Susi
Susisivut

SUDEN AISTIT

Hajuaisti

Suden pää on iso ja sen kuono on terävä. Suden kallo on erityisen pitkä - tarjoten hyvät edellytykset mainiolle hajuaistille. Hajuaisti on ehkä suden tärkein aisti. Sudella sanotaan olevan 100 kertaa parempi hajuaisti, kuin ihmisellä - ja 12 kertaa parempi hajuaisti, kuin koiralla. Hajua vastaanottava pinta on suden pitkässä kuonossa huomattavasti suurempi, kuin ihmisen nenässä.

Susi tuntee jonkin saaliseläimen hajun, vaikka eläin on ohittanut paikan jo useita päiviä aikaisemmin. Hajuaisti ei ole sudelle tärkeä vain saalistuksessa, vaan se käyttää hajuaistiaan monenlaisten viestien vastaanottamiseen suhteessa sekä omaan laumaansa, että kaikkiin muihinkin susiin. Reviirimerkitkin virtsaten ovat juuri siksi mahdollisia, että sudet haistavat ne helposti.

Sudella on myös useampia hajurauhasia, joiden avulla se jättää itsestään hajumerkkejä, joita hajuaistin avulla hienovaraisen tarkasti tulkitaan.

Suden silmät ja näkö

Hajuaisti ei petä

Susi tietää aina saaliseläimensä jälkien hajusta, kumpaan suuntaan jälkien jättäjä on mennyt. Se voi lyhyen matkaa seurata ensiksi jälkiä väärään suuntaan, mutta lähtee heti kohta oikeaan suuntaan, sinne, minne jäljitettävä on mennyt.

Korvat ja kuulo

Suden kuuloaisti on hyvin tarkka. Suden korvat ovat tylppäkärkiset ja pystyt. Korvien pituus on 10,5 - 12 cm. Susi muistuttaa ulkonäöltään pystykorvaista koiraa. Mitä ilmeisimmin susi koiran lailla kuulee korkeampia ääniä, kuin ihminen.

Susi kuulee mahdollisesti ääniä 80 kHz korkeudelta, kun ihminen kuulee vain 20 kHz korkeudelta. Hyvä kuulo, kuten kaikki muutkin aistit, ovat tärkeitä sekä saaliin paikantamisessa - että vaarojen havaitsemisessa.

Suden silmät ja näkö

Suden Etelä-Amerikan serkulla, harjasudella, on korvia omiksi tarpeiksi. Eräillä koiraeläimillä on päänsä kokoon nähden huomattavan suuret korvat. Näihin suurikorvaisiin kuuluu myös fennekki eli aavikkokettu.

Suden silmät

Creative Commons
Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat, myös kuva valkoisesta sudesta alla - sekä kuvat harjasudesta ja fennekistä - Copyright Tambako the Jaguar

Silmät ja näkö

Sudella on vinot silmät. Pennulla silmien väri on sininen, väri alkaa vaihtua kohti keltaista ja oranssia 8 - 16 viikon iässä. Aikuisen suden silmien iiriksen eli värikalvon väri vaihtelee ruskean eri sävyistä aina keltaiseen ja oranssiin asti.

Joskus, äärimmäisen poikkeuksellisesti, aikuisen suden iiris voi jäädä siniseksi.

Sudella on silmässään kolmas silmäluomi, vilkkuluomi. Se on limakalvon peittämä, mustareunainen luomi, joka nousee esiin silmäkulmasta. Vilkkuluomen tarkoituksena on suojata silmää. Se nousee esille, kun silmä on vaurioitunut ulkoisen voiman vaikutuksesta, esimerkiksi tikun pistosta tai vaikkapa tappelun seurauksena.

Liikkeen susi erottaa hyvin, hyvinkin pienen liikkeen - mutta liikkumattoman kohteen havaitsemisessa sillä lienee näköaistinsa kanssa jo jonkinlaisia vaikeuksia. Oletetaan myös, että sudet eivät näe tarkasti kovinkaan kauas.

Värisokeus

Susi ei ehkä myöskään näe sitä samaa värimaailmaa, kuin me. Sen maailma lienee mustavalkoisempi taikka värittömämpi, se voi olla osin värisokea.

Suden kykyä havaita eri värejä on jossakin määrin tutkittu ja on havaittu, että susi erottaa kaikista väreistä parhaiten punaisen ja keltaisen, taikka reagoi niihin. Tämä ei välttämättä merkitse sitä, etteikö susi voisi nähdä muitakin värejä, mutta se ei kiinnitä niihin huomiota.

Punainen ja keltainen väri ovat sille merkittäviä sekä saaliiden veren värinä, että virtsan värissä valkoisella hangella.

Mitään lopullista tietämystä susien mahdollisesta värisokeudesta ei ole olemassa ja siten on myös mahdollista, että ne näkevätkin kaikki värit.

Yönäkö - kissansilmät

Öisin susi näkee varsin tarkasti, toisin kuin ihminen. Useilla öisin liikkuvilla eläimillä on verkkokalvollaan heijastava pinta, tapetum lucidum. Se heijastaa silmään tulleen valon uudelleen reseptorisoluihin - jolloinka eläimen hämärä- ja pimeänäkö huomattavasti tehostuu.

Näiden silmien yksi erityisominaisuus on se, että ne heijastavat niihin osuvan valon - esim. autonvalon, takaisin. Tällöin eläimen silmät alkavat hehkuen loistaa kuin "kissansilmät" pimeästä.

Suden silmät ja näkö

Fennekki eli aavikkokettu on koiraeläinten korvakunkkuja, kun korvien kokoa suhteutetaan eläimen muuhun kokoon. Fennekin korvilla on mittaa peräti 15 cm. Harjasuden korvien pituus on 18 cm, mutta harjasusi on huomattavasti isompi, kuin alle kaksikiloinen fennekki.

Susi on nelisen kertaa korkeampi, kuin fennekki. Jos suden korvat olisivat suhteellisesti samankokoiset, kuin fennekillä, niin niillä pitäisi olla mittaa 50 - 60 cm.

Susi Canis lupus

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Zarathoustra


Susi

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Flickr/Soren Wolf
Ai susi

Ai-susi, joka on luotu tekoälyohjelmalla - Generative artificial intelligence (Ai). Tekoäly eli keinoäly tai AI (englannin sanoista artificial intelligence).