Tunturisuden sivut
Kuvassa yllä Cheddarin rotko Englannissa. Sen pohjalla olevasta luolasta löytyi Cheddarin mies.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © Mark Robinson

Cheddarin mies - brittien vanhin tunnettu esi-isä

Cheddarin miehen (Cheddar Man) luurankofossiili, jolla on ikää noin 10 000 vuotta, edustaa vanhinta Britanniasta löydettyä ihmistä. Nimensä se on saanut löytöpaikkansa mukaan. Löytöpaikka on Cheddarin rotkon (Cheddar Gorge) pohjalla sijaitseva suuri luola, Coughin luola (Gough's Cave). Rotkolla on syvyyttä 115 metriä ja pituutta lähes 5 kilometriä. Rotkon ja luolan sijaintipaikka on iso kylä, meikäläisittäin sanottaisiin kunta Cheddar, jossa on hieman alle 6 000 asukasta, Somersetissa, Englannissa.

Luuranko löydettiin jo vuonna 1903, mutta vasta nyt kehittyneiden tutkimusmenetelmien myötä se on saatu paljastamaan salansa. Vaikka Cheddarin ihmisellä on ikää 10 000 vuotta, se ei ole mikään "varhaisihminen", vaan ihan samanlainen nykyihminen (Homo sapiens), kuin mekin. Britannian asuttajien joukossa häntä voidaan kuitenkin pitää varhaisena ihmisenä, sillä hän oli maassa varsin varhain - ensimmäisten joukossa. Elintavoiltaan hän oli metsästäjä-keräilijä. Elettiin mesoliittista aikakautta ja maanviljelystä ei vielä ollut keksitty.

Luurankoa säilytetään Lontoon luonnontieteellisessä museossa. Se on yksi museon arvokkaimmista kohteista museon 80 miljoonan esineen ja näytteen joukossa. Tällaisen täydellisen ihmisen luurangon löytäminen kyseiseltä aikakaudelta on suuri ihme, koska ko. ajalta löydetään ylipäänsä hyvin vähän mitään.

10 000 vuotta sitten viimeisin jääkausi oli juuri päättymässä ja Britanniaa peittäneet jäätiköt olivat vetäytyneet. Britannia oli tuolloin vielä maayhteydessä Eurooppaan, ja siten Cheddarin miehen sukukin on voinut päästä kävellen Britanniaan. Maayhteys Britanniaan katkesi noin 8 000 vuotta sitten ja silloin Britanniasta tuli saari.

Siirtyminen Britanniaan oli jääkauden jälkeen vähäistä ja koko Britannian alueella eli vain noin 12 000 ihmistä. Näiden ihmisten joukossa oli Cheddarin mies. Koska näiden jääkauden jälkeisten ihmisten jälkeen Britannia on säilynyt pysyvästi asuttuna, voidaan näitä Cheddarin miehen aikakauden ihmisiä kutsua esimmäisiksi briteiksi.

Cheddarin rotko

Cheddarin rotko ylhäältä - pohjalla maantie.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Mark Robinson


Cheddarin rotko

Cheddarin rotko alhaalta.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Philip N Young
Coughin luolan sisäänkäynti kuvan takaosassa. Luolan ympäristö on täynnä rakennuksia ja itse luola on turistikohde. Luolaan asennettiin sähkövalotkin jo vuonna 1899. Cheddarin rotkon luolissa kypsytetään juustoakin (Cheddar cheese), sillä luolat tarjoavat tasaisen lämpötilansa ja muiden olosuhteidensa vuoksi ihanteellisen ympäristön juuston kypsytykseen. Juustoa on valmistettu näissä luolissa jo ainakin 1100-luvulta alkaen.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Draco2008

Coughin kalkkikiviluola

Sisäänkäynti Coughin kalkkikiviluolaan. Luolan löysi 1800-luvulla Richard Cox Gough. 820 metrin pituinen osa luolasta on avoinna yleisölle.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Elliott Brown

Luolaihminen?

Cheddarin miehen löytöpaikka on kylmä ja pimeä Coughin kalkkikiviluola. Löydön tekivät työmiehet, jotka siistivät luolaa esittelytarkoituksiin. Mies on saattanut jostakin syystä kuolla juuri luolassa ja jäänyt siitä niille sijoilleen. On myös mahdollista, että hänet on haudattu luolaan.

Sitä, että asuivatko Cheddarin rotkon ihmiset luolissa, ei tiedetä. Vain luuranko on luolasta löydetty, mutta ei minkäänlaisia merkkejä taikka jälkiä asumisesta.

Cheddarin luolista on löydetty myös huomattavasti vanhempia ihmisluita, jotka sijoittuvat 5 000 vuotta Cheddarin miestä varhaisemmalle ajalle. Nämä varhaisemmat ihmiset ovat asuneet Britanniassa väliaikaisesti, jääkauden aikana koetun leudomman jakson aikana, ja sitten poistuneet sieltä, jääkauden taas tiukentaessa otettaan.

DNA-tutkimuksissa selviteltiin miehen olemus ja esi-isät

Luurangosta voi tehdä monenlaisia päätelmiä. Cheddarin miehen pituus on ollut 170 cm ja hänellä on ollut painoa 64 kiloa. Hän on kuollut vähän yli 20-vuotiaana tuntemattomasta syystä. Hänellä oli kuollessaan hyväkuntoinen hampaisto.

Pelkkä luuranko jättää kuitenkin kertomatta monia sellaisia seikkoja, joiden myötä ihmisen ulkonäkö määräytyy. Uusilla DNA-menetelmillä on kuitenkin kyetty selvittämään miehestä sellaisia seikkoja, kuin ihonväri, silmien väri, kasvojen piirteet ja hiusten olemus ja väri. DNA eristettiin miehen kallosta, ohimoluun kallio-osasta, josta porattiin luujauhetta. Luujauhetta saatiin ja tarvittiin vain muutama milligramma.

Ennen tutkimuksia oletettiin, että Cheddarin miehen ihonväri olisi ollut varsin vaalea. DNA-datan myötä kävi kuitenkin ilmi, että se on ollut varsin tumma. Hieman yllättävästi miehen silmät ovat olleet siniset, jollaiset ne yleensä ovat juuri vaaleaihoisella. Miehen hiukset ovat olleet tummat ja enemmän taikka vähemmän kiharat.

Tutkimuksissa selviteltiin myös se, mistä tulivat Cheddarin miehen esi-isät - ja kuinka paljon nykybriteillä vielä 300 sukupolven jälkeenkin on Cheddarin miehen perimää geeneissään.

Kävi selville, että Cheddarin miehen esi-isät ovat muuttaneet ensiksi Afrikasta Lähi-Itään. Sitten osa heistä vaelsi nykyisen Euroopan alueelle ja viimein, jäiden sulettua aina Britanniaan asti. Cheddarin miehen lähimpiä sukulaisia kivikaudella on elänyt Espanjassa, Saksassa, Luxemburgissa ja Unkarissa. Cheddarin mies on ollut osa läntistä keräilijä-metsästäjä populaatiota. Hän oli enemmän mannereurooppalainen kuin britti.

Kävi myös selville, että lähes kaikilla nykybriteillä on perinnöllinen yhteys Cheddarin mieheen. Noin 10 % brittien perimästä on peräisin Cheddarin mieheltä ja hänen aikaiselta väestöltään, eli läntisiltä keräilijä-metsästäjiltä. Suoria jälkeläisiä briteissä ei Cheddarin miehellä ole.

Cheddarin mies

Cheddarin miehellä on pilkettä silmissä ja pieni hymynkare suupielissä. Vaikka hän kuoli jo hieman yli 20-vuotiaana, niin siltikin hän on yksi tunnetuimmista kivikauden ihmisistä. Meidän näkökulmastamme hän kuoli hyvin nuorena, mutta kivikaudella ihmisen keski-ikä oli juuri ja vain noin 20 vuotta. Sehän tuntuu nyt ihan uskomattomalta.

All Rights Reserved
*Kuva - Copyright © Paul Townsend
*Photo used with permission.

Maailman etevimmät ennallistajat antoivat Cheddarin miehelle kasvot

Ensiksi Cheddarin miehen kallo skannattiin niin, että siitä saatiin sen jälkeen rakennetuksi tarkalleen alkuperäisen kokoinen kolmiulotteinen malli. Skannauksessa käytettiin sellaista huippuluokan skanneria, joka alunalkaen on suunniteltu kansainvälisen avaruusaseman käyttöön. Hollannissa tämän skannauksen avulla tehtiin 3D-tulostimella kallon fyysinen kopio eli malli. Tulostus kesti 19 tuntia.

Tähän kalloon tekivät kaiken "pintatyön", kasvot ihoineen, silmät, kaikki muut yksityiskohdat ja hiukset hollantilaiset kaksoset Adrie ja Alfons Kennis. He edustavat tämän kaltaisen ennallistamisen terävintä huippua koko maailmassa. He rakensivat siis kallon avulla koko pään uudelleen, tekivät siitä rekonstruktion. Iho on muokkailtu silikonista ja sen pinta on maalattu useina kerroksina. Kennisin veljeksiltä meni Cheddarin miehen pään tekemiseen aikaa neljä kuukautta.

He eivät vain jäljennä mennyttä ihmistä vaan yrittävät luoda mahdollisimman aidon, omaperäisen ja elävän yksilön. Tässä he käyttävät hyväkseen kaikkea sitä tietoa, mitä kulloinkin on tarjolla.

Tiedämme Cheddarin miehestä hyvin vähän

Vaikka Cheddarin miehen kasvot onkin tieteen ja taiteen avulla ennallistettu nerokkaasti, tiedetään hänen elämästään hyvin vähän. Kaikki entisaikojen ihmiset eivät suinkaan meitä jälkipolvia varten ole piirrelleet luolien seiniin ja jättäneet luolien permannoille näytteiksi työkalujaan ja aseitaan. Cheddarin mies ei ole jättänyt jälkeensä mitään muuta, kuin luurankonsa.

Toki viisaat tiedemiehet pystyvät selvittelemään kaikenlaista Cheddarin miehen elintavoista, mutta monet kysymykset jäävät vaille vastausta.

Lähde: Ylen tv-dokumentti - Historia: Britannian vanhin mies, esitettiin 4.3.2019.
Cheddarin kauneutta

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Gioconda Beekman

Cheddarin kauneutta - jokaiselle jotakin

Kukkineen ja kyltteineen tämä talo pursuaa värikästä kauneutta. Saman katon alla kaikki ihanuudet kuin Disneylandissa, jäätelöä, makeisia, teetä, kahvia, matkamuistoja...

Cheddarin kauneutta

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Gioconda Beekman

Cheddarin kauneutta - jäätelöä jokaiseen makuun

Cheddarissa rakastetaan jäätelöä eli jääunelmia, minkä havaitsee varsin helposti katukuvasta.