Menu
Susisivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä vasemmalla - Copyright California Department of Fish and Wildlife
*Kuva yllä oikealla - Copyright Josh More


KIT FOX (Vulpes macrotis)

Pohjois-Amerikassa - lounaisessa Yhdysvalloissa ja Meksikossa elävä, maanosan pienin kettu, joka ulkoisilta ominaisuuksiltaan muistuttaa suuresti preeriakettua (Vulpes velox). Näiden kahden ketun sukulaisuussuhteita on yritetty määrittää. On pidetty mahdollisena, että on kyse saman kettulajin erilaisista muunnoksista. Kuitenkin viimeaikaiset DNA-tutkimukset ovat osoittaneet, että olisi kyse kahdesta, itsenäisestä lajista.

Kit fox on pikkuruinen, vain 1,6 - 2,7 kg painava kettu, joka viihtyy avoimilla aavikoilla, puoliaavikoilla ja peltomailla. Turkissa on erilaisia kellanruskeita ja harmaita, maavärien sävyjä. Pitkän ja tuuhean hännän pää on tumma.

Erityispiirteenä samoin kuin preeriaketullakin, tällä lajilla on suuret korvat. Suuret korvat eivät auta vain tarkoissa kuulohavainnoissa, vaan ne myös haihduttavat kuumissa oloissa ruumiinlämpöä.



Kit fox (Vulpes macrotis)

Päivät piilotellaan - hämärässä saalistetaan

Kuumimpana päiväaikana nämä ketut pysyttelevät suojassa, kaivamissaan tunnelistoissa. Tavallisimmin saalistusretkille lähdetään heti auringon laskettua. Saalistuksen kohteina ovat pienet jyrsijät, kanit ja linnut - myös hyönteiset ja kalat. Useammat kit fox-yhteisöt voivat saalistella samoilla alueilla, mutta ne välttävät liikkumista samoina aikoina samoilla paikoilla. Liharuuan ohessa ravintona ovat kasvikunnan tuotteet - kuten kaktushedelmät ja tomaatit.

Lisääntyminen

Kit fox-ketut ovat pääsääntöisesti yksiavioisia ja pariskunta elää yhdessä vuodesta toiseen. Joskus uros ja naaras eroavat lisääntymisajan jälkeen ja löytävät aikanaan uuden parin itselleen. Pentuja syntyy maalis-huhtikuussa 1 - 7 - keskimäärin 4 - joskus jopa yli 10. Pienen kokonsa vuoksi nämä ketut eivät puolusta elinaluettaan yhtä aggressiivisesti, kuin isommat koiraeläimet omia reviirejään.

Pesätunnelisto

Kit fox-ketut kaivat itselleen pesätunneliston. Myös vanhoihin, valmiisiin tunnelijärjestelmiin asetutaan asumaan. Tunneliverkostoa laajennetaan vuosien myötä ja siihen on useampia sisäänkäyntejä. Aukot maan alle ovat pieniä, jotta kojootit ja muut viholliset eivät pääsisi sisään. Maan alla tunnelistossa on useita laajennoksia, kuin kamareita - joissa tapahtuu myös synnytys. Tunnelikamarit pidetään siisteinä ja niitä pehmustetaankin ruohoilla.

Kit fox Vulpes macrotis

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Kit fox (Vulpes macrotis) Copyright Ben Smith


"Kissaketut"

Preeriakettua kutsutaan kissaketuksi ja myös kit fox on suomeksi kissakettu. Kissaan näitä kettuja liittää niiden pieni koko.

Suomessa nisäkästoimikunta on antamassa nisäkkäille uusia nimiä. Tämä nimitoimikunta tuntuu nukahtaneen, sillä uudet lajinimet annettiin lausuntokierrokselle kymmenisen vuotta sitten, ja sen jälkeen ei ole kuulunutkaan yhtään mitään.

"Kissakettuihin" liittyen yksi niistä perusteista, joilla nisäkäslajeja nimetään uudelleen, on sellainen, että lajinimessä ei saa esiintyä jonkin toisen eläinlajin nimeä. Siksi ketulle lajinimenä kissakettu on mahdoton - ja tämä onkin hyvä periaate. Harmillista on, että kit foxille ei ole esitetty minkäänlaista suomalaista nimeä.

*Utah Division of Wildlife Resources
*Kaarina Kauhala: Koiran villit sukulaiset
*Animal Diversity Web: Vulpes macrotis - Kit fox
*IUCN
*Encyclopedia of Life
Kit fox
Kit fox.
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Kit fox (Vulpes macrotis) Copyright Ben Smith
Kettu Koiraeläimet

Afrikan kultasusi Tunturisuden sivut Amazoniankoira Tunturisuden sivut Andienkettu Tunturisuden sivut Atamarankettu Tunturisuden sivut Bengalinkettu Tunturisuden sivut Brasiliankettu Tunturisuden sivut Darwininkettu Tunturisuden sivut Dingo Tunturisuden sivut Eteläafrikankettu Tunturisuden sivut Etiopiansusi Tunturisuden sivut Falklandinkoira Tunturisuden sivut Fennekki (aavikkokettu) Tunturisuden sivut Harjasusi Tunturisuden sivut Harmaakettu Tunturisuden sivut Hiekkakettu Tunturisuden sivut Isoandienkettu Tunturisuden sivut Juovasakaali Tunturisuden sivut Kaliforniankettu Tunturisuden sivut Kettu Tunturisuden sivut Kit fox Tunturisuden sivut Kojootti Tunturisuden sivut Korsakki Tunturisuden sivut Korvakoira Tunturisuden sivut Kultasakaali Tunturisuden sivut Laulava uudenguineankoira Tunturisuden sivut Mustatäpläkettu Tunturisuden sivut Naali Tunturisuden sivut Pampakettu Tunturisuden sivut Preeriakettu Tunturisuden sivut Punasusi Tunturisuden sivut Ravustajakoira Tunturisuden sivut Sahelinkettu Tunturisuden sivut Savannikoira (hyeenakoira) Tunturisuden sivut Suokoira (pensaskoira) Tunturisuden sivut Supikoira Tunturisuden sivut Susi Tunturisuden sivut Tiibetinkettu Tunturisuden sivut Vaippasakaali Tunturisuden sivut Viidakkosusi (vuorisusi) Tunturisuden sivut
*** tunturisusi.com linkit ***