Tunturisuden sivut

Tanskandoggi - Deutsche Dogge - Great Dane

Tanskandoggin nimi viittaa Tanskaan, mutta se on siltikin kotoisin Saksasta. Saksankielisellä alueella koiran nimi onkin Deutsche Dogge eli saksandoggi.

Ajassa hyvin kauas taaksepäin mentäessä, silloin eläneet tiibetinmolossit, ovat kaikkien doggien ja suurikokoisten koirien kantaisiä. Ensimmäiset todisteet tanskandoggin kaltaisista koirista löytyvät hautakammiopiirroksista, ajalta 2 200 eaa.

Tanskandoggien esi-isät voivat olla foinikialaisten kauppiaiden Välimeren maihin tuomia koiria tai roomalaisten legioonien Saksaan tuomia koiria. Roomalaiset käyttivät jo ajanlaskumme alussa tanskandoggin kaltaisia koiria sota- ja taistelukoirina. Niitä laitettiin taistelemaan esimerkiksi härkien kanssa. He käyttivät näistä koirista nimitystä alano, joka tarkoittaa mastiffia.

Ranskaan tanskandoggien esi-isät tuotiin alaanien toimesta 400-luvulla. Keskiajalla näitä koiria oli Euroopan hoveissa ja aateliskodeissa, statussymboleina. Niitä käytettiin silloin myös suurriistan metsästyksessä. Nämä isot koirat ovat kyenneet kohtaamaan villisian, suden ja jopa karhunkin.

Saksalainen ruhtinas ja valtiomies Otto von Bismarck (1815 - 1898) piti mastiffeista ja kiinnostui tanskandoggeista. Hän jalosti nykyisin tunnetun tyypin risteyttämällä eteläsaksalaisen mastiffin ja pohjoisen doggin. Tällaisia koiria esiteltiin ensimmäisen kerran näyttelyssä Hampurissa vuonna 1863 saksandoggeina ja niitä pidettiin tuolloin Saksan kansallisrotuna.

Tanskandoggeihin on risteytetty vinttikoiria, mikä on tehnyt niistä nopeampia ja ketterämpiä ja näkyy solakkuutena ja jaloutena ulkonäössä.

Tanskandoggi

Tanskandoggi on hyvin arvostettu näyttely- ja seurakoira. Se on lempeä ja hyväntahtoinen jättiläinen, lapsirakas ja tulee hyvin toimeen muiden koirien kanssa. Nuorena tanskandoggitkin voivat olla melkoisia hulivilejä, mutta aikuistuessaan ne omivat rodulle tyypillisen arvokkuuden ja kiltteyden.

Suuresta koostaan huolimatta tanskandoggitkin pitävät hellittelystä ja niiden nukkumapaikan on oltava lämpöinen. Seurakoirana tansskandoggi vaatii hieman enemmän tilaa, kuin pieni koira ja se syökin huomattavasti enemmän.

Tanskandoggi

Uljas, veistoksellinen ja äärimmäisen vahva tanskandoggi on voiman, jalouden, älykkyyden ja eleganssin täydellinen yhdistelmä. Se on tiivisrakenteinen ja ylpeyttä henkivä koira ja sillä on syvä rintakehä. Sen korkealle kohoava pää on sivulta katsoen syvä, otsapenger on selvä ja kuono-osa syvä. Kolmiomaiset korvat ovat eteenpäin taipuneet. Karva on lyhyttä ja kiiltävää. Tanskandoggiuroksen vähimmäiskorkeus on 80 cm, mutta mielellään huomattavasti enemmän, nartun 72 cm. Suuri uros voi saavuttaa 90 kg painon, mutta suurimmat ovat olleet jopa 120 kg painoisia.

Väri voi olla keltainen, musta, sininen, tiikerijuovikas tai mustavalkotäplikäs eli harlekiini. Hyväksyttyjä värejä on siten viisi.

Jalon ja kuin veistoksellisen ulkomuotonsa vuoksi tanskandoggi on saanut lempinimekseen "koiramaailman Apollo".