Artemis 1

Viimeisimpiä uutisia Artemis-kuuohjelmasta. Seuraamme herkeämättä ohjelman etenemistä ja valmistaudumme tuleviin kuulentoihin; Artemis 1, Artemis 2 ja Artemis 3.
Avatar
Galileo Galilei
Viestit: 24
Liittynyt: Ke Elo 11, 2021 1:32 pm

Artemis 1

Viesti Kirjoittaja Galileo Galilei »

Kuva

Kantoraketti SLS (Space Launch System), kuva Copyright Nasa. Kantoraketti vie Orion-avaruusaluksen ohella kohti Kuuta myös 13 pientä CubeSat-satelliittia, jotka kukin suorittavat erilaisia tieteellisiä toimituksia ja mittauksia.

Artemis 1 - vuonna 2021 tai 2022

Ensimmäinen Artemis-kuuohjelman lento on miehittämätön ja nimeltään Artemis 1. Se voi toteutua aikaisintaan marraskuun 2021 lopulla, mutta on hyvin mahdollista, että se tapahtuu vasta vuoden 2022 alussa. Orion-avaruusaluksen lennon kesto on 26 vuorokautta ja siitä ajasta se kiertää Kuuta kuuden vuorokauden ajan.

Orion käy lennollaan Kuun takana, 450 000 kilometrin etäisyydellä Maasta - ja siten kauempana, kuin mikään ihmistä varten rakennettu avaruusalus on käynyt. Tästä lennosta on Artemis 1-ohjelman päällikkö Mike Sarafin todennut:

"Tämä on suoritus, jonka myötä tehdään jotakin sellaista, mitä ei ole koskaan aiemmin tehty ja opitaan sellaista, mistä ei ole koskaan aiemmin tiedetty. Tämä puskee kauemmaksi mahdottoman rajoja ja viitoittaa loistavaa polkua, jota ihmiset voivat seurata seuraavalla Orion-lennolla."

Kuva

Kokovertailu, kuva Copyright Nasa. Apollo-kuulennoilla käytetty kantoraketti Saturn V oli korkeudellaan 110,6 metriä suurin kautta aikain.

Orion-avaruusaluksen lähtö kohti Kuuta tapahtuu Floridassa, Kennedyn avaruuskeskuksen laukaisutornista 39B. Kantorakettina on SLS (Space Launch System). Se on voimakkain koskaan rakennettu kantoraketti ja sillä on korkeutta 98 metriä. SLS:n voimanlähteenä on neljä RS-25-moottoria. Niiden työntövoima on 39,1 meganewtonia.

Kuva

Klikkaa tästä tekstistä isompi kuva - kartta Copyright Nasa.

Kartta Artemis 1:n lennosta. Maasta nousunsa jälkeen Orion tekee ensiksi kierroksen Maan ympäri (1,2,3,4) ja aloittaa sitten matkan kohti Kuuta (5). Numeroiden mukaan on helppoa seurata, millaisia kierteitä ja ympyröitä Orion matkallaan tekee, kuinka se kohdassa 11 on etäisimmillään Kuusta ja kuinka se kohdassa 17 palaa Maahan Kaliforniaan.

Maasta seurataan Orionin lennon aikana sen lukemattomia teknisiä hienouksia, kuten ainutlaatuisia navigointi-, kommunikointi- ja operointijärjestelmiä avaruudessa. Lähimmillään Kuuta Orion on 100 kilometrin etäisyydellä sen pinnasta, etäisimmillään Kuuta kiertävällä radallaan 70 000 kilometrin etäisyydellä Kuusta. Orionin koko lentomatkan pituus on yli 2 miljoonaa kilometriä.

Lähtiessään paluulennolle kohti Maata, Orion tekee toisen lähiohilennon 100 kilometrin etäisyydellä Kuun pinnasta. Paluumatka tapahtuu nopeudella 11 kilometriä sekunnissa. Ilmakehään saapuessaan Orionin pinta tavoittaa kuumuuden 2 760 Celsius-astetta.

Tärkeä testivaihe ajatellen seuraavia miehitettyjä Orion-lentoja on turvallinen laskeutuminen Bajan rannikolle, Kaliforniaan. Siellä avaruusaluksen miehistömoduuli laskeutuu pärskeiden roiskiessa veteen, odottavan pelastusaluksen näköetäisyydelle. Seuraavaksi Yhdysvaltain laivaston ja Nasan pienveneet laivalta operaatiotiimeineen kiitävät sen luokse. Sukeltajat hyppäävät veteen tekemään pikatarkastuksensa mahdollisten vaarojen varalta ja kytkevät moduuliin vetoköydet, joiden avulla se hinataan odottavalle laivalle. Näin on tehtävä suoritettu - ja ollaan kotona.

Lähteet:
Paul Rincon: Nasa's giant SLS rocket: a guide
Nasa: Artemis 1
TM: NASA sai valmiiksi kantoraketin, joka laukaisee astronautit matkalle Kuuhun 24-kertaisella äänen nopeudella
"Kaikki tieto on helppo ymmärtää sen jälkeen, kun sen on keksinyt - ainut ongelma on se keksiminen." - Galileo Galilei.