Menu
Susisivut
KALIFORNIANKETTU (Urocyon littoralis)

Kaliforniankettu on Amerikan harmaaketun kääpiömuoto, Yhdysvalloissa elävistä ketuista toiseksi pienin. Aikoinaan jotkut harmaaketut ovat kulkeutuneet Kalifornian edustan saariin ja siellä niistä on eristyksissä kehittynyt tämä uusi laji.

Ruumiin pituus 48 – 50 cm, pää mukaan lukien. Hartiakorkeus alle 25 cm. Hännän pituus 11 - 29 cm. Urokset ovat hieman naaraita suurempia.

Kalifornianketut ovat huomattavasti pienempiä, kuin mantereella elävät sukulaisensa. Siinä, kun harmaaketulla painoa on viisi kiloa, sitä kalifornianketulla on vain 1,3 - 2,8 kiloa.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä, kaliforniankettu - Copyright Greg Schechter
*Kuva oikealla, kaliforniankettu - Copyright Recovering Vagabond - Andrew Hall
*Kuva alla, kaliforniankettu - Copyright Tom Benson
Kaliforniankettu Urocyon littoralis
Kaliforniankettu
Kalifornian harmaat ketut

Kalifornian edustalla on kahdeksan pienehköä saarta, Channel Islands, joista lähin on vain 30 kilometrin päässä mantereesta. Ensimmäiset harmaaketut saapuivat näistä saarista pohjoisimpaan noin 16 500 vuotta sitten Kalifornian mantereelta. Tuohon aikaan nuo saaret olivat vielä yhteydessä toisiinsa ja merimatka mantereellekin oli vain viisi-kuusi kilometriä. Ketut saattoivat joko uida kapean salmen yli tai sitten ne pääsivät saareen ajelehtivan puunrungon mukana.

Joka tapauksessa on ilmeistä, että harmaaketut pääsivät saariin vain kerran ja saarten ketut ovat siis peräisin yhdestä ainoasta kolonisaatiosta. Kaukaisempiin eteläisiin saariin ketut kulkeutuivat mahdollisesti intiaanien mukana noin 10 000 vuotta sitten. Harmaaketut kesyyntyvät helposti ja pentuja on saatettu pitää lemmikkeinä. Ehkä niitä myös syötiin ja niiden nahkoja käytettiin hyväksi. Niitä kohdeltiin siten samoin kuin muinoin koiriemme esi-isiä.

Jääkauden päättyessä jääminen eristyksiin

Jääkauden lopulla merenpinta nousi ja saaret joutuivat kauemmaksi mantereesta ja eristyksiin myös toisistaan. Kussakin saaressa ketut alkoivat kehittyä omaan suuntaansa.

Kuudella saarella kullakin oma kettu

Nykyään kuudessa saaressa elää oma saarikettumuoto: San Miguelin, San Nicholasin, Santa Cruzin, San Clementen, Santa Catalinan ja Santa Rosan saarissa on kussakin omat saarikettunsa.

Mantereen harmaaketuista kalifornianketut eroavat DNA-tutkimusten mukaan jo niin paljon, että ne muodostavat oman lajinsa. Ero on suunnilleen yhtä suuri kuin suden ja kojootin välinen ero. Eri saarissa elävät ketut sen sijaan katsotaan kuuluviksi samaan lajiin, mutta kukin niistä muodostaa oman alalajinsa kalifornianketulle.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva oikealla, kaliforniankettu - Copyright Tom Benson
Ravinto

Kaikkiruokaisen kalifornianketun perusravinnon muodostavat hedelmät ja hyönteiset, mikä sopii hyvin yhteen pienen koon kanssa.

Lajin pieni koko on sopeumaa saarten niukkaan ravintoon. Ravintoon kuuluu myös liskoja, pieniä nisäkkäitä ja kaikenlaisia kasvikunnan tuotteitakin sen mukaan, mitä milloinkin sattuu löytymään.

Kaliforniankettu
Kaliforniankettu Urocyon littoralis
Kalifornianketun alalajit

Urocyon littoralis littoralis - San Miguel.
Urocyon littoralis catalinae - Santa Catalina - suurin alalajeista.
Urocyon littoralis clementae - San Clemente.
Urocyon littoralis dickeyi - San Nicholas.
Urocyon littoralis santacruzae - Santa Cruz - pienin alalajeista.
Urocyon littoralis santarosae - Santa Rosa.

Vuonna 2009 Santa Cruzin kaliforniankettupopulaation suuruus oli pudonnut aiemmasta 700:sta vain 100 yksilöön.

Äärimmäisen uhanalainen

Maailman luonnonsuojeluliitto eli IUCN (The World Conservation Union) on määrittänyt uhanalaisuusluokituksessaan kalifornianketun tilan äärimmäisen uhanalaiseksi (CR, Critically Endangered). Äärimmäisen uhanalaiseen lajiin kohdistuu äärimmäisen suuri välitön uhka hävitä luonnosta.
Lisääntyminen

Kaliforniankettu on yksiavioinen ja se muodostaa pariskunnan lisääntymisajaksi. Kantoaika 50 - 63 vrk. Kaliforniankettujen pentue on pieni, yleensä pentuja on vain pari, mutta niitä voi olla 1 - 5.

Pennut syntyvät pesäluolaan keväällä, ja kömpivät sieltä kurkkimaan Kalifornian ihanasti porottavaa aurinkoa ulos kesän alussa. Imetyksessä ne ovat 7 - 8 viikkoa. Itsekin ne saavuttavat lisääntymiskyvyn jo 10 kuukauden ikäisinä ja kiirehtivät lisääntymään jo yhden vuoden iässä.

Elinikä luonnossa 4 - 6 vuotta, tarhassa 8 vuotta.

All rights reserved
*Kuva yllä kaliforniankettu - Copyright - All rights reserved: © Robert Barnett Photography - Used with permission.


"Melko" kesyjä villieläimiä

Naalien tapaan kalifornianketuista on tullut ihmisen suhteen täysin pelottomia. Jos ihminen asettuu rannalla makuulle viltilleen ja sitten herää torkuiltaan - niin hän saattaa huomata, että kaliforniankettu on tullut samalle viltille ja käpertynyt siihen vierelle nukkumaan.
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Alin kuva, kaliforniankettu - Copyright mstickmanp
Pieni kuva toiseksi ylimpänä Public domain.


Suojelu

Kaliforniankettuja yritetään suojella kaikin mahdollisin tavoin ja niiden metsästys on ankarasti kielletty. Kaliforniankettujen suuri uhka on liikenne. Suurin uhka on kuitenkin maakotka, joka on ilmaantunut saarille viime vuosikymmenten aikana - ja aiheuttaa kalifornianketuille suurimmat tuhot. Maakotka on neljä kertaa isompi, kuin kaliforniankettu ja saalistaa siksi sen helposti. Kaliforniankettuja oli vuonna 2002 alle 1200 - kun määrä vielä vuonna 1994 oli 6000.

Lähteet
Island grey fox (Urocyon littoralis)
Kaarina Kauhala: Koiran villit sukulaiset
Nature Conservancy
Center for Biological Diversity: Saving The island Fox


Koiraeläimet
Koiraeläimet
TUNTURISUDEN ELÄIN- JA LINTUSIVUJA AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
Tunturisuden sivut

AhmaTunturisuden sivut ApinatTunturisuden sivut DelfiinitTunturisuden sivut Euroopansuslikki (siiseli)Tunturisuden sivut FilippiinienkummittelijaTunturisuden sivut GenettiTunturisuden sivut GueretsatTunturisuden sivut GundiTunturisuden sivut HiekkamangustiTunturisuden sivut HirvieläimetTunturisuden sivut HyeenatTunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut ImpalaTunturisuden sivut JääkarhuTunturisuden sivut Kapybara (vesisika)Tunturisuden sivut KarhuTunturisuden sivut KeisaritamariiniTunturisuden sivut KengurutTunturisuden sivut KiinantupaijaTunturisuden sivut KirahviTunturisuden sivut Kissaeläimet - aasiankultakissasta villikissaanTunturisuden sivut KoalaTunturisuden sivut KodiakinkarhuTunturisuden sivut KoiraeläimetTunturisuden sivut KrokotiilieläimetTunturisuden sivut KultapandaTunturisuden sivut KärppäTunturisuden sivut LaiskiaisetTunturisuden sivut Liito-oravaTunturisuden sivut LumikkoTunturisuden sivut LumivuohiTunturisuden sivut MajavatTunturisuden sivut MangustiTunturisuden sivut MaraTunturisuden sivut MeerkatTunturisuden sivut MetsäjänisTunturisuden sivut MinkkiTunturisuden sivut MungotTunturisuden sivut MurmelitTunturisuden sivut MustajalkahilleriTunturisuden sivut MustakarhuTunturisuden sivut MyyrätTunturisuden sivut NorsutTunturisuden sivut NumbattiTunturisuden sivut NäätäTunturisuden sivut OravaTunturisuden sivut PandaTunturisuden sivut PiisamiTunturisuden sivut PikkumangustiTunturisuden sivut PikkumarmosettiTunturisuden sivut PikkuvirtahepoTunturisuden sivut PreerikotTunturisuden sivut PuoliapinatTunturisuden sivut PussipiruTunturisuden sivut PuukengurutTunturisuden sivut RengashäntämakiTunturisuden sivut SaimaannorppaTunturisuden sivut SarvikuonotTunturisuden sivut SaukkoTunturisuden sivut SeepratTunturisuden sivut SimpanssiTunturisuden sivut SinivalasTunturisuden sivut SiperianmaaoravaTunturisuden sivut SkunkkiTunturisuden sivut Supi (pesukarhu)Tunturisuden sivut Susi - ja kaikki koiraeläimetTunturisuden sivut TunturisopuliTunturisuden sivut UnikekoTunturisuden sivut VaivaishiiriTunturisuden sivut VirtahepoTunturisuden sivut VompatitTunturisuden sivut VähäpäästäinenTunturisuden sivut Eläinmaailman pentuja ja poikasiaTunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

Afrikan kultasusiTunturisuden sivut AmazoniankoiraTunturisuden sivut AndienkettuTunturisuden sivut AtamarankettuTunturisuden sivut BengalinkettuTunturisuden sivut BrasiliankettuTunturisuden sivut DarwininkettuTunturisuden sivut DingoTunturisuden sivut EteläafrikankettuTunturisuden sivut EtiopiansusiTunturisuden sivut FalklandinkoiraTunturisuden sivut Fennekki (aavikkokettu)Tunturisuden sivut HarjasusiTunturisuden sivut Harmaakettu Tunturisuden sivut HiekkakettuTunturisuden sivut IsoandienkettuTunturisuden sivut JuovasakaaliTunturisuden sivut KaliforniankettuTunturisuden sivut KettuTunturisuden sivut Kit foxTunturisuden sivut KojoottiTunturisuden sivut KorsakkiTunturisuden sivut KorvakoiraTunturisuden sivut KultasakaaliTunturisuden sivut Laulava uudenguineankoiraTunturisuden sivut MustatäpläkettuTunturisuden sivut NaaliTunturisuden sivut PampakettuTunturisuden sivut PreeriakettuTunturisuden sivut PunasusiTunturisuden sivut RavustajakoiraTunturisuden sivut SahelinkettuTunturisuden sivut Savannikoira (hyeenakoira)Tunturisuden sivut Suokoira (pensaskoira)Tunturisuden sivut SupikoiraTunturisuden sivut SusiTunturisuden sivut TiibetinkettuTunturisuden sivut VaippasakaaliTunturisuden sivut Viidakkosusi (vuorisusi)Tunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

AasiankultakissaTunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa)Tunturisuden sivut AfrikankultakissaTunturisuden sivut AndienkissaTunturisuden sivut BorneonkissaTunturisuden sivut BorneonpuuleopardiTunturisuden sivut GepardiTunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajitTunturisuden sivut HietakissaTunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves)Tunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut IriomotenkissaTunturisuden sivut JaguaariTunturisuden sivut Musta jaguaariTunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut KalastajakissaTunturisuden sivut KanadanilvesTunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves)Tunturisuden sivut KiinanaavikkokissaTunturisuden sivut Kodkod (yökissa)Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa)Tunturisuden sivut KotikissaTunturisuden sivut LeijonaTunturisuden sivut Leijonan alalajitTunturisuden sivut Leijonan pentukuviaTunturisuden sivut Valkoiset leijonatTunturisuden sivut AasianleijonaTunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajitTunturisuden sivut Musta pantteriTunturisuden sivut LitteäpääkissaTunturisuden sivut LumileopardiTunturisuden sivut Manuli (arokissa)Tunturisuden sivut ManulikuviaTunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa)Tunturisuden sivut MarmorikissaTunturisuden sivut MustajalkakissaTunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa)Tunturisuden sivut OselottiTunturisuden sivut PampasinkissaTunturisuden sivut PantanalinkissaTunturisuden sivut PunailvesTunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa)Tunturisuden sivut PuuleopardiTunturisuden sivut PuumaTunturisuden sivut RuostetäpläkissaTunturisuden sivut ServaaliTunturisuden sivut ServaalikuviaTunturisuden sivut SavannahTunturisuden sivut SuokissaTunturisuden sivut TiikeriTunturisuden sivut Tiikerin alalajitTunturisuden sivut Valkoinen tiikeriTunturisuden sivut KultatiikeriTunturisuden sivut Liikeri ja tiikoniTunturisuden sivut VillikissaTunturisuden sivut
*** tunturisusi.com linkit ***