James Webb lähti matkaan

Seuraamme James Webb-avaruusteleskooppia ja odotamme sen ottamia ensimmäisiä kuvia, minkä pitäisi tapahtua kesäkuussa 2022.
Avatar
Tyko Brahe
Astronomi
Viestit: 68
Liittynyt: Ma Elo 09, 2021 1:29 pm

James Webb lähti matkaan

Viesti Kirjoittaja Tyko Brahe »

Kuva

Kuvassa Ariane 5 ja James Webb lähdössä, Kuva Copyright Photo Credit: (NASA/Bill Ingalls) - Creative Commons.

James Webb lähti matkaan

Joulupäivänä 25.12.2021, klo 14.20 Suomen aikaa laukaistiin James Webb -avaruusteleskooppi matkaan Ariane 5-raketin avulla. Lähtö oli täydellisesti onnistunut.

Lähtöä sai seurata tietenkin suorana netissä ja sehän on aina yhtä huimaa, jännittävää ja vaikuttavaa.

40 sekuntia lähdön jälkeen Ariane 5 oli saavuttanut äänen nopeuden. Äänen nopeus ilmassa on noin 343 metriä sekunnissa eli 1 235 km/h (20 °C) taajuudesta riippumatta.

Laukaisu ja lähtö oli vasta osa pitkää matkaa. Onnistuneen lähdön jälkeen Webbin matkalla on vielä monta riskialtista tilannetta ennen sijoittumista perilla Lagrange L2 pisteeseen. Tavallisesti, kun avaruusalus lähtee matkaan, sen kohtaamista riskeistä sijoittuu 80 % lähtötilanteeseen. Webbin kohdalla tilanne on toinen, ja lähtöön sisältyi vain 20 - 30 % matkan riskeistä.

Lähtöhetken jälkeen seuraava tärkeä hetki on 12,5 tuntia myöhemmin, jolloin Webb suorittaa korjausliikkeen nimeltään MCC-1a kohti L2-pistettä. Toinen, pienempi suunnan korjausliike MCC-1b tapahtuu kahden päivän kuluttua lähdöstä.

Seuraavien kahden viikon kuluessa Webb suorittaa erilaisia toimintoja, joiden myötä se tulee toimintakuntoonsa. Näihin kuuluu aurinkosuojan levittely ja asettelu sijoilleen ensimmäisellä viikolla. Toisella viikolla avaruusteleskoopin peilit, pääpeili mukaan lukien, lukittuvat paikoilleen.

29 päivää laukaisun jälkeen James Webb on perillä määränpäässään, Lagrange-pisteessä L2.

Kuva

Kuva Copyright Wikipedia.

James Webb -avaruusteleskooppi sijoitetaan 1,5 miljoonan kilometrin päähän Maasta, niin kutsuttuun Lagrangen L2-pisteeseen. Lagrangen pisteet ovat avaruudessa olevia kohtia, joissa kahden toisiaan kiertävän massapisteen vetovoimat sekä keskipakoisvoima kumoavat toisensa niin, että kolmas, pieni massa voi pysytellä niissä paikoillaan suhteessa kahteen muuhun kappaleeseen.

Maalla ja Auringolla Lagrangen pisteitä on yhteensä viisi kappaletta.

Näistä Maan ja Auringon viidestä Lagrangen pisteestä kolme on Maan ja Auringon muostamalla suoralla.
Niistä L1 on Auringon ja Maan välissä, L2 ja L3 niitä yhdistävän janan jatkeella molemmin puolin - L2 pienemmän eli Maan ja L3 maasta katsottuna suuremman kappaleen, eli Auringon takana.

L4 ja L5 ovat tämän suoran ulkopuolella siten, että kumpikin niistä muodostaa kappaleiden kanssa tasasivuisen kolmion. L4 ja L5 -pisteet sijaitsevat hieman Maapallon radan ulkopuolella, mutta 150 miljoonan kilometrin etäisyydellä.

Saturnus V: Artikkeli Wikipediasta, ilmaisesta tietosanakirjasta
SpaceNews: Ariane 5 launches NASA’s James Webb Space Telescope
"Heillä, jotka opiskelevat tähtitiedettä, on Jumala opettajanaan." - Tyko Brahe