Menu
Susisivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
Kuvat yllä - Copyright © Daniela Parra


ANDIENKETTU (Pseudalopex griseus)

Andienkettuakin voi kutsua myös Andien Zorroksi, sillä kaikki Etelä-Amerikan ketut ovat zorroja.

Andienketun erityistuntomerkkinä usean muun koiraeläimen tapaan ovat pitkät korvat.

Andienkettu painaa 2,5 - 4,0 kg. Sillä on pituutta 43 - 70 cm. Hartiakorkeus on 40 - 45 cm.

Andienketun turkki on juovikkaan harmaa ja siinä voi olla kellanpunaruskeita sävyjä. Häntä on pitkä ja tavattoman, suorastaan pyöräkän tuuhakka.

Yön kulkijoita

Andienkettu on yöeläin. Öisin se on aktiivinen ja etsii syötävää. Liikkeellä omalla reviirillään tällöin on usein andienkettupari - joskus yksin liikkuva andienkettu.

Uhanalaisuus

Maailman luonnonsuojeluliitto eli IUCN (The World Conservation Union) on määrittänyt uhanalaisuusluokituksessaan andienketun tilan elinvoimaiseksi (LC, Least Concern) - eli kyseessä on hyvin tunnettu laji, jonka kanta on runsas tai vakaa.

Andienkettua on pyydetty ansoin paljon sen kauniin turkin vuoksi. Siitäkään huolimatta kanta ei ole taantunut ja andienkettuja on asuinseuduillaan kohtuullisesti.

Andienkettu Lycalopex griseus
Andienkettu (Pseudalopex griseus)

Creative Commons
Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva, andienkettu (Pseudalopex griseus), Copyright claudio ruiz

Alalajit

Pseudalopex griseus griseus
Pseudalopex griseus domeykoanus
Pseudalopex griseus fulvipes
Pseudalopex griseus gracilis
Pseudalopex griseus maullinicus


Ravinto

Andienkettu on kaikkiruokainen ja sen ruokavalio vaihtelee vuodenaikojen mukaan - mitä milloinkin löytyy syötäväksi.

Sen pääravintoa ovat pienet jyrsijät. Se syö myös lintuja, linnunmunia, sammakoita, liskoja, skorpioneja, hyönteisiä sekä marjoja, hedelmiä ja kasviksia.

Talvella jyrsijöiden ohella pääravintoon kuuluvat vyötiäiset ja haaskat.
Andienketun levinneisyys

Levinneisyys

Andienkettu elää Etelä-Amerikassa Chilessä, sekä Argentiinassa. Lajia tavataan mahdollisesti myös Perusta ja Ecuadorista. Elinympäristö on avointa tasankoa, pampaa - ja matalaa vuoriseutua. Myös Falklandinsaarille andienkettua on viety 1920-luvulla ja se elää sielläkin edelleen.

Lisääntyminen

Andienketut ovat yksiavioisia ja pariskunta on yhdessä omalla reviirillään ympäri vuoden. Tosin, joskus urokset voivat lisääntyä useampienkin naaraiden kanssa - ja viettävät joskus talviaikaa yksinään.

Noin kahden kuukauden kantoajan jälkeen pesäluolaan syntyy 2 - 6 pentua. Sekä uros että naaras osallistuvat huolehtivasti jälkikasvun hoitoon. Pennut liikkuvat pesäluolan ulkopuolella emonsa seurassa 4 - 6 viikon ikäisinä.

Lähteet:
Kaarina Kauhala: Koiran villit sukulaiset
University of Michigan - Animal Diversity Web: Lycalopex griseus - South American gray fox
IUCN Red list
Koiraeläimet
Andienkettu.

All rights reserved
*Molemmat isot kuvat, andienkettu (Pseudalopex griseus) - Copyright © Gastón C - Used with permission.
Koiraeläimet
Koiraeläimet
Andienkettu.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kaksi alinta kuvaa, andienkettu (Pseudalopex griseus), Copyright andrea ugarte
Kettu Koiraeläimet

Afrikan kultasusi Tunturisuden sivut Amazoniankoira Tunturisuden sivut Andienkettu Tunturisuden sivut Atamarankettu Tunturisuden sivut Bengalinkettu Tunturisuden sivut Brasiliankettu Tunturisuden sivut Darwininkettu Tunturisuden sivut Dingo Tunturisuden sivut Eteläafrikankettu Tunturisuden sivut Etiopiansusi Tunturisuden sivut Falklandinkoira Tunturisuden sivut Fennekki (aavikkokettu) Tunturisuden sivut Harjasusi Tunturisuden sivut Harmaakettu Tunturisuden sivut Hiekkakettu Tunturisuden sivut Isoandienkettu Tunturisuden sivut Juovasakaali Tunturisuden sivut Kaliforniankettu Tunturisuden sivut Kettu Tunturisuden sivut Kit fox Tunturisuden sivut Kojootti Tunturisuden sivut Korsakki Tunturisuden sivut Korvakoira Tunturisuden sivut Kultasakaali Tunturisuden sivut Laulava uudenguineankoira Tunturisuden sivut Mustatäpläkettu Tunturisuden sivut Naali Tunturisuden sivut Pampakettu Tunturisuden sivut Preeriakettu Tunturisuden sivut Punasusi Tunturisuden sivut Ravustajakoira Tunturisuden sivut Sahelinkettu Tunturisuden sivut Savannikoira (hyeenakoira) Tunturisuden sivut Suokoira (pensaskoira) Tunturisuden sivut Supikoira Tunturisuden sivut Susi Tunturisuden sivut Tiibetinkettu Tunturisuden sivut Vaippasakaali Tunturisuden sivut Viidakkosusi (vuorisusi) Tunturisuden sivut
*** tunturisusi.com linkit ***