Menu
Susisivut
Karitsa

APU SUDENPUREMAA VASTAAN

Sanan Saattaja Viipurista 1841, nro 42 - kertoo ohjeet siihen, miten parannetaan lampaat, joita susi on päässyt puremaan. Aiemmin käytettyjen paloviinan ja kusen sijaan neuvotaan käyttämään haavojen hoitoon palavia luita. Paraneminen on varmaa.

Susien hyökkäys lammaslaumaan

"Askanio Novasta Taurian Läänissä Venäjän valtakuntaa ilmoittaa yksi Tezman niminen Herra seuraavaista:

Se on tietty ett'ei ainoastaan näljän pakko, vaan myös veren halu ajaa sudet karjalaumoja raatelemaan. Yhdessä silmänräpäyksessä voipi 20 ja 30 lammasta tulla purruksi. Vaikka nämät haavat harvoin ovat kuollettavaiset, niin usein kuitenkin lampaat niiden päälle-seuraamista hukkantuisivat, jos ei parantavaista ainetta löytyisi.

Vuonna 1836 30:päivänä Syys-kuuta karkasi susi muutamaan lammaslaumaan ja puri 23 kappaletta. Paimen ja minä tiesimme kuinka vaikiata se on parantaa senkaltaisia puremia, ja pidimme parempana tappaa purrut lampaat pois."
Lampaiden ihmeparaneminen

"Silloin tuli likellä asuva Tartari meidän luoksemme ja tarjoiliksen vaivatta ja maksutta puolessa hetkessä parantamaan kaikki lampaat. Minä sallin hänen tehdä mitä hän parhaaksi katsoi, koska minä usein olin havainnut maassa syntyneillä olevan hyvät tiedot parannus-keinoissa.

Tartari etsi vanhoja eläimen luita, teki valkian ja pisti siihen luiden nenät.

- Niin pian kuin tuli oli niihin tarttunut, pani hän palavan luun haavain päälle, jotka kohta kuivuivat.


Lampaat eivät näkyneet tuntevan mitään kipua siitä, vaan pirtenivät kohta ja ei milläänsäkään siitä olleet, juoksivat laumalle ja rupesivat reippaasti ruohoa syömään.

Haavan päälle nousi paksu polttokuori, joka muutaman viikon kuluttua itsestänsä mureni. Kaikki 23 lammasta, joita susi oli purrut, tulivat jälleen terveeksi, ja ei yksikään niistä haavain paratessa nähtävästi laihtunut."


Paloviina ja kusi eivät auttaneet!

Ennen oli meillä tapana parannella lampailta senkaltaisia haavoja paloviinalla taikka kusella, ja saattaaksemme niitä vuotamaan panimme niiden päälle jotakin syöpää ainetta.

Siitä tuli usiasti matoja ja liikaa lihaa haavan ympärille, jota me taas poltetulla alunalla taikka sinisellä vitriolilla koimme poispoistaa; vaan tämä parannus-neuvo oli harvoin auttava, ja sillä välillä voipuivat lampaat niin, että ne vihdoin voimattomuudesta kuolivat.


Lammasvahinkoja, polkupyöräilyä ja paimennusta

Susi Canis lupus Lammasvahinkoja, polkupyöräilyä ja paimennusta

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva lampaista yllä Copyright jahansell
*Kuva lampaasta ja hoivaajista alla Copyright Jeff Arris
Susi Canis lupus
Susisivut
*** tunturisusi.com linkit ***