Tunturisuden sivut

Suomi Finland Suomenkieliset nettiradiot maailmalla

Eri puolilla maailmaa on suomeksi lähettäviä nettiradioita. Kun haluat kuunnella jotakuta näistä radioasemista, on sinun tiedettävä, milloin lähetys tapahtuu - se tapahtuu useimmiten kerran viikossa, tiettynä viikonpäivänä. Sen jälkeen kuuntelu on vaivatonta, kun hakeudut oikealle kanavalle vaikkapa tämän sivun avulla.

Joukossa on myös yksi nettiradio, joka lähettää hienoa ohjelmaa ja kaunista musiikkia kaiken aikaa eli ympäri vuorokauden ja se on Radio Finlandia, Espanjassa.

Vatikaani Vatikaanin suomenkielinen radio vaikeni

Vatikaanin Radio on Paavin ja Kirkon ääni maailmalla. Täällä Vatikaanin Radio, suomenkielinen ohjelma alkaa, Leena Monti mikrofonissa..... paljastaa yhden naisen toimituksen, minä se on pysynyt vuodesta 1982 alkaen.

Vatikaanin Radion suomenkieliset lähetykset olivat sunnuntai- ja perjantai-iltana klo 21.40 Suomen aikaa.

Perjantaina 30.5.2014 kuultiin viimeisen kerran suomenkielinen radiolähetys Vatikaanista. Syyksi lopetukseen kerrotaan Vatikaanin talousnäkymät, joidenka vuoksi pienten kielialueiden lähetykset loppuivat. Jäämme kaipaamaan näitä Vatikaanin ja Leena Montin ainutlaatuisia radiolähetyksiä, jotka avasivat näkymän Vatikaaniin, Roomaan ja kaikkeen kulttuuriin tuolla seudulla. Vatikaanin Radion suomenkieliset kotisivut jatkoivat vuoden 2014 loppuun.

Australia Special Broadcasting Service (SBS) Radio - Australia

Australian valtion SBS Radiolla on lähetyksiä liki 70 kielellä ja sillä on viikoittain suomenkielisiäkin lähetyksiä. Suomen kieli on ollut ohjelmassa jo yli 30 vuotta. Karl Mattas tomittaa viikoittain torstaisin toistuvan tunnin mittaisen lähetyksen. Suomenkielisiä lähetyksiä ei pääse netissä kuulemaan suorana. Viimeisimmän Karl Mattaksen suomenkielisen lähetyksen kuulee, kun klikkaa sivulla kohtaan LISTEN NOW TO YOUR LANGUAGE PROGRAM. Sivulta löytyy myös muita, viimeisimpiä lähetyksiä.

Tätä Australian valtion SBS Radion suomenkielistä ohjelmaa avustaa Suomesta säännöllisesti Timo Uotila. Tätä tehtävää hän on hoitanut jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Hän on radiotoimittajana paneutunut erityisesti kaukomailla ja merten takana asuvien siirtolaisten ja ulkosuomalaisten elämään. Radiotyönsä ohella Timo Uotila on jo vuosikymmeniä avustanut ulkosuomalaislehtiä, mm. Australiassa ilmestyvää Suomi Newspaperia. Hän on kirjoittanut nettiin aiheesta mm. tämän kirjoituksen:

Australian radio Timo Uotila: Suomenkielisiä radiolähetyksiä valtamerten takana

Australian radio Special Broadcasting Service (SBS) Radio - Australia - suomenkieliset lähetykset.

Radio Suomi

Ruotsi Radio Suomi - Södertälje - Ruotsi

Radio Suomi - sinivalkoinen ääni maailmalla! Suorat lähetykset Ruotsin aikaa:

Keskiviikkoisin klo 19.00 - 20.00. Suora tauoton musiikin toivekonsertti! Ohjelmassa toteutetaan kuuntelijoiden musiikkitoiveita! Ohjelmassa ei ole varsinaista juontajaa!

Lauantaisin klo 15.00 - 18.00. Lähetä terveisiä, toivo musiikkia ja soita lähetykseen. Puh. Nr 08 - 428 70 146, Ulkomailta +46 842 870 146.

Radio Eka Radio Suomi - Södertälje - Ruotsi.

Radio

Kanada Victorian Yliopiston Radio - Kanada - "Soitellaan"

Kanadassa on noin 130 000 ihmistä, joilla on suomalainen syntyperä. Heitä palvelee kattava verkosto suomalaisia yhteisö- ja kulttuurijärjestöjä. (Suomen suurlähetystö, Ottawa)

Kanadassa, Vancouverin saarella sijaitseva Victoria on Brittiläisen Kolumbian provinssin pääkaupunki. Kaupungin väkiluku on noin 80 000 ja sitä ympäröivällä metropolialueella elää yli 360 000 ihmistä.

Jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan on voitu kuunnella suomenkielistä suoraa ohjelmaa Victoriasta, Kanadan länsirannikolta, Vancouverin saarelta Brittiläisestä Kolumbiasta. Ensimmäinen Soitellaan -ohjelma esitettiin 29.6.1991 taajuudella CFUV 102 FM, joka nykyisin on 101.9 FM. Ohjelma kesti tuolloin yhden tunnin ja se esitettiin joka toinen viikko. Suomalainen lähetys vuorotteli tuolloin korealaisen ohjelman kanssa. Mukana ohjelmaa tekemässä oli alkuvuosina Pirkko Kianstenin kanssa hänen sisarensa Maisa Korhonen. Ohjelma muuttui jokaviikkoiseksi 4 vuoden uurastuksen jälkeen ja sai sitten jossain vaiheessa puoli tuntia lisäaikaakin.

Tämä 1,5 tunnin suora ohjelma lähetetään joka lauantai klo 19.30 (kesällä Suomen kesäaikaa) Victorian Yliopiston radioasemalta CFUV ja se sisältää suomalaisen musiikin lisäksi mielenkiintoisia kuunnelmia, haastatteluja, asiaohjelmia sekä suomalaista runoutta. Muista kuunnella lauantaisin! Radioaseman sivulla on myös kuultavana runsaasti arkistoituja ohjelmia.

Tätä radio-ohjelmaa toimittaa alusta asti toimittajana ollut, filosofian maisteri Pirkko Kiansten. Hän on tehnyt ohjelmaa jo 26 vuotta vapaaehtoistyönä. Kuunnelmat yms. hän ostaa YLE:ltä omilla varoillaan. YLEn johtokunta päätti joskus 90-luvun alussa, että hänen ohjelmansa on suomalaisten paikallisradioiden asemassa esitysoikeuksien suhteen.

Vuonna 2014 Kanadan The National Campus and Community Radio Association antoi Pirkko Kianstenille kunniamaininnan upeasta radiotyöstä - Outstanding Achievement: Third Language Programming, kunniamaininta.

Victorian radio Victorian radio - kuuntele lähetyksiä suorana - klo. 19.30 lauantaisin.

Victorian radio Victorian radio - viimeisin lähetys kuunneltavissa arkistosta viikon ajan.

Ruotsi Radio Eka - Ruotsi

Radio Eka on suomenkieltä puhuvien omistama ja toimittama radio Suur-Göteborgin alueella. Radion toiminta ja viralliset lähetykset alkoivat vuonna 1998. Ekan tavoitteena on olla kaikille radionkuuntelijoille se tärkein radio, eli ykkönen - viihdyttävä ja viihteellinen. Kotisivuilta löydät paljon tietoa radion toiminnasta. Lähetykset suorina keskiviikkoisin Suomen aikaa klo 19 - 21.

Radio Eka Radio Eka - Lyssna live!

Souvarit

Ruotsi Radio Souvarit - Ruotsi

Perjantaisin suorana klo 18.00 - 20.15. Lähetys tulee suorana Souvareiden omasta studiosta. - Huomaa aina erot kellonajoissa, kesäaikana alkaa Suomen aikaa klo 19.00. Lähetyksen voi kuunnella myös myöhemmin nauhoitettuna.

Radio Eka Radio Souvarit.

SSS-Radio Viro

Viro SSS-Radio - Viro

SSS-Radio.ee on Viron ainoa suomenkielinen radio. Olemme kuuluneet netin kautta jo 3 vuotta. Ohjelmisto on leppoisaa jutustelua, mutta myöskin sähäkkää ajankohtaisohjelmaa, jossa tulee niin Viron kuin Suomenkin uutiset ja tapahtumat käsiteltyä.

Kun kuuntelet meitä saat ensikäden tietoa miten Virossa maa makaa. Radio toimii vapaaehtoispohjalta ja sen toimittamisessa on mukana parisenkymmentä tekijää. Musiikkitarjonta pyrkii olemaan taattua suomalaista poppia ja rockia. Toki joukkoon mahtuu myös tuttuja hittejä muualta maailmasta.

Taajuus Tallinnassa, alkaen 15.7.2016 on 92.4 MHz.

SSS-Radio Viro SSS-Radio - kuuntele netissä.

Radio Finlandia

Espanja Radio Finlandia - Espanja

Pysyvämmin Espanjassa asuvien suomalaisten määrää on vaikeaa laskea, ja arviot vaihtelevat suuresti. Etenkin, kun osa suomalaisista asuu Espanjassa ihan koko vuoden ja osa vain osan aikaa. Wikipedian mukaan Costa del Solin alueella sanotaan asuvan noin 15 000 - 20 000 suomalaista pysyvämmin, eli se on yksi suurimpia suomalaissiirtokuntia maailmassa. Rantapallon mukaan Aurinkorannikolla arvellaan asuvan osa- tai kokoaikaisesti jopa 30 000 suomalaista. Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO arvioi, että Espanjassa asui vuonna 2009 pysyvästi 2 000 suomalaista. Pysyvien ja osa-aikaisten asukkaiden lisäksi suuri määrä suomalaisia lomailee kaiken aikaa Espanjassa.

Radio Finlandia lähettää suomenkielistä ohjelmaa ympäri vuorokauden! Usean tunnin tuhti tietopaketti joka arkipäivä! Radio Finlandia Costa del Solin alueella! Radio Finlandia on ulkosuomalaisten oma media, joka kertoo ajankohtaiset uutiset ja välittää terveiset kautta maailman.

Radio Finlandia Radio Finlandia - Aurinkorannikon nopein suomalaismedia Heti puskaradion jälkeen.

Saksa SISU-radio - Saksa

Frankfurtin paikallisradio radio X tarjoaa vaihtoehto-ohjelmaa kaupallisten kanavien vastapainoksi. SISU-radio on suomalaisten oma ohjelma, jossa soitetaan suomalaista musiikkia tangoista rappiin ja kerrotaan suomalaisia juttuja. SISU-radio on myös tiedotuskanava, kohtauspaikka ja keskustelujen virittäjä, inspiraation lähde ja vinkkivarasto. SISU-radio on avoinna kaikille toimitustyöstä kiinnostuneille - tosin palkatta. Lähetykset sunnuntaisin Suomen aikaa klo 12 - 13.

SISU-radio SISU-radio Saksa - klo. 12.00 sunnuntaisin.

Ruotsi Sisuradio - Ruotsi

Ruotsin Radion Sisu-uutisten mukaan Ruotsissa asui vuonna 2012 lähes 712 000 Suomessa syntynyttä, heidän lastaan tai lastenlastaan. Suomalaistaustaisia on yhteensä jo 7,4 prosenttia Ruotsin väestöstä. (Yle Uutiset 22.2.2013: Suomalaistaustaisten määrä kasvaa nopeasti Ruotsissa)

Sveriges Radio Sisuradio tarjoaa ohjelmaa laidasta laitaan Ruotsin suomenkieliselle ja meänkieliselle väestölle, mutta toivotamme totta kai tervetulleeksi kuuntelijat ihan mistä vain! Olemme osa Sveriges Radio -konsernia ja tottelemme myös nimeä Ruotsin Radion Sisuradio, vaikka virallinen tavaramerkki on ruotsinkielinen.

Sisuradio Sisuradio.

Radio

Internet-radio tuo koko maailman keittiöön

Internetin tuhansia radioasemia voi selata ja kuunnella paitsi tietokoneella, myös erityisellä Internet-radiolla, eli iRadiolla. Nämä radiot näyttävät varsin tavallisilta, nykyaikaisilta radioilta, mutta niillä kuunnellaan Internetin lähetyksiä.

Internet-radiot toimivat sekä kaapeliyhteyksin että langattoman Internet-yhteyden kautta, eli iRAdio on itsenäisesti yhteydessä radioasemiin langattoman WLAN- tai langallisen LAN-verkon kautta.

Tecsun

Tecsun BCL-3000 maailmanradio. Tunturisudella on ilo omistaa tällainen Tecsun lyhytaaltoradio. Hienosti kuuluu ja hintakin on vain satakunta euroa. Ikävästi vain lyhytaaltolähetyksiä on nykyisin hieman vähemmän, kuin ennen - lopettaneet ovat myös Vatikaani ja Suomi. Silti surffattavaa riittää.

Internet-radio

Scansonic IN300 FM/Internet Radio.

Tunturisudella on ilo omistaa kuvan Internet-radio. Valinnan varaa kuuntelussa on rajattomasti, ja lähetykset ovat täydellisesti häiriöttömiä, kuten Internet-lähetykset ovat. Hintaa tällä radiolla Suomessa ostohetkellä hieman yli 200 euroa. Internet-radioiden hinnat vaihtelevat välillä n. 100 - 1 000 euroa. Halvemmatkin ovat erittäin hyviä, kalleimmissa on ominaisuuksia, joiden tarpeellisuutta kannattaa tutkailla ennen ostopäätöstä.