Vanhoja joulukoristeita kuvin

Joulun odotusta ja Joululauluja.
Avatar
Pajatonttu
Site Admin
Viestit: 175
Liittynyt: Pe Kesä 18, 2021 5:55 pm
Viesti:

Vanhoja joulukoristeita kuvin

Viesti Kirjoittaja Pajatonttu »

Vanhoja joulukoristeita

Perinteiseen, kauniiseen jouluun kuuluvat erilaiset joulukoristeet ja -koristelut. Katsellaan kuvia menneiden aikojen joulukoristeista.

Kuva

Suomenliput olivat entisaikojen joulukuusten peruskoristeita, erityisesti 1950-1960-luvuilla, jolloin haluttiin sotien jälkeen korostaa ja kunnioittaa joulunakin itsenäistä Suomea. Tämän koristeen toivoisi kuuluvan myös nykypäivän joulukuusiin. - Joulukuusen lippunauhassa on 20 Suomen lippua. Lippunauha on paperisessa pakkauksessa. Kuva Lappeenrannan museot.

Kuva

Kolme kappaletta kuusenkaramelleja. Karamellit on kääritty erivärisiin papereihin ja kääröjen päissä on silkkipaperista tehdyt hapsut. Vaaleanvihreään paperiin käärityssä karamellissa on lisäksi koristeena kiiltokuvaenkeli. - Tällaisia kuusenkaramelleja valmistettiin 1940-1950-luvuilla. Kuva Lappeenrannan museot.

Kuva

Kuusi jääpuikkoa pakkauksessaan. Puikot ovat olleet ohuita metallisia kiehkuroita. Nämä jääkiehkurat ovat olleet myynnissä sota-aikana, vuonna 1943. - Kuva Lahden kaupunginmuseo.

Kuva

Aivan ensimmäiseksi ei tulisi mieleen laittaa joulukuuseen koristeiksi kärpässieniä, mutta nämä paperimassasta tehdyt kärpässienet ovat olleet kuusen koristeina hyvin kauan aikaa sitten. - Kuva Turun museokeskus.

Kuva

Olkiristi - puukepit ja olkikuviot. Kauniit olkityöt ovat suosiossa vielä nykyisinkin. - Kuva Turun museokeskus.

Kuva

Pöydälle asetettava haitarikoriste 1950-luvulta. - Valmistaja Paletti Oy, kuva Helsingin kaupunginmuseo.
"Arkihuolesi kaikki heitä,
mieles nuorena nousta suo.
Armas joulu jo kutsuu meitä
taasen muistojen suurten luo.
Kylmä voisko nyt olla kellä,
talven säästä kun tuoksahtaa
lämmin leuto ja henkäys hellä,
rinnan jäitä mi liuottaa."


Kuva