Menu
Susisivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Mowgli sivun yläreunassa - Copyright © Mohamed Somji
*Kuvat pantteri ja susi sivun yläreunassa - Copyright © Tambako The Jaguar


Rudyard Kipling - (30. joulukuuta 1865 Bombay, Brittiläinen Intia - 18. tammikuuta 1936 Lontoo, Britannia)

Rudyard Kipling oli brittiläinen kirjailija, runoilija, novellisti ja toimittaja, joka on tunnettu brittiläistä imperiumia ylistävistä käsityksistään. Rudyard Kipling syntyi Bombayssa Intiassa. Bombayssa syntyneenä hän oppi hindustanin kielen ennen kuin englannin ja hänen juurensa ovatkin Intiassa.

Kun Rudyard oli kuusivuotias, hänet ja hänen nuorempi sisarensa vietiin Englantiin; Intian ilmastoa pidettiin eurooppalaislapsille epäterveellisenä. Vanhemmat palasivat Bombayhin, ja lapset tunsivat itsensä hylätyiksi. He joutuivat ahdasmielisen ja tylyn kasvatuksen uhreiksi. Kasvatuskodin ankara, jopa väkivaltainen kuri ja englantilainen hyytävä kylmyys oli täysi vastakohta Rudyardin siihenastiselle elämälle ja vaikutti ratkaisevasti hänen mieleensä.

Rudyard Kipling asui lapsuutensa sukulaistensa luona Englannissa, mutta muutti myöhemmin takaisin vanhempiensa luokse Lahoreen (nykyinen Pakistan) ja ryhtyi toimittajaksi. Hän kehitti kirjoitustyyliään ja hänestä tuli lopulta toimittajan sijaan kirjailija ja runoilija.

Novellikokoelmasta Intian ylängöiltä (1888, suom. 1924) alkaen Kipling saavutti valtaisaa menestystä Intiasta, merestä, viidakosta ja monista muista aiheista kertovilla tarinoillaan.

Vuonna 1890 hän julkaisi ensimmäisen romaaninsa "The Light that Failed". Hänen tunnetuin runonsa tuolta ajalta on "The Ballad of East and West", joka alkaa usein lainatuilla sanoilla: "East is East, and West is West, and never the twain shall meet - Itä on itä ja länsi on länsi, eivätkä ne koskaan kohtaa".

Mowgli

Viidakkokirjat - Mowgli

Viidakkokirjojen (engl. The Jungle Book) tarinoissa Rudyard Kiplingin mestarilliset tarinankertojan kyvyt pääsivät täysiin, huikaiseviin mittoihinsa. Viidakkokirja koostuu seitsemästä kertomuksesta ja seitsemästä niihin liittyvästä runosta. Kokoelman tarinat ilmestyivät ensi kerran aikakauslehdissä vuosina 1893 - 1894, ja kirjamuodossa 1894.

Viidakkokirjassa seikkaillaan Intian viidakoissa. Intiassa syntyneelle ja siellä kuusi ensimmäistä elinvuottaankin viettäneelle Rudyard Kiplingille oli luontevaa asettaa kirjojensa seikkailuympäristöksi juuri Intia. Asuihan hän Intiassa vuosia myös myöhemmin aikuisiälläänkin, ollessaan siellä toimittajana seitsemän vuotta. Viidakkokirjan tarinat hän kuitenkin kirjoitti, asuessaan Vermontissa, Yhdysvalloissa. Sinne hän oli joutunut niin, että avioitui ensin vuonna 1892 amerikkalaisen Carrie Balestierin kanssa ja koska vaimo oli kotoisin Vermontista, pariskunta asettui asumaan sinne.

Monia Rudyard Kiplingin kirjoja pidetään nuortenkirjoina, koska ne kuvaavat nuoria ihmisiä, heidän kasvuaan ja kasvuympäristöään. Kirjoissa on seikkailuja ja mieltä kiinnittäviä tapahtumia, olihan Kipling juuri toiminnan kuvaaja. Hänen kirjoistaan on tullut nuorten klassikoita, mutta niissä on paljon myös monimielistä, runollista symboliikkaa, joka avautuu parhaiten vasta aikuiselle lukijalle.

Intiasta kertovat Viidakkokirjat ovat tarinoina kuolemattomia. Niissä kerrotaan Mowglista, susien parissa kasvaneesta pojasta ja hänen eläinveljistään. Luonteeltaan hyvin puhdasmielinen Mowgli taistelee kiivaasti kaikenlaista vääryyttä ja vahvempiaankin vastaan. Omien, osin kovienkin lapsuuden kokemustensa kautta Kiplingin myötätunto oli aina heikomman puolella, ja se heijastui kaikessa hänen kirjallisessa tuotannossaan. Tosin, jossakin vaiheessa hän omaksui ajattelun, jonka mukaan vahvempi oli aina moraalisesti oikeutettu hallitsemaan järjestäytymätöntä ja siten heikompaa, myös kansana. Hänen ajatuksensa kehittyivät yhä ankarammiksi ja häntä onkin pidetty rotuerottelun ja imperialismin puolustajana, joskus jopa ruumiillistumana.

Mowgli

Kolmessa keskeisessä tarinassa pääosassa on susien kasvattama, viidakossa koko lapsuutensa elänyt Mowgli - "Pikku Sammakko". Nimen Mowglille antoi Susiemo. Mowgli on poika, joka ei kuulu täysin eläinten joukkoon, mutta kasvettuaan susien parissa ei voi sopeutua täysin ihmiselämäänkään. Itse Mowgli toteaa jakautumisensa kahteen eri maailmaan runossa Mowglin laulu ja toteaa olevansa kuin kaksi Mowglia. Toinen on viidakon Mowgli, toinen ihmis-Mowgli. Tästä huolimatta hän ei kuulu täysin kumpaankaan maailmaan.
Mowgli

All rights reserved
*Kuva yllä Copyright - © deviantART/Daniel Warren
Art used with permission.


Viidakon susia koskevia lakeja - Viidakkokirja, suomentanut Hannu Tervaharju

Tämä laki - vanha kuin itse taivas - yhä lakina on viidakon:
sitä noudattaen susi hyvin voi - muuten kuolema edessä on.

Kuin puuta kuristava köynnös, laki kietoo voimallaan:
lauman voima on sudessa, suden voima laumassaan.

Voit saalistaa perheellesi niin paljon kuin pystyt tappamaan.
Vaan älä tapa tappamisen ilosta, äläkä ihmistä milloinkaan.

Peseydy päivittäin kuonosta hännänpäähän, juo kylliksesi mutta älä liikaa juo.
Ja muista, yö on aikaa saalistuksen, ja päivä unen suo.


Nobelisti ja luonnonsuojelija

Kipling oli nuoruustuotantonsa vuoksi tavattoman suosittu kirjailija ja sai paljon jäljittelijöitä. Hänen eksoottiset kuvauksensa ja iskevä tyylinsä herättivät suurta huomiota. Kipling sai kirjallisuuden Nobelin palkinnon vuonna 1907. Tuolloin hänen kulta-aikansa kirjailijana oli tosin jo väistymässä, koska häntä kritisoitiin brittiläisen imperialismin puolestapuhujaksi.

Kipling oli ensimmäinen englanninkielinen nobelisti. Hän on edelleenkin yksi kaikkien aikojen nuorimmista nobelisteista. Kiplingiä pidetään imperialistisen rotusyrjinnän kannattajanakin, mutta hän oli myös luonnonsuojeluaatteen edelläkävijöitä. Niinpä esimerkiksi tarinassa Valkoinen hylje kuvataan ihmisten levittäytymistä ja hylkeiden hankaluuksia löytää rauhallinen paikka asua. Samoin Mowglin veljissä ja Kaan metsästyksessä ihmiset esitetään viidakon vihollisina, tuhoajina, jotka turmelevat viidakon, mikäli eläimet metsästävät ihmisenpentuja.

Jälkipolvet ovat osanneet aina arvostaa suuresti Rudyard Kiplingiä. Hänessä on osattu nähdä paljon muutakin kuin yksipuolinen imperialismin, lain ja kurin puolestapuhuja. Ennen muuta hän Viidakkokirjan ja muiden mestarillisten teostensa kautta tavoittaa ja tempaa mukaansa yhä uudet seikkailuja janoavat sukupolvet.

Kipling tunnetaan nykyään parhaiten lastenkirjoistaan, niistä tunnetumpana Junglebook (1894). Muita Kiplingin kuuluisia teoksia ovat vakoiluromaani Kim (1901), novelli The Man Who Would be King (1888) sekä runot If (1910) ja Mandalay (1890). Unohtamatta tietenkään loistelaista merten seikkailuromaania Meren urhoja - alkuteos Captains Courages, A Story of The Grand Banks.

Mowgli

All Rights Reserved
*Kuva, Mowgli - Copyright © Lovy Odil
*Art used with permission.
Mowgli

All rights reserved
*Kuva Copyright - © deviantART/Elvfisalive
Art used with permission.


Mowglin suosio jatkuu

Viidakkokirjan tarinoista on tehty eri puolilla maailmaa useampia elokuvia. Eri taiteilijoiden kuvittamina kirjoina seikkailuista on tehty loputon määrä kirjoja. Sekä elokuvia että kirjoja ilmestyy tasaisena virtana vuosittain.

Mowglin suosio jatkuu edelleen tänäkin päivänä suurena, vaikka tarinoiden ilmestymisestä on kulunut jo pitkälti yli sata vuotta. Suosiosta nykypäivän nuorten keskuudessa kertoo esimerkiksi se, että deviantARTissakin sadat nuoret taiteilijanalut ja taiteilijat ovat tehneet taidettaan Mowglin maailmasta - ja osoittaneet näin kunnioitustaan viidakon urhealle ja kuolemattomalle sankarille.

Viidakkokirjat - Viidakkokirja

Kirjoittaja: Rudyard Kipling.
Suomentaja: Helmi Krohn.
Julkaistu: 1894 (suomennos 1898).
Alkuperäiset nimet: The Jungle Book 1894 - The Second Jungle Book 1895 (Kaksi erillistä teosta, siten aluksi julkaistiin Viidakkokirjat, vaikka nimi suomeksi onkin Viidakkokirja - suomennettu aikanaan myös nimellä Intian viidakoista).


Tarinoiden hahmoja ovat:

Mowgli, susien kasvattama ihmispoika.
Akela, susilauman johtava susi.
Baloo, huulikarhu.
Rikki-tikki-tavi, sivettikissa.
Bagheera, pantteri.
Shere Khan, paha tiikeri.
Khaa, pytonkäärme.
Louie, apinakuningas.


Lähteinä
Viidakkokirja, suomentanut Hannu Tervaharju
Paula Pesonen: Rudyard Kipling
Suuri Suomalainen Kirjakerho: Kuka teki mitä
Mowgli Blogi Maailman ääreen, Pii lukee: Viidakkokirja


Mowgli

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © junaidrao


Susittelua

Susi Canis lupus Susipoika Mowgli
Susi Canis lupus Venäjän susipoika Lyokha
Susi Canis lupus Susilapset
Susi Canis lupus Susileikit
Susi Canis lupus Susiroolipelit
Susi Canis lupus Sudenpennut
Mowgli
Varkauksia

"Hyvä säveltäjä ei jäljittele - hän varastaa." - Näin on todennut venäläinen säveltäjä Igor Stravinsky (1882 - 1971). Ehkä sama pätee myös kuvataiteeseen.
Vertailussa vasemmalla "Rakkaus lukittu ulos", Anna Lea Merritt (1844 - 1930) - ja oikealla "Mowgli tuntee kosketuksen jalassaan", Cecil Aldin (1870 - 1935).

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © ketrin1407
Mowgli
Mowgli - Cecil Aldin (1870 - 1935)

Mowgli on Rudyard Kiplingin luoma kuvitteellinen susien kasvattama ihmispoika, joka esiintyy Viidakkokirjassa. Kuvassa yllä Mowglin korvaan supattelee leopardi eli pantteri (mustat leopardit ovat panttereita) Bagheera. Cecil Aldinin kuvitusta, Pall Mall Budget joulunumero 1894.
Kettu Koiraeläimet

Afrikan kultasusi Tunturisuden sivut Amazoniankoira Tunturisuden sivut Andienkettu Tunturisuden sivut Atamarankettu Tunturisuden sivut Bengalinkettu Tunturisuden sivut Brasiliankettu Tunturisuden sivut Darwininkettu Tunturisuden sivut Dingo Tunturisuden sivut Eteläafrikankettu Tunturisuden sivut Etiopiansusi Tunturisuden sivut Falklandinkoira Tunturisuden sivut Fennekki (aavikkokettu) Tunturisuden sivut Harjasusi Tunturisuden sivut Harmaakettu Tunturisuden sivut Hiekkakettu Tunturisuden sivut Isoandienkettu Tunturisuden sivut Juovasakaali Tunturisuden sivut Kaliforniankettu Tunturisuden sivut Kettu Tunturisuden sivut Kit fox Tunturisuden sivut Kojootti Tunturisuden sivut Korsakki Tunturisuden sivut Korvakoira Tunturisuden sivut Kultasakaali Tunturisuden sivut Laulava uudenguineankoira Tunturisuden sivut Mustatäpläkettu Tunturisuden sivut Naali Tunturisuden sivut Pampakettu Tunturisuden sivut Preeriakettu Tunturisuden sivut Punasusi Tunturisuden sivut Ravustajakoira Tunturisuden sivut Sahelinkettu Tunturisuden sivut Savannikoira (hyeenakoira) Tunturisuden sivut Suokoira (pensaskoira) Tunturisuden sivut Supikoira Tunturisuden sivut Susi Tunturisuden sivut Tiibetinkettu Tunturisuden sivut Vaippasakaali Tunturisuden sivut Viidakkosusi (vuorisusi) Tunturisuden sivut
*** tunturisusi.com linkit ***