Menu
Susisivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat sivun yläreunassa, Copyright © Flickr/Danushka Senadheera


Afrikan kultasusi (Canis anthus)

150 vuoden jälkeen on löydetty uusi koiraeläinlaji - ja se on susi - "Afrikan kultasusi"

Uusin tutkimus paljastaa, että kultasakaali (Canis aureus), joka elää sekä Afrikassa että Euraasiassa, jakaantuukin kahteen eri eläinlajiin. Euroopan puoleinen kultasakaali pysyy kultasakaalina, mutta Afrikassa elävä kultasakaali onkin lajiltaan susi (Canis anthus). Näin on löytynyt uusi susilaji, ja ensimmäinen uusi koiraeläinlaji 150 vuoteen.

Tällä uudella lajilla, Afrikan kultasudella ei ole vakiintunutta suomenkielistä nimeä, mutta varsin luonteva lajinimi yhdyssanana olisi myöskin afrikankultasusi. Tutkijat ja uutisoijat käyttävät lajista englanniksi nimeä African golden wolf.

Yhtäläisyyksiä ja eroja

Euraasian puolella elävät kultasakaalit ovat hieman pienempiä, pienikalloisempia ja heikkohampaisempia, kuin Afrikassa elävät kultasakaalit, jotka nyt ovat osoittautuneet susiksi.

Kun ihmetellään sitä, että miksi sekä Euraasian että Afrikan kultasakaalit näyttävät kuitenkin niin samanlaisilta, vaikka ne ovatkin eri lajeja. Samankaltaisuus ulkonäössä voi olla kuitenkin pettävää, sillä tähän tutkijat vastaavat, että geneettisen informaation avulla eläimistä "voidaan kertoa uusi ja aivan erilainen tarina".

Lähteet
2.8.2015 National Geographic - 30.7.2015 Current Biology - 30.7.2015 CBC News
Uutinen Meet the First New Canine Found in 150 Years
Uutinen Genome-wide Evidence Reveals that African and Eurasian Golden Jackals Are Distinct Species
Uutinen African golden wolf, a new species of wild dog, discovered
Afrikan kultasusi
Afrikan kultasusi (Canis anthus)

Etiopia 29.4.2011.
All Rights Reserved
*Kuva Copyright © Flickr/Mark Piazzi
Photo used with permission.
Afrikan kultasusi
Afrikan kultasusi (Canis anthus)

Tansania 26.2.2015.
All Rights Reserved
*Kuva Copyright © Flickr/mnreddy9
Photo used with permission.
Susiuutiset
Afrikan kultasusi (Canis anthus)
Jaguaari Koiraeläimet

Afrikan kultasusi Tunturisuden sivut Amazoniankoira Tunturisuden sivut Andienkettu Tunturisuden sivut Atamarankettu Tunturisuden sivut Bengalinkettu Tunturisuden sivut Brasiliankettu Tunturisuden sivut Darwininkettu Tunturisuden sivut Dingo Tunturisuden sivut Eteläafrikankettu Tunturisuden sivut Etiopiansusi Tunturisuden sivut Falklandinkoira Tunturisuden sivut Fennekki (aavikkokettu) Tunturisuden sivut Harjasusi Tunturisuden sivut Harmaakettu Tunturisuden sivut Hiekkakettu Tunturisuden sivut Isoandienkettu Tunturisuden sivut Juovasakaali Tunturisuden sivut Kaliforniankettu Tunturisuden sivut Kettu Tunturisuden sivut Kit fox Tunturisuden sivut Kojootti Tunturisuden sivut Korsakki Tunturisuden sivut Korvakoira Tunturisuden sivut Kultasakaali Tunturisuden sivut Laulava uudenguineankoira Tunturisuden sivut Mustatäpläkettu Tunturisuden sivut Naali Tunturisuden sivut Pampakettu Tunturisuden sivut Preeriakettu Tunturisuden sivut Punasusi Tunturisuden sivut Ravustajakoira Tunturisuden sivut Sahelinkettu Tunturisuden sivut Savannikoira (hyeenakoira) Tunturisuden sivut Suokoira (pensaskoira) Tunturisuden sivut Supikoira Tunturisuden sivut Susi Tunturisuden sivut Tiibetinkettu Tunturisuden sivut Vaippasakaali Tunturisuden sivut Viidakkosusi (vuorisusi) Tunturisuden sivut
*** tunturisusi.com linkit ***