Tunturisuden sivut

Hovawart

Saksan Baijerista kotoisin olevan hovawartin nimi tarkoittaa pihavahtia, jollaisena koira onkin työskennellyt. Hof tarkoittaa pihaa ja wart vartijaa. Pihat ovat olleet maatilojen ja kartanoiden pihoja. Ensimmäisen kerran "hofwarth" mainittiin jo 1200-luvulla.

Hovawartin tyyppisiä koiria on siis ollut jo keskiajalla, mutta nykyisen muotonsa rotu sai 1900-luvulla, oltuaan välillä kateissa vuosisatojen ajan. Rodun aikaansaamikseksi risteytyksissä käytettiin saksanpaimenkoiraa, newfoundlandinkoiraa ja leonberginkoiraa. Ei ole varmaa, onko tämä uusi ja nykyinen hovawart laisinkaan sama koira, kuin keskiajan hovawart, vai onko se täysin uusi rotu.

Hovawart

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright SheltieBoy

Hovawart on kestävä ja valpas, erinomainen vahti-, suojelu- ja seurakoira. Sillä on taipumus olla yhden ihmisen koira ja se on varautunut vieraita kohtaan. Hovawart on helposti koulutettava, nauttii luonteeltaan hiljaisena perhe-elämästä eikä vaadi pitkiä lenkkejä, eikä suuria ruoka-annoksia. Se on myös älykäs, luotettava ja oppivainen.

Hovawart

Hovawart on suurehko ja ketterä. Pää on suuri ja pyöreähkö, korvat riippuvat, raajat suorat, häntä pitkä ja viirimäinen. Uroksen säkäkorkeus on 60 - 70 cm, nartun 55 - 65 cm. Uros painaa 25 – 40 kg, narttu 25 – 40 kg.