Tunturisuden sivut

Punainen pesukarhukoira - Redbone Coonhound

Punainen pesukarhukoira on yksi Yhdysvaltojen coonhoundeihin luetuista roduista. Coonhoundit ovat metsästyksessä käytettäviä ajokoiria, pesukarhukoiria - ja ne on kaikki jalostettu Yhdysvalloissa, jonka eri puolilla niitä käytetään.

Punainen pesukarhukoira

Punainen pesukarhukoira on ainoa täysin yksivärinen coonhound ja sen väriä kuvataan joskus kiiltäväksi leijonankeltaiseksi, joka on punasävyistä. Voi sanoa myös yksinkertaisesti niin, että koira on väritykseltään punainen. Ajokoirat on aikoinaan nimetty usein joko kasvattajan, jalostuslinjan taikka koiran värin mukaan. Eräät ovat sitä mieltä, että redbone on saanut nimensä Peter Redbonesta, tennesseeläisestä tämän koiratyypin harrastajasta. Useat ovat silti vakaasti sitä mieltä, että koiran nimi johtuu yksinkertaisesti vain sen väristä.

Jo 1800-luvun lopulla oli joka tapauksessa olemassa redbone-niminen, yleisesti tunnettu "treeing"-koira, joka oli joko yksivärinen punainen, punainen valkoisin merkein, mustasatulainen punainen tai joskus musta parkinruskein merkein (black and tan). Jo ihan 1900-luvun alussa näitä koiria alettiin rekisteröidä. Jonkin aikaa yritettiin kasvattaa vain punaisia koiria, joilla oli valkoiset merkit.

Punaisen pesukarhukoiran säkäkorkeus on noin 56 - 68 cm, nartut ovat hieman tätä pienempiä. Painoa on 20 - 30 kg. Punainen pesukarhukoira menestyy metsästyskäytössä monenlaisissa maisematyypeissä - vesiltä ja etelän soilta aina Kalifornian vuorille. Sen avulla metsästetään mm. pesukarhuja, karhuja ja puumia. Punaiset pesukarhukoirat ovat siten monipuolisia metsästyskoiria. Niillä on erinomainen vainu ja haukku, jäljittämistaito - sekä voimakas metsästysvietti ja kyky ajaa saalis puuhun.

Punaisessa pesukarhukoirassa yhdistyvät kaikki hyvän metsästyskoiran ominaisuudet: se on ulkomuodoltaan hyvännäköinen ja kaunis - ja sillä on hyvät metsästysominaisuudet. Nämä koirat ovat sitkeitä ja älykkäitä - ja haluavat aina noudattaa isäntänsä tahtoa.

1800-luvun puolella alkoivat kasvattajat kehittää nopeampia, ilmavainuisempia coonhoundeja, jotka paikallistaisivat nopeasti erityisesti pesukarhun ja ajaisivat sen puuhun. Puuhun ajavat coonhound-rodut kehitettiin käyttämällä saatavissa olevia kettukoiria ja muita ajokoiria, sekä mahdollisesti hiukan cur-koiria. Kaikki näin kehittyvät koirat muistuttivat amerikankettukoiria. Niillä oli vahva, melko kookas runko, kapea pää ja pienemmät korvat, kuin kettukoiralla.Yksi alkuaikojen suuruuksista ja kuuluisista koirista oli nimeltään Midnight Flyer. Sen osti vuonna 1920 Sam Stephenson. Vuonna 1938 tälle koiralle syntyi pojanpojanpoika Jungle Jim - ja tämä koira toi redbonet suuren yleisön tietoisuuteen. Jimin hyvä ulkonäkö, metsästysominaisuudet ja menestyksekäs siitoskoiraura tekivät siitä rodun virstanpylvään. Jim eli vuoteen 1950 ja sen nimi on useiden nykyistenkin redbone coonhoundien sukutaulussa.

Koirakuvat

Vuonna 1904 UKC aloitti coonhound-rotujen virallisen rekisteröinnin. Kun punaisen pesukarhukoiran rotumääritelmä oli hyväksytty, kasvattajat alkoivat ponnistella valkoisten merkkien poistamiseksi rodun turkista. Pian he saivatkin kehitetyksi lähes yksivärisen koiran.

Punainen pesukarhukoira on saanut erityistä kuuluisuutta Walt Disneyn elokuvassa "The Hound That Thought He Was a Coon" - Koira, joka luuli olevansa pesukarhu.

Tekstin lähteet
Maailman Koira Atlas - Pet Publishing 1991
Maailman koirat - WSOY 1973
Englanninkielinen Wikipedia 2009


Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva sivun yläreunassa Redbone Coonhound Copyright gailhampshire
*Kolme kuvaa Redbone Coonhound "BoMan" Copyright learjet035


Punainen pesukarhukoira

All Rights Reserved
*Kuva - Copyright, Photo by © Vickie
*Photo used with permission.