Menu
Susisivut
PREERIAKETTU (Vulpes velox)

Preeriakettu on Pohjois-Amerikan toiseksi pienin kettulaji. Hitusen sitäkin vielä pienempi on Kit fox (Vulpes macrotis).

Painoa preeriaketulla on 2 - 3 kg ja sen koko pituus häntineen on 80 cm. Mustakärkisellä hännällä on mittaa 33 cm. Preeriakettu ei ole kooltaan paljonkaan kotikissaa suurempi, kun hartiakorkeuttakin on vain 30 cm.

Preeriaketulla on huomattavan suuret korvat. Turkissa on kellertävän vaaleanruskean ja harmaan sävyjä - kuonon sivuissa, rinnassa, kurkussa ja vatsassa on valkoista. Sekä urokset että naaraat ovat ulkonäöltään samanlaisia, urokset ovat vain hieman suurempia.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat yllä - Copyright Wade Tregaskis
Preeriakettu (Vulpes velox)
Preeriakettu
Preeriakettu Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
Kuva Copyright © Flickr/Tim Strater
Preeriakettu

Ravinto

Preeriakettu on useimpien koiraeläinten tapaan kaikkiruokainen. Sen ruokavalioon kuuluvat kengururotat, maaoravat, hyönteiset, linnut, liskot ja kalat. Oikein nautiskeluhimon iskiessä se napostelee kaktuksen hedelmiä.

Vuodenaikojen myötä ruokalajit vaihtelevat. Kesäisin aikuiset syövät suuria määriä hyönteisiä, kovakuoriaisia ja heinäsirkkoja, mutta ruokkivat pentujaan suuremmilla saaliseläimillä.

Preeriakettu

Alalajit

Preeriakettu Vulpes velox velox
Vulpes velox arsipus
Vulpes velox devia

Pikkupreeriakettu Vulpes velox hebes
San Joaquin preeriakettu Vulpes velox macrotis
Meksikonaavikkokettu Vulpes velox neomexicana
Vulpes velox nevadensis
Vulpes velox tenuirostris
Vulpes velox zinseri
Elintavat

Preeriaketut elävät ja viihtyvät aukeassa maastossa, kuivilla, kukkulaisilla tasangoilla ja preerioilla, missä niillä on luolakäytäviään ja kaivantojaan laaksojen kyljissä ja missä on sopivasti vehmaampia laaksoja ja kukkuloita saaliin etsintään. Turvallisuutensa ne asettavat sen varaan, että ovat kyllin nopeita ja luola-aukkoja on kyllin lähellä pikaiseen pakenemiseen.

Vaikka preeriaketut voivat olla liikkeellä päivälläkin, niin pääsääntöisesti ne ovat öisin liikkuvia eläimiä. Vasta, kun auringon viimeiset säteet alkavat kadota kukkuloitten taakse ja illan varjot pitenevät, uskaltautuvat preeriaketut kurkkimaan ulos kaivannoistaan.

Saalista etsiessään preeriakettu voi loitota kolmenkin kilometrin päähän omalta pesäpaikaltaan. Eri perheyhteisöjen preeriaketut saalistavat samoillakin alueilla, tosin eri aikoina.

Preeriakettu on nopea juoksija. Se kykenee ottamaan parin metrin pituisia loikkia ja kiitää täydessä vauhdissaan nopeudella 60 km/h.

Preeriakettu

Lisääntyminen ja reviirit

Preeriaketut ovat yksiavioisia lisääntymisaikana, mutta eivät pysyttäydy parina ikuisesti, vaan vaihtavat partneria. Keväällä pentuja syntyy 2 - 6. Luonnossa preeriaketun elinikä on vain 3 - 6 vuotta, vankeudessa se voi elää 14 vuotta.

Preeriaketuilla sosiaalisessa käyttäytymisessä on erityistä se, että reviirien hallinta perustuu naaraisiin. Naaraat pysyttäytyvät reviireillään aina, mutta urokset voivat siirtyä erityisissä tilanteissa muualle.

Levinneisyys

Preeriakettu elää kahdessa Pohjois-Amerikan maassa, Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Kanadasta preeriakettu hävisi 1930-luvulla, mutta nyt sinne on syntynyt pieni uuspopulaatio. Pohjois-Amerikassa tämä laji oli aikoinaan laajalle levinnyt.

Preeriakettu ei hirveästi kavahda ihmistä ja siksi sitä helposti on pyydetty myrkyin ja asein niin, että tällä hetkellä sen levinneisyys kattaa hajanaisia ja erillisiä populaatioita USA:n preerioilla sekä läntisessä Kanadassa. Coloradossa, Kansasissa, New Mexicossa ja Wyomingissa kanta on vakain.
Preeriakettu
Preeriakettu
Uhanalaisuus

Maailman luonnonsuojeluliitto eli IUCN (The World Conservation Union) on määrittänyt uhanalaisuusluokituksessaan preeriaketun tilan elinvoimaiseksi (LC, Least Concern) - eli kyseessä on hyvin tunnettu laji, jonka kanta on runsas tai vakaa. Sitä uhkaavia tekijöitäkin kuitenkin on, ja niitä ovat ihmisen suorittamat tappotoimet. Se on myös joutunut väistymään maiseman muuttuessa maatalouden ja kaupungistumisen myötä.

*Kaarina Kauhala: Koiran villit sukulaiset
*Animal Diversity Web: Vulpes velox - Swift fox
*IUCN
*Encyclopedia of Life

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Ylin kuva, Preeriakettu (Vulpes velox) Copyright Kilarin
*Toiseksi ylin kuva, Preeriakettu (Vulpes velox) Copyright CJ Berry
*Neljäs kuva ylhäältä - toiseksi alin ja ja alin kuva, Preeriakettu (Vulpes velox) Copyright BugMan50
*Kolmas ja viides kuva ylhäältä, Preeriakettu (Vulpes velox) Copyright Gordilly


Koiraeläimet
TUNTURISUDEN ELÄIN- JA LINTUSIVUJA AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
Tunturisuden sivut

AhmaTunturisuden sivut ApinatTunturisuden sivut DelfiinitTunturisuden sivut Euroopansuslikki (siiseli)Tunturisuden sivut FilippiinienkummittelijaTunturisuden sivut GenettiTunturisuden sivut GueretsatTunturisuden sivut GundiTunturisuden sivut HiekkamangustiTunturisuden sivut HirvieläimetTunturisuden sivut HyeenatTunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut ImpalaTunturisuden sivut JääkarhuTunturisuden sivut Kapybara (vesisika)Tunturisuden sivut KarhuTunturisuden sivut KeisaritamariiniTunturisuden sivut KengurutTunturisuden sivut KiinantupaijaTunturisuden sivut KirahviTunturisuden sivut Kissaeläimet - aasiankultakissasta villikissaanTunturisuden sivut KoalaTunturisuden sivut KodiakinkarhuTunturisuden sivut KoiraeläimetTunturisuden sivut KrokotiilieläimetTunturisuden sivut KultapandaTunturisuden sivut KärppäTunturisuden sivut LaiskiaisetTunturisuden sivut Liito-oravaTunturisuden sivut LumikkoTunturisuden sivut LumivuohiTunturisuden sivut MajavatTunturisuden sivut MangustiTunturisuden sivut MaraTunturisuden sivut MeerkatTunturisuden sivut MetsäjänisTunturisuden sivut MinkkiTunturisuden sivut MungotTunturisuden sivut MurmelitTunturisuden sivut MustajalkahilleriTunturisuden sivut MustakarhuTunturisuden sivut MyyrätTunturisuden sivut NorsutTunturisuden sivut NumbattiTunturisuden sivut NäätäTunturisuden sivut OravaTunturisuden sivut PandaTunturisuden sivut PiisamiTunturisuden sivut PikkumangustiTunturisuden sivut PikkumarmosettiTunturisuden sivut PikkuvirtahepoTunturisuden sivut PreerikotTunturisuden sivut PuoliapinatTunturisuden sivut PussipiruTunturisuden sivut PuukengurutTunturisuden sivut RengashäntämakiTunturisuden sivut SaimaannorppaTunturisuden sivut SarvikuonotTunturisuden sivut SaukkoTunturisuden sivut SeepratTunturisuden sivut SimpanssiTunturisuden sivut SinivalasTunturisuden sivut SiperianmaaoravaTunturisuden sivut SkunkkiTunturisuden sivut Supi (pesukarhu)Tunturisuden sivut Susi - ja kaikki koiraeläimetTunturisuden sivut TunturisopuliTunturisuden sivut UnikekoTunturisuden sivut VaivaishiiriTunturisuden sivut VirtahepoTunturisuden sivut VompatitTunturisuden sivut VähäpäästäinenTunturisuden sivut Eläinmaailman pentuja ja poikasiaTunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

Afrikan kultasusiTunturisuden sivut AmazoniankoiraTunturisuden sivut AndienkettuTunturisuden sivut AtamarankettuTunturisuden sivut BengalinkettuTunturisuden sivut BrasiliankettuTunturisuden sivut DarwininkettuTunturisuden sivut DingoTunturisuden sivut EteläafrikankettuTunturisuden sivut EtiopiansusiTunturisuden sivut FalklandinkoiraTunturisuden sivut Fennekki (aavikkokettu)Tunturisuden sivut HarjasusiTunturisuden sivut Harmaakettu Tunturisuden sivut HiekkakettuTunturisuden sivut IsoandienkettuTunturisuden sivut JuovasakaaliTunturisuden sivut KaliforniankettuTunturisuden sivut KettuTunturisuden sivut Kit foxTunturisuden sivut KojoottiTunturisuden sivut KorsakkiTunturisuden sivut KorvakoiraTunturisuden sivut KultasakaaliTunturisuden sivut Laulava uudenguineankoiraTunturisuden sivut MustatäpläkettuTunturisuden sivut NaaliTunturisuden sivut PampakettuTunturisuden sivut PreeriakettuTunturisuden sivut PunasusiTunturisuden sivut RavustajakoiraTunturisuden sivut SahelinkettuTunturisuden sivut Savannikoira (hyeenakoira)Tunturisuden sivut Suokoira (pensaskoira)Tunturisuden sivut SupikoiraTunturisuden sivut SusiTunturisuden sivut TiibetinkettuTunturisuden sivut VaippasakaaliTunturisuden sivut Viidakkosusi (vuorisusi)Tunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

AasiankultakissaTunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa)Tunturisuden sivut AfrikankultakissaTunturisuden sivut AndienkissaTunturisuden sivut BorneonkissaTunturisuden sivut BorneonpuuleopardiTunturisuden sivut GepardiTunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajitTunturisuden sivut HietakissaTunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves)Tunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut IriomotenkissaTunturisuden sivut JaguaariTunturisuden sivut Musta jaguaariTunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut KalastajakissaTunturisuden sivut KanadanilvesTunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves)Tunturisuden sivut KiinanaavikkokissaTunturisuden sivut Kodkod (yökissa)Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa)Tunturisuden sivut KotikissaTunturisuden sivut LeijonaTunturisuden sivut Leijonan alalajitTunturisuden sivut Leijonan pentukuviaTunturisuden sivut Valkoiset leijonatTunturisuden sivut AasianleijonaTunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajitTunturisuden sivut Musta pantteriTunturisuden sivut LitteäpääkissaTunturisuden sivut LumileopardiTunturisuden sivut Manuli (arokissa)Tunturisuden sivut ManulikuviaTunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa)Tunturisuden sivut MarmorikissaTunturisuden sivut MustajalkakissaTunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa)Tunturisuden sivut OselottiTunturisuden sivut PampasinkissaTunturisuden sivut PantanalinkissaTunturisuden sivut PunailvesTunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa)Tunturisuden sivut PuuleopardiTunturisuden sivut PuumaTunturisuden sivut RuostetäpläkissaTunturisuden sivut ServaaliTunturisuden sivut ServaalikuviaTunturisuden sivut SavannahTunturisuden sivut SuokissaTunturisuden sivut TiikeriTunturisuden sivut Tiikerin alalajitTunturisuden sivut Valkoinen tiikeriTunturisuden sivut KultatiikeriTunturisuden sivut Liikeri ja tiikoniTunturisuden sivut VillikissaTunturisuden sivut
*** tunturisusi.com linkit ***