Joulu


Lumiukko piilokamerassa. Lumiukko on elävä ja tekee yllättäviä liikkeitä - nauti tämän piilokameran ihastuttavista kiljahduksista!

Lumiukko

Lumiukon teko

Lumiukon voi tehdä vain nuoskakelillä, jolloin lumi on hieman kosteaa. Lumiukko koostuu yleensä kolmesta isosta lumipallosta - pohjapallo on isoin - keskipallo on keskikokoinen - ja pääpallo on pienin. Halutessaan lumiukon voi tehdä kahdestakin lumipallosta.

1) Isoin pohjapallo. Aloita lumiukon tekeminen ja siis isoimman, pohjapallon teko niin, että puristelet ja taputtelet käsissäsi ensiksi pienen lumipallon. Pyörittele sitten tätä pientä palloa lumessa niin, että se vähitellen kasvaa tarpeeksi isoksi. Lopeta pyörittely, kun katsot, että pallo on sopivan kokoinen.

Lumiukko

2) Keskipallo. Pyörittele tästä hieman pienempi, kuin on pohjapallo. Ennenkuin nostat keskipallon pohjapallon päälle, työnnä keskelle pohjapalloa jokin kepakko, oksa tms. sellainen, joka liittää pallot toisiinsa. Jätä kepakosta puolet näkymään niin, että se työntyy sisälle keskipalloon, kun nostat sen paikoilleen. Muista nostaa pallo jaloillasi, selkä suorana, niin että et venähdytä selkääsi.

3) Pääpallo. Pyörittele pienin palloista, pääpallo, ja sijoita se samoin kuin keskipallokin tikulla keskipalloon liittyen, ylimmäksi.

4) Jos haluat, voit pukea lumiukkoa makusi mukaan, mutta tämä ei ole välttämätöntä. Laita lumiukolle hattu taikka pipo, jos haluat, mutta tämäkään ei ole välttämätöntä.

5) Aseta lumiukon päähän porkkananenä ja hiilisilmät. Jos sinulla ei ole käytettävissäsi näitä, käytä luovuuttasi ja etsi sopivat materiaalit. Melkein mistä hyvänsä saa aikaan silmät, suun ja nenän.

Lumiukko

Michelangelon lumiukko

Renessanssiajan suuri kuvanveistäjä Michelangelo (1475 - 1564) on tehnyt yhden maalman kuuluisimmista lumiukoista, jota tietenkään kukaan tuon ajan jälkeen ei ole nähnyt, koska se on sulanut.

Historioitsija Giorgio Vasarin mukaan talvella vuonna 1494 Firenzessä satoi runsaasti lunta ja oli lopulta oikein lumimyrsky. Tällöin Piero de' Medici tilasi ystävänsä ja ikätoverinsa Michelangelon tekemään pihalleen lumiveistoksen. Vasarin mukaan tästä lumiukosta tuli hyvin kaunis. Se ei hänen mukaansa ollut vain pelkkä lumiukko, vaan suurin ja hienoin lumiveistos kautta aikain ihmiskunnan historiassa. Veistoksen elinikä jäi hyvin lyhyeksi, sillä lämpö sulatti sen päivässä parissa.

Lumiukko

Sulettuaan tästä mestariteoksesta tuli osa maailman ikiajoiksi kadonneesta taiteesta. Emme todellisuudessa tiedä mitään siitä, mitä veistos esitti. Sellainen kolmen lumipallon lumiukko, jollaisia nykyisin teemme, se ei varmasti ollut. Ehkä se oli enkeli? Tuolloin 19-vuotias Michelangelo ei varmaankaan eläessään ollut nähnyt ainuttakaan lumiukkoa saati muutakaan lumiveistosta. Suuren taiteilijan neroudella hän silti on varmasti ratkonut hetkessä kaikki ongelmat ja kehittänyt ideat. Onhan lumi kuitenkin huomattavasti helpommin muovailtava materiaali, kuin marmori.

Lumiukon, eli "esi-Davidin" tehdessään Michelangelo oli iältään vielä nuorukainen ja hänen uransa oli vielä edessäpäin. Ehkäpä hän ei myöhemmin enää olisi tilausta ottanutkaan vastaan. - Ja muuten, kaikkien aikojen ensimmäisestä lumiukostakin löytyy kirjallista tietoa, se tehtiin vuonna 1380. Sitä ennenkin on silti varmasti tehty lumiukkoja.