Menu
Susisivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä vasemmalla - Copyright California Department of Fish and Wildlife
*Kuva yllä oikealla - Copyright Josh More


KIT FOX (Vulpes macrotis)

Pohjois-Amerikassa - lounaisessa Yhdysvalloissa ja Meksikossa elävä, maanosan pienin kettu, joka ulkoisilta ominaisuuksiltaan muistuttaa suuresti preeriakettua (Vulpes velox). Näiden kahden ketun sukulaisuussuhteita on yritetty määrittää. On pidetty mahdollisena, että on kyse saman kettulajin erilaisista muunnoksista. Kuitenkin viimeaikaiset DNA-tutkimukset ovat osoittaneet, että olisi kyse kahdesta, itsenäisestä lajista.

Kit fox on pikkuruinen, vain 1,6 - 2,7 kg painava kettu, joka viihtyy avoimilla aavikoilla, puoliaavikoilla ja peltomailla. Turkissa on erilaisia kellanruskeita ja harmaita, maavärien sävyjä. Pitkän ja tuuhean hännän pää on tumma.

Erityispiirteenä samoin kuin preeriaketullakin, tällä lajilla on suuret korvat. Suuret korvat eivät auta vain tarkoissa kuulohavainnoissa, vaan ne myös haihduttavat kuumissa oloissa ruumiinlämpöä.

Päivät piilotellaan - hämärässä saalistetaan

Kuumimpana päiväaikana nämä ketut pysyttelevät suojassa, kaivamissaan tunnelistoissa. Tavallisimmin saalistusretkille lähdetään heti auringon laskettua. Saalistuksen kohteina ovat pienet jyrsijät, kanit ja linnut - myös hyönteiset ja kalat. Useammat kit fox-yhteisöt voivat saalistella samoilla alueilla, mutta ne välttävät liikkumista samoina aikoina samoilla paikoilla. Liharuuan ohessa ravintona ovat kasvikunnan tuotteet - kuten kaktushedelmät ja tomaatit.


Kit fox (Vulpes macrotis)
Kit fox
Kit fox Vulpes macrotis

Lisääntyminen

Kit fox-ketut ovat pääsääntöisesti yksiavioisia ja pariskunta elää yhdessä vuodesta toiseen. Joskus uros ja naaras eroavat lisääntymisajan jälkeen ja löytävät aikanaan uuden parin itselleen. Pentuja syntyy maalis-huhtikuussa 1 - 7 - keskimäärin 4 - joskus jopa yli 10. Pienen kokonsa vuoksi nämä ketut eivät puolusta elinaluettaan yhtä aggressiivisesti, kuin isommat koiraeläimet omia reviirejään.
Pesätunnelisto

Kit fox-ketut kaivat itselleen pesätunneliston. Myös vanhoihin, valmiisiin tunnelijärjestelmiin asetutaan asumaan. Tunneliverkostoa laajennetaan vuosien myötä ja siihen on useampia sisäänkäyntejä. Aukot maan alle ovat pieniä, jotta kojootit ja muut viholliset eivät pääsisi sisään. Maan alla tunnelistossa on useita laajennoksia, kuin kamareita - joissa tapahtuu myös synnytys. Tunnelikamarit pidetään siisteinä ja niitä pehmustetaankin ruohoilla.

"Kissaketut"

Preeriakettua kutsutaan kissaketuksi ja myös kit fox on suomeksi kissakettu. Kissaan näitä kettuja liittää niiden pieni koko.

Suomessa nisäkästoimikunta on antamassa nisäkkäille uusia nimiä. Tämä nimitoimikunta tuntuu nukahtaneen, sillä uudet lajinimet annettiin lausuntokierrokselle kymmenisen vuotta sitten, ja sen jälkeen ei ole kuulunutkaan yhtään mitään. Täytyy suuresti ihmetellä, miksi tämä työ etenee näin äärettömän hitaasti.

"Kissakettuihin" liittyen yksi niistä perusteista, joilla nisäkäslajeja nimetään uudelleen, on sellainen, että lajinimessä ei saa esiintyä jonkin toisen eläinlajin nimeä. Siksi ketulle lajinimenä kissakettu on mahdoton - ja tämä onkin hyvä periaate. Harmillista on, että kit foxille ei ole esitetty minkäänlaista suomalaista nimeä.

*Utah Division of Wildlife Resources
*Kaarina Kauhala: Koiran villit sukulaiset
*Animal Diversity Web: Vulpes macrotis - Kit fox
*IUCN
*Encyclopedia of Life

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvassa vasemmalla, ja yllä, Kit fox (Vulpes macrotis) Copyright Ben Smith


Koiraeläimet
TUNTURISUDEN ELÄIN- JA LINTUSIVUJA AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
Tunturisuden sivut

AhmaTunturisuden sivut ApinatTunturisuden sivut DelfiinitTunturisuden sivut Euroopansuslikki (siiseli)Tunturisuden sivut FilippiinienkummittelijaTunturisuden sivut GenettiTunturisuden sivut GueretsatTunturisuden sivut GundiTunturisuden sivut HiekkamangustiTunturisuden sivut HirvieläimetTunturisuden sivut HyeenatTunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut ImpalaTunturisuden sivut JääkarhuTunturisuden sivut Kapybara (vesisika)Tunturisuden sivut KarhuTunturisuden sivut KeisaritamariiniTunturisuden sivut KengurutTunturisuden sivut KiinantupaijaTunturisuden sivut KirahviTunturisuden sivut Kissaeläimet - aasiankultakissasta villikissaanTunturisuden sivut KoalaTunturisuden sivut KodiakinkarhuTunturisuden sivut KoiraeläimetTunturisuden sivut KrokotiilieläimetTunturisuden sivut KultapandaTunturisuden sivut KärppäTunturisuden sivut LaiskiaisetTunturisuden sivut Liito-oravaTunturisuden sivut LumikkoTunturisuden sivut LumivuohiTunturisuden sivut MajavatTunturisuden sivut MangustiTunturisuden sivut MaraTunturisuden sivut MeerkatTunturisuden sivut MetsäjänisTunturisuden sivut MinkkiTunturisuden sivut MungotTunturisuden sivut MurmelitTunturisuden sivut MustajalkahilleriTunturisuden sivut MustakarhuTunturisuden sivut MyyrätTunturisuden sivut NorsutTunturisuden sivut NumbattiTunturisuden sivut NäätäTunturisuden sivut OravaTunturisuden sivut PandaTunturisuden sivut PiisamiTunturisuden sivut PikkumangustiTunturisuden sivut PikkumarmosettiTunturisuden sivut PikkuvirtahepoTunturisuden sivut PreerikotTunturisuden sivut PuoliapinatTunturisuden sivut PussipiruTunturisuden sivut PuukengurutTunturisuden sivut RengashäntämakiTunturisuden sivut SaimaannorppaTunturisuden sivut SarvikuonotTunturisuden sivut SaukkoTunturisuden sivut SeepratTunturisuden sivut SimpanssiTunturisuden sivut SinivalasTunturisuden sivut SiperianmaaoravaTunturisuden sivut SkunkkiTunturisuden sivut Supi (pesukarhu)Tunturisuden sivut Susi - ja kaikki koiraeläimetTunturisuden sivut TunturisopuliTunturisuden sivut UnikekoTunturisuden sivut VaivaishiiriTunturisuden sivut VirtahepoTunturisuden sivut VompatitTunturisuden sivut VähäpäästäinenTunturisuden sivut Eläinmaailman pentuja ja poikasiaTunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

Afrikan kultasusiTunturisuden sivut AmazoniankoiraTunturisuden sivut AndienkettuTunturisuden sivut AtamarankettuTunturisuden sivut BengalinkettuTunturisuden sivut BrasiliankettuTunturisuden sivut DarwininkettuTunturisuden sivut DingoTunturisuden sivut EteläafrikankettuTunturisuden sivut EtiopiansusiTunturisuden sivut FalklandinkoiraTunturisuden sivut Fennekki (aavikkokettu)Tunturisuden sivut HarjasusiTunturisuden sivut Harmaakettu Tunturisuden sivut HiekkakettuTunturisuden sivut IsoandienkettuTunturisuden sivut JuovasakaaliTunturisuden sivut KaliforniankettuTunturisuden sivut KettuTunturisuden sivut Kit foxTunturisuden sivut KojoottiTunturisuden sivut KorsakkiTunturisuden sivut KorvakoiraTunturisuden sivut KultasakaaliTunturisuden sivut Laulava uudenguineankoiraTunturisuden sivut MustatäpläkettuTunturisuden sivut NaaliTunturisuden sivut PampakettuTunturisuden sivut PreeriakettuTunturisuden sivut PunasusiTunturisuden sivut RavustajakoiraTunturisuden sivut SahelinkettuTunturisuden sivut Savannikoira (hyeenakoira)Tunturisuden sivut Suokoira (pensaskoira)Tunturisuden sivut SupikoiraTunturisuden sivut SusiTunturisuden sivut TiibetinkettuTunturisuden sivut VaippasakaaliTunturisuden sivut Viidakkosusi (vuorisusi)Tunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

AasiankultakissaTunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa)Tunturisuden sivut AfrikankultakissaTunturisuden sivut AndienkissaTunturisuden sivut BorneonkissaTunturisuden sivut BorneonpuuleopardiTunturisuden sivut GepardiTunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajitTunturisuden sivut HietakissaTunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves)Tunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut IriomotenkissaTunturisuden sivut JaguaariTunturisuden sivut Musta jaguaariTunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut KalastajakissaTunturisuden sivut KanadanilvesTunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves)Tunturisuden sivut KiinanaavikkokissaTunturisuden sivut Kodkod (yökissa)Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa)Tunturisuden sivut KotikissaTunturisuden sivut LeijonaTunturisuden sivut Leijonan alalajitTunturisuden sivut Leijonan pentukuviaTunturisuden sivut Valkoiset leijonatTunturisuden sivut AasianleijonaTunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajitTunturisuden sivut Musta pantteriTunturisuden sivut LitteäpääkissaTunturisuden sivut LumileopardiTunturisuden sivut Manuli (arokissa)Tunturisuden sivut ManulikuviaTunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa)Tunturisuden sivut MarmorikissaTunturisuden sivut MustajalkakissaTunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa)Tunturisuden sivut OselottiTunturisuden sivut PampasinkissaTunturisuden sivut PantanalinkissaTunturisuden sivut PunailvesTunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa)Tunturisuden sivut PuuleopardiTunturisuden sivut PuumaTunturisuden sivut RuostetäpläkissaTunturisuden sivut ServaaliTunturisuden sivut ServaalikuviaTunturisuden sivut SavannahTunturisuden sivut SuokissaTunturisuden sivut TiikeriTunturisuden sivut Tiikerin alalajitTunturisuden sivut Valkoinen tiikeriTunturisuden sivut KultatiikeriTunturisuden sivut Liikeri ja tiikoniTunturisuden sivut VillikissaTunturisuden sivut
*** tunturisusi.com linkit ***