden sivut KoiraeläimetTunturisuden sivut KrokotiilieläimetTunturisuden sivut KultapandaTunturisuden sivut KärppäTunturisuden sivut LaiskiaisetTunturisuden sivut Liito-oravaTunturisuden sivut LumikkoTunturisuden sivut LumivuohiTunturisuden sivut MajavatTunturisuden sivut MangustiTunturisuden sivut MaraTunturisuden sivut MeerkatTunturisuden sivut MetsäjänisTunturisuden sivut MinkkiTunturisuden sivut MungotTunturisuden sivut MurmelitTunturisuden sivut MustajalkahilleriTunturisuden sivut MustakarhuTunturisuden sivut MyyrätTunturisuden sivut NorsutTunturisuden sivut NumbattiTunturisuden sivut NäätäTunturisuden sivut OravaTunturisuden sivut PandaTunturisuden sivut PiisamiTunturisuden sivut PikkumangustiTunturisuden sivut PikkumarmosettiTunturisuden sivut PikkuvirtahepoTunturisuden sivut PreerikotTunturisuden sivut PuoliapinatTunturisuden sivut PussipiruTunturisuden sivut PuukengurutTunturisuden sivut RengashäntämakiTunturisuden sivut SaimaannorppaTunturisuden sivut SarvikuonotTunturisuden sivut SaukkoTunturisuden sivut SeepratTunturisuden sivut SimpanssiTunturisuden sivut SinivalasTunturisuden sivut SiperianmaaoravaTunturisuden sivut SkunkkiTunturisuden sivut Supi (pesukarhu)Tunturisuden sivut Susi - ja kaikki koiraeläimetTunturisuden sivut TunturisopuliTunturisuden sivut UnikekoTunturisuden sivut VaivaishiiriTunturisuden sivut VirtahepoTunturisuden sivut VompatitTunturisuden sivut VähäpäästäinenTunturisuden sivut Eläinmaailman pentuja ja poikasiaTunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

Afrikan kultasusiTunturisuden sivut AmazoniankoiraTunturisuden sivut AndienkettuTunturisuden sivut AtamarankettuTunturisuden sivut BengalinkettuTunturisuden sivut BrasiliankettuTunturisuden sivut DarwininkettuTunturisuden sivut DingoTunturisuden sivut EteläafrikankettuTunturisuden sivut EtiopiansusiTunturisuden sivut FalklandinkoiraTunturisuden sivut Fennekki (aavikkokettu)Tunturisuden sivut HarjasusiTunturisuden sivut Harmaakettu Tunturisuden sivut HiekkakettuTunturisuden sivut IsoandienkettuTunturisuden sivut JuovasakaaliTunturisuden sivut KaliforniankettuTunturisuden sivut KettuTunturisuden sivut Kit foxTunturisuden sivut KojoottiTunturisuden sivut KorsakkiTunturisuden sivut KorvakoiraTunturisuden sivut KultasakaaliTunturisuden sivut Laulava uudenguineankoiraTunturisuden sivut MustatäpläkettuTunturisuden sivut NaaliTunturisuden sivut PampakettuTunturisuden sivut PreeriakettuTunturisuden sivut PunasusiTunturisuden sivut RavustajakoiraTunturisuden sivut SahelinkettuTunturisuden sivut Savannikoira (hyeenakoira)Tunturisuden sivut Suokoira (pensaskoira)Tunturisuden sivut SupikoiraTunturisuden sivut SusiTunturisuden sivut TiibetinkettuTunturisuden sivut VaippasakaaliTunturisuden sivut Viidakkosusi (vuorisusi)Tunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

AasiankultakissaTunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa)Tunturisuden sivut AfrikankultakissaTunturisuden sivut AndienkissaTunturisuden sivut BorneonkissaTunturisuden sivut BorneonpuuleopardiTunturisuden sivut GepardiTunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajitTunturisuden sivut HietakissaTunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves)Tunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut IriomotenkissaTunturisuden sivut JaguaariTunturisuden sivut Musta jaguaariTunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut KalastajakissaTunturisuden sivut KanadanilvesTunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves)Tunturisuden sivut KiinanaavikkokissaTunturisuden sivut Kodkod (yökissa)Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa)Tunturisuden sivut KotikissaTunturisuden sivut LeijonaTunturisuden sivut Leijonan alalajitTunturisuden sivut Leijonan pentukuviaTunturisuden sivut Valkoiset leijonatTunturisuden sivut AasianleijonaTunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajitTunturisuden sivut Musta pantteriTunturisuden sivut LitteäpääkissaTunturisuden sivut LumileopardiTunturisuden sivut Manuli (arokissa)Tunturisuden sivut ManulikuviaTunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa)Tunturisuden sivut MarmorikissaTunturisuden sivut MustajalkakissaTunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa)Tunturisuden sivut OselottiTunturisuden sivut PampasinkissaTunturisuden sivut PantanalinkissaTunturisuden sivut PunailvesTunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa)Tunturisuden sivut PuuleopardiTunturisuden sivut PuumaTunturisuden sivut RuostetäpläkissaTunturisuden sivut ServaaliTunturisuden sivut ServaalikuviaTunturisuden sivut SavannahTunturisuden sivut SuokissaTunturisuden sivut TiikeriTunturisuden sivut Tiikerin alalajitTunturisuden sivut Valkoinen tiikeriTunturisuden sivut KultatiikeriTunturisuden sivut Liikeri ja tiikoniTunturisuden sivut VillikissaTunturisuden sivut
*** tunturisusi.com linkit ***