Menu
Susisivut
Vaippasakaali (Canis mesomelas)

Vaippasakaalin nimi englanniksi, black-backed jackal, kuvaa hyvin sen ulkonäköä: turkissa selkäpuolella kulkee niskasta häntään saakka hopeanhohtoinen vaippa, jossa on mustavalkoinen karvoitus. Kyljet ja raajat ovat punaruskeat.

Painoa vaippasakaalilla on 7 - 13 kg, hartiakorkeutta 38 - 48 cm ja koko ruumiilla pituutta 65 - 74 cm. Hyvin liikkuvaiset korvat ovat isot, teräväkärkiset ja pystyssä ja suhteessa lähes yhtä suuret kuin fennekillä. Häntä on 30 - 38 cm pitkä ja tuuhea ja siinä peitinkarvat ovat tummat. Vaippasakaalin kuulo- ja hajuaisti ovat erityisen herkät ja tehokkaat. Uros on jonkin verran suurempi kuin naaras, mutta ei kovinkaan paljon.

Vaippasakaalin raajat ovat hoikat, mutta samalla hyvin voimakkaat ja jäntevät. Varpaita on kussakin käpälässä neljä ja polkuanturoita viisi. Raajan sisäpinnalla on viides varvas eli kannus, joka ei kosketa maata. Kynsiään vaippasakaali ei voi vetää piiloon ja ne kasvavat jatkuvasti.

Vaippasakaali Canis mesomelas

Vaippasakaalin pennut.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat sivun yläreunassa Copyright © Flickr/Derek Keats
*Kuvat pennuista Copyright © Flickr/Bernard DUPONT
Vaippasakaali Canis mesomelas

Vaippasakaalin pentu.

Koiraeläimet
Levinneisyys

Levinneisyys

Vaippasakaali elää Afrikassa ja siellä kahdella erillisellä alueella. Toinen alue käsittää eteläisimmän osan Afrikkaa: Etelä-Afrikka, Namibia, Botswana ja Zimbabwe. Toinen asuinalue on Afrikan itärannikolla, Keniassa, Somaliassa ja Etiopiassa.

Vaippasakaalit elävät enimmäkseen savannilla tai harvakasvuisissa metsissä. Ne tulevat kyllä toimeen lähes aavikkomaisissakin oloissa, mutta viihtyvät parhaiten tuottoisilla heinikkoalueilla.

Vaippasakaali elää myös hiekkaisilla tasankomailla lähellä meren rannikkoa tai jokien varsilla, missä se metsästelee ravinnokseen runsaasti tarjolla olevaa riistaa, kuten pieniä ja keskikokoisia nisäkkäitä ja lintuja.

Käyttäytyminen

Vaippasakaali muistuttaa käytökseltään koiraa ja olemukseltaan kettua. Vaippasakaalit ovat sosiaalisia eläimiä, jotka saattavat saalistaa isona laumana. Tosin yksinkin taikka parina liikkuvia vaippasakaaleja on. Peruslauman muodostaa kuitenkin vain pariskunta pentuineen. Nämä eläimet ovat liikekannalla sekä päivin että öin, joskin öiseen aikaan liikkuminen voi olla aktiivisempaa.
Vaippasakaali Canis mesomelas

Lisääntyminen

Parittelu tapahtuu pitkällä aikavälillä toukokuun ja elokuun välillä. Koiraeläinten tapaan vaippasakaalit jäävät paritellessaan kiinni toisiinsa keskimäärin 20 minuutiksi. Kantoaika on 60 vrk ja pentuja syntyy 1 - 8 mutta keskimäärin 4. Pentujen syntymäpaino on 200 - 250 grammaa. Pentujen karva on tummempaa kuin aikuisten.

Pesäluolastaan pennut tulevat ulos 3 kuukauden iässä ja omilleen ne siirtyvät elämään hieman alle vuoden ikäisinä. Sukukypsyyden vaippasakaali saavuttaa 11 kuukauden iässä ja se voi elää luonnossa noin 8 vuoden ikäiseksi, vankeudessa jopa 14 vuoden ikäiseksi.

Vaippasakaalit varovat ihmistä eivätkä ole aggressiivisia isommille eläimille, mutta puolustavat kyllä tarvittaessa omaa reviiriään.
Koiraeläimet
Esihistoriaa

Nykyisen vaippasakaalin jäljet johtavat kahden miljoonan vuoden taakse. Itäisen Afrikan Olduvain kerrostumista on löydetty sakaalimaisen eläimen fossiileja. Vaippasakaali onkin Canis-suvun vanhimpia tunnettuja jäseniä. Vaikuttaa siltä, kuin se olisi säilyttänyt alkuperäisen olemuksensa poikkeuksellisen hyvin ja edustaisi koiraeläinten alkukantaisinta tyyppiä.

Tarinat sakaaleista elävät

Vaippasakaaleita on pidetty vanhan eläinkirjan mukaisesti "pelkureina ja kavalina", jotka yön pimeydessä väijyvät matkalaisiakin, päästäkseen täyttämään vatsansa leiripaikalle jääneistä luista ja muista tähteistä. Niitä on pidetty myös mestarivarkaina, jotka tulevat öisin kyliin ja vievät suihinsa kaiken, mitä löytävät.

Siellä, missä sakaalit elävät, niistä liikkuu lukemattomia uskomuksia ja tarinoita. Nämä tarinat ovat sävyltään samanlaisia, kuin pohjoisempana tarinat ketusta. Sakaalit ovat viekkaita ja älykkäitä - aina valmiita konnankoukkuihin ja kepposiin.

Vaippasakaali
Elinvoimainen kanta

Maailman luonnonsuojeluliitto eli IUCN (The World Conservation Union) on määrittänyt vaippasakaalin tilan elinvoimaiseksi (LC, Least Concern) - eli kyseessä on hyvin tunnettu laji, jonka kanta on runsas tai vakaa.

Vaippasakaali

Lähteet
ADW: Canis mesomelas Black-Backed Jackal
IUCN Red list
Eläinten maailma

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä, vaippasakaali Copyright Peter Steward
*Ylin kuva, vaippasakaali Copyright Jerry Oldenettel
*Ylin iso kuva, vaippasakaali Copyright colinjackson1972
*Kolmanneksi alin, pieni kuva, vaippasakaali Copyright Jo Mur
*Toiseksi alin iso kuva, vaippasakaali Copyright zrim
*Alin pieni kuva, vaippasakaali Copyright janborgstede


Koiraeläimet
Koiraeläimet
Pennut

Vaippasakaalin kuuden viikon ikäiset pennut.
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright myheimu
Vaippasakaali
Vaippasakaali (Canis mesomelas) Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
Kuva Copyright © Flickr/Matt Francey
TUNTURISUDEN ELÄIN- JA LINTUSIVUJA AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
Tunturisuden sivut

AhmaTunturisuden sivut ApinatTunturisuden sivut DelfiinitTunturisuden sivut Euroopansuslikki (siiseli)Tunturisuden sivut FilippiinienkummittelijaTunturisuden sivut GenettiTunturisuden sivut GueretsatTunturisuden sivut GundiTunturisuden sivut HiekkamangustiTunturisuden sivut HirvieläimetTunturisuden sivut HyeenatTunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut ImpalaTunturisuden sivut JääkarhuTunturisuden sivut Kapybara (vesisika)Tunturisuden sivut KarhuTunturisuden sivut KeisaritamariiniTunturisuden sivut KengurutTunturisuden sivut KiinantupaijaTunturisuden sivut KirahviTunturisuden sivut Kissaeläimet - aasiankultakissasta villikissaanTunturisuden sivut KoalaTunturisuden sivut KodiakinkarhuTunturisuden sivut KoiraeläimetTunturisuden sivut KrokotiilieläimetTunturisuden sivut KultapandaTunturisuden sivut KärppäTunturisuden sivut LaiskiaisetTunturisuden sivut Liito-oravaTunturisuden sivut LumikkoTunturisuden sivut LumivuohiTunturisuden sivut MajavatTunturisuden sivut MangustiTunturisuden sivut MaraTunturisuden sivut MeerkatTunturisuden sivut MetsäjänisTunturisuden sivut MinkkiTunturisuden sivut MungotTunturisuden sivut MurmelitTunturisuden sivut MustajalkahilleriTunturisuden sivut MustakarhuTunturisuden sivut MyyrätTunturisuden sivut NorsutTunturisuden sivut NumbattiTunturisuden sivut NäätäTunturisuden sivut OravaTunturisuden sivut PandaTunturisuden sivut PiisamiTunturisuden sivut PikkumangustiTunturisuden sivut PikkumarmosettiTunturisuden sivut PikkuvirtahepoTunturisuden sivut PreerikotTunturisuden sivut PuoliapinatTunturisuden sivut PussipiruTunturisuden sivut PuukengurutTunturisuden sivut RengashäntämakiTunturisuden sivut SaimaannorppaTunturisuden sivut SarvikuonotTunturisuden sivut SaukkoTunturisuden sivut SeepratTunturisuden sivut SimpanssiTunturisuden sivut SinivalasTunturisuden sivut SiperianmaaoravaTunturisuden sivut SkunkkiTunturisuden sivut Supi (pesukarhu)Tunturisuden sivut Susi - ja kaikki koiraeläimetTunturisuden sivut TunturisopuliTunturisuden sivut UnikekoTunturisuden sivut VaivaishiiriTunturisuden sivut VirtahepoTunturisuden sivut VompatitTunturisuden sivut VähäpäästäinenTunturisuden sivut Eläinmaailman pentuja ja poikasiaTunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

Afrikan kultasusiTunturisuden sivut AmazoniankoiraTunturisuden sivut AndienkettuTunturisuden sivut AtamarankettuTunturisuden sivut BengalinkettuTunturisuden sivut BrasiliankettuTunturisuden sivut DarwininkettuTunturisuden sivut DingoTunturisuden sivut EteläafrikankettuTunturisuden sivut EtiopiansusiTunturisuden sivut FalklandinkoiraTunturisuden sivut Fennekki (aavikkokettu)Tunturisuden sivut HarjasusiTunturisuden sivut Harmaakettu Tunturisuden sivut HiekkakettuTunturisuden sivut IsoandienkettuTunturisuden sivut JuovasakaaliTunturisuden sivut KaliforniankettuTunturisuden sivut KettuTunturisuden sivut Kit foxTunturisuden sivut KojoottiTunturisuden sivut KorsakkiTunturisuden sivut KorvakoiraTunturisuden sivut KultasakaaliTunturisuden sivut Laulava uudenguineankoiraTunturisuden sivut MustatäpläkettuTunturisuden sivut NaaliTunturisuden sivut PampakettuTunturisuden sivut PreeriakettuTunturisuden sivut PunasusiTunturisuden sivut RavustajakoiraTunturisuden sivut SahelinkettuTunturisuden sivut Savannikoira (hyeenakoira)Tunturisuden sivut Suokoira (pensaskoira)Tunturisuden sivut SupikoiraTunturisuden sivut SusiTunturisuden sivut TiibetinkettuTunturisuden sivut VaippasakaaliTunturisuden sivut Viidakkosusi (vuorisusi)Tunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

AasiankultakissaTunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa)Tunturisuden sivut AfrikankultakissaTunturisuden sivut AndienkissaTunturisuden sivut BorneonkissaTunturisuden sivut BorneonpuuleopardiTunturisuden sivut GepardiTunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajitTunturisuden sivut HietakissaTunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves)Tunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut IriomotenkissaTunturisuden sivut JaguaariTunturisuden sivut Musta jaguaariTunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut KalastajakissaTunturisuden sivut KanadanilvesTunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves)Tunturisuden sivut KiinanaavikkokissaTunturisuden sivut Kodkod (yökissa)Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa)Tunturisuden sivut KotikissaTunturisuden sivut LeijonaTunturisuden sivut Leijonan alalajitTunturisuden sivut Leijonan pentukuviaTunturisuden sivut Valkoiset leijonatTunturisuden sivut AasianleijonaTunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajitTunturisuden sivut Musta pantteriTunturisuden sivut LitteäpääkissaTunturisuden sivut LumileopardiTunturisuden sivut Manuli (arokissa)Tunturisuden sivut ManulikuviaTunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa)Tunturisuden sivut MarmorikissaTunturisuden sivut MustajalkakissaTunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa)Tunturisuden sivut OselottiTunturisuden sivut PampasinkissaTunturisuden sivut PantanalinkissaTunturisuden sivut PunailvesTunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa)Tunturisuden sivut PuuleopardiTunturisuden sivut PuumaTunturisuden sivut RuostetäpläkissaTunturisuden sivut ServaaliTunturisuden sivut ServaalikuviaTunturisuden sivut SavannahTunturisuden sivut SuokissaTunturisuden sivut TiikeriTunturisuden sivut Tiikerin alalajitTunturisuden sivut Valkoinen tiikeriTunturisuden sivut KultatiikeriTunturisuden sivut Liikeri ja tiikoniTunturisuden sivut VillikissaTunturisuden sivut
*** tunturisusi.com linkit ***