Menu
Susisivut
Kuvassa yllä, kettukuvien vähäisyyden vuoksi, intialaisiin tunnelmiin meitä vievät intiannorsut.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
Kuva yllä - Copyright © Navin Sigamany


BENGALINKETTU (Vulpes bengalensis)

Kooltaan bengalinkettu on pienoinen, painoa on 2,3 - 4,1 kg. Pään ja ruumiin yhteenlaskettu pituus kuonosta hännän juureen on 46 - 61 cm. Tuuhakan hännän pituus on 25 - 36 cm. Hännänpää on musta.

Rauhallisessa kävelyssä häntä osoittaa alas, juoksussa suoraan taakse - nopeissa käännöksissä häntä suuntautuu liki suoraan ylös.

Kuonossa tummaa ja huulet mustat.

Turkin väri harmakan ruskea, kellertävin ja hopeisin sävyin. Ketulle (Vulpes vulpes) tyypilliset punasävyt puuttuvat. Mahan puolelta alaosistaan vaalea taikka valkoinen. Talviturkki tuuhakampi - kuin ohuehko kesäturkki.

Uhanalaisuus

Maailman luonnonsuojeluliitto eli IUCN (The World Conservation Union) on määrittänyt uhanalaisuusluokituksessaan bengalinketun tilan elinvoimaiseksi (LC, Least Concern) - eli kyseessä on hyvin tunnettu laji, jonka kanta on runsas tai vakaa.
Bengalinkettu (Vulpes bengalensis)

All rights reserved
*Kuva - bengalinkettu (Vulpes bengalensis) - Copyright © Jugal Tiwari - Used with permission.


Metsästys

Bengalinkettuja ei metsästetä juurikaan niiden turkin vuoksi, koska turkkia ei pidetä kyllin laadukkaana turkiksia varten. Sen sijaan lajia metsästetään runsaasti erilaisiin kansanlääkinnällisiin tarkoituksiin - taikka koristeiden tekoa varten. Bengalinkettuja metsästetään myös siksi, koska ne koetaan vahingollisiksi jostakin syystä.

Erityispiirre Intiassa on se, että bengalinkettuja metsästetään myös syötäväksi.

Bengalinketun levinneisyys

Creative Commons
Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Bengalinketun levinneisyyskartta - Copyright Tom Bjornstad


Levinneisyys

Bengalinkettu on endeeminen laji, ja sitä tavataan ainoastaan Intian niemimaalta. Bangladesh, Intia, Nepal ja Pakistan ovat maat, joissa elää bengalinkettu. Etenkin Intiassa bengalinkettu on yleinen. Siitä käytetäänkin myös nimitystä intiankettu.

Thar - Rajasthan

Intiassa, Rajasthanissa sijaitsevalla Tharin aavikolla on huolimatta siitä, että se on aavikkoa, runsaslajinen eläimistö.
Bengalinkettupennut

All rights reserved
*Kuva - bengalinkettu (Vulpes bengalensis) - Copyright - All rights reserved: © Jugal Tiwari - Used with permission.


Lisääntyminen

Bengalinkettuparin liitto voi kestää koko niiden eliniän. Vaikka myös irtosuhteita siinä ohessa harrastetaan. Kantoaika 50 - 53 vuorokautta ja pentueen koko 2 - 4. Kaivaa maahan useita pesäkuoppia ja niiden yhteyteen tunnelijärjestelmän.

Ravinto ja elintavat

Kaikkiruokaisen bengalinketun ravinnon muodostavat jyrsijät, linnut, ravut ja hyönteiset, kuten termiitit - sekä kasvikunta. Vaikka laji elää pareina, se saalistaa yksin. Bengalinkettu ei paljon pakoile ihmistä ja se koituu usein sen kuolemaksi. Laji saalistaa useimmiten öisin, mutta silloin kun sää ei ole liian kuuma, kuten sadeaikoina, se voi saalistaa myös päivällä.

Lähteet
*Animal Diversity Web, University of Michigan Museum of Zoology.
*IUCN Canid Specialist Group
*Kaarina Kauhala: Koiran villit sukulaiset
*Distribution and status of the Indian fox Vulpes bengalensis in southern India.
*BBC: Science & Nature - Wildfacts: Indian fox, Bengal fox - Vulpes bengalensis
Intiankettu
Intiankettu

Bengalinketusta käytetään myös nimitystä intiankettu.
Intiankettu
Bengalinkettu
All Rights Reserved
*Kuva - Copyright Anupam Dash Photography
*Photo used with permission.
Kettu Koiraeläimet

Afrikan kultasusi Tunturisuden sivut Amazoniankoira Tunturisuden sivut Andienkettu Tunturisuden sivut Atamarankettu Tunturisuden sivut Bengalinkettu Tunturisuden sivut Brasiliankettu Tunturisuden sivut Darwininkettu Tunturisuden sivut Dingo Tunturisuden sivut Eteläafrikankettu Tunturisuden sivut Etiopiansusi Tunturisuden sivut Falklandinkoira Tunturisuden sivut Fennekki (aavikkokettu) Tunturisuden sivut Harjasusi Tunturisuden sivut Harmaakettu Tunturisuden sivut Hiekkakettu Tunturisuden sivut Isoandienkettu Tunturisuden sivut Juovasakaali Tunturisuden sivut Kaliforniankettu Tunturisuden sivut Kettu Tunturisuden sivut Kit fox Tunturisuden sivut Kojootti Tunturisuden sivut Korsakki Tunturisuden sivut Korvakoira Tunturisuden sivut Kultasakaali Tunturisuden sivut Laulava uudenguineankoira Tunturisuden sivut Mustatäpläkettu Tunturisuden sivut Naali Tunturisuden sivut Pampakettu Tunturisuden sivut Preeriakettu Tunturisuden sivut Punasusi Tunturisuden sivut Ravustajakoira Tunturisuden sivut Sahelinkettu Tunturisuden sivut Savannikoira (hyeenakoira) Tunturisuden sivut Suokoira (pensaskoira) Tunturisuden sivut Supikoira Tunturisuden sivut Susi Tunturisuden sivut Tiibetinkettu Tunturisuden sivut Vaippasakaali Tunturisuden sivut Viidakkosusi (vuorisusi) Tunturisuden sivut
*** tunturisusi.com linkit ***