Juhannus
Viron lippu JAANIPÄEV - JUHANNUS VIROSSA

Virolaiset viettävät juhannusta samoin tavoin, kuin suomalaisetkin. Juhannuksena poltetaan juhannuskokkoja, grillataan, lauletaan ja tanssitaan, sekä juhlitaan joko pienessä piirissä taikka suuressa juhannusjuhlassa. Perinteisiä juhannusruokia Virossa ei ole. Kansa grillaa erilaisia lihatuotteita ja juo erilaisia juomia, myös alkoholipitoisia. Radiossa kehotetaan ihmisia juomaan alkoholia kohtuullisesti, mutta kuten Suomessa, onnettomuuksia tapahtuu paljon.

Juhannus ja voitonpyhä

Juhannuksen ajankohta Virossa on aina 24.6. Edellinen päivä on juhannusaatto. Virossa juhannusaatolle on sijoitettu myös tärkeä kansallinen juhlapäivä Voitonpyhä (Võidupüha). Molemmat päivät 23. ja 24. kesäkuuta ovat Virossa vapaapäiviä.

Voitonpäivä liittyy Viron itsenäistymiseen, kun se 23.6.1919 löi saksalaiset joukot. Näin Virolle juhannukseen on myös Neuvostoliiton miehityksen aikana aina liittynyt ajatus vapaudesta ja itsenäisyydestä - ja sama vapauden ja itsenäisyyden aate elää voimakkaana Viron juhannuksen yhteydessä tänäkin päivänä.

Auringonnousun konsertti

Virolaisten erityisiä juhannusperinteitä on auringonnousun konsertti. Se alkaa aina 23. kesäkuuta aamuyöllä jo klo kolme Hüppasaarella. Paikka on virolaisen säveltäjän, Mart Saaren syntymäpaikka. Saar tunnetaan virolaisen kuoromusiikin ja kansallisen musiikkityylin perustajana.

Virolaisia juhannustaikoja

Erilaisia taikoja harjoitetaan ja tulkitaan Virossakin juhannuksena. Saniaisenkukkia ja juhannusmatoja eli kiiltomatoja etsitään, ja löytäjälle on luvassa kaikkea mahdollista onnea, rahaa ja rakkautta.

Meille suomalaisille tuntemattomampi juhannustapa Virossa on sellainen, että miehet hyppivät urhoollisuuttaan osoittaakseen juhannuskokon yli. Tähän voi vain todeta, että kokon pitänee olla varsin pieni, jos aikoo onnistua. Juhannuskokollahan voi olla korkeutta useita metrejä, joten ylihyppäämisessä ainakin ilman seivästä voi tulla suuria vaikeuksia.

Viron Juhannus

Juhannustapahtumia Virossa 2016

17.06 - 23.06.2016 Suure-Jaanin musiikkifestivaalit, Suure-Jaani Etelävirolaisessa Suure-Jaanin kunnassa jo 17. kertaa järjestettävät, erityisesti klassiseen ja virolaiseen musiikkiin keskittyvät päivät huipentuvat juhannuskokon sytyttämiseen ja auringonnousun konserttiin, jonka sävelet kajahtavat 23.6. kello 03 aamuyöstä Hüpassaaren suon ääreltä.

18.06 - 19.06.2016 Sõru Jazz, Sõru küla, Hiidenmaa Hiidenmaalla on ehdottomasti Viron paras tuuli, meri ja aurinko - konsertista voi kauniilla säällä nauttia ulkona nurmikolla. Ja jos sattuukin satamaan, on venevajassa tiettävästi erittäin jazzmainen ääni. Sõru Jazz järjestetään Hiidenmaalla juhannusta ennen jo seitsemännen kerran. Festivaali järjestetään yhteistyössä Emmasten kunnan kanssa. http://www.kaunismuusika.ee/soru-jazz/tutvustus/

21.06.2016, 18:00 - 22:00 Terve, Pärnun kesä!, Pärnu Upeat kesän avajaiset ja ulkoilmakonsertti Pärnussa! Tallinna luovuttaa perinteisesti kesäpääkaupungin tittelin Pärnulle.

23.06.2016, 09:00 - 18:00 Avinurmen tynnyrimarkkinat, Avinurme XIII juhannusmarkkinat pidetään taas Avinurmen kirkonkylässä. Viron maaseudun suurimpia markkinoita, jossa pääpaino on puisilla käsityöesineillä. Perinteisesti on erilaisia kaupankävijöitä, näytöksiä ja näyttelyjä sekä monipuolinen kulttuuriohjelma. Illalla perinteinen juhannuskokko ja tanssit bändin säestyksellä. Aikuinen: 2 €

23.06 - 24.06.2016, 18:00 Kansanjuhla-juhannus, Narva Narvan linnan alueella järjestetään viihdeohjelmaa ja konsertti ja illalla sytytetään juhannuskokko.

Juhannustapahtumat 2015 Viron tapahtumakalenteri

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva ylinnä - loistoristeilijä Tallinnassa - Copyright © Flickr/John Menard
Repovesi Katso ylin kuva kokonaisena.
*Kuva oikealla yllä, juhannus Kihnu Viro, Copyright Kalev Kevad
*Kuva oikealla alla autolautta, Copyright Sini Merikallio
Kihnu Autolautta
Juhannus Virossa
Juhannus
Virolaisia juhannustanssijoita ja kukankerääjiä

Kansallispukuisia tanssijoita Tallinnassa. Keltaisessa pellossa kerätään 17 kukkaa, jotka asetetaan yöksi tyynyn alle - ja aamulla sulhanen on selvinnyt! Parhaan varmuuden sulhasesta saa, kun kierittelee itseään alastomana kukkameressä, kulmasta kulmaan, tehden muodon X - ja tämän jälkeen ensimmäinen vastaantuleva mies on sulhanen! (Tästä on monia versioita).

Koit ja Hämärik

Koit ja Hämärik, vapaasti suomeksi käännettynä Aamunkajo ja Illanrusko, ovat vanhan virolaisen tarinan kaksi rakastavaista. Nämä kaksi näkevät ja kohtaavat toisensa vain yhden ainoan kerran vuodessa, juhannusyönä, jolloin aamun ja illan valot yhtyvät yöttömäksi yöksi. Juhannusyönä Koit ja Hämärik vannovat toisilleen ikuista rakkautta, hukuttavat toisensa suudelmiin - ja odottavat taas vuoden ajan seuraavaa tapaamista.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Copyright Jungleboy
*Kuva oikealla Copyright Tanel Teemusk
Juhannuskukkia
Juhannus
Juhannuspäivä Haljalassa

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Copyright Rene Jakobson
*Kuva oikealla Copyright raunov


Pieni juhannussanasto viroksi

Juhannus – jaanipäev (eli Johanneksen päivä)
Juhannusaatto – jaaniõhtu
Juhannuspäivä – jaanipäev
Voitonpäivä – Võidupüha
kokko – jaanituli
makkara – vorst
olut – õlu
suomalainen – soomlane
juovuksissa – purjus
vessa – tualett, kemps
kaunis ilma – ilus ilm
hyttynen – sääsk
kihnu
Juhannus
Tallinnan satama juhannuksena

Monet suomalaiset suuntaavat matkansa juhannuksen viettoon Tallinnaan. Ruuhkaisin ristelykausi alkaa juuri juhannuksena, ja kestää heinäkuun alkuviikot.

Lähteet
Tallinnanmatkat.com
Baabeli: Juhannus Virossa - http://www.baabeli.fi/ystavat/jutut/juhannus-virossa
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Copyright Merje Shaw
Juhannus
Virolaisia laulajia ja tanssijoita

Hieman juhannuksen jälkeen, eli heinäkuun alussa lauletaan ja tanssitaan Tallinnan laulujuhlissa. Mukana on kymmeniätuhansia kuorolaulajia ja tanssijoita sekä puhallinorkestereita. Ensimmäisen kerran laulujuhlat järjesti Johann Voldemar Jannsen vuonna 1869 Tartossa. Vuodesta 1896 lähtien ne on aina pidetty Tallinnassa.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat yllä ja oikealla Copyright ToBreatheAsOne


Juhannus
*** tunturisusi.com linkit ***