Susisivut
Tultaessa vuoteen 2017 susiemme salametsästys oli, ainakin median valossa, kuin loppunut

Kun elettiin alkuvuotta 2017, niin voitiin todeta, että susien salakaatojen, tai ainakin ilmitulleiden salakaatojen määrä oli romahtanut. Josko tuo oli silti tyystin loppunut. Ainakaan mediaan asti ei enää juuri tullut laisinkaan uutisia susien salakaadoista. Jos susia salakaadettiin, niin se osattiin tehdä hiljaa ja piilossa.

Susien salametsästyksen loppumisen kerrottiin aiheutuneen susijahdeista, joita nyttemmin järjestetään vuosittain alkuvuodesta. Joka tapauksessa, samaan aikaan kuin nuo jahdit alkoivat, loppuivat uutiset susien salametsästyksestä.

Myös asiantuntijat olivat sitä mieltä, että susien salametsästys oli ainakin vähentynyt. Luonnonvarakeskuksen (Luke) erikoistutkijan Ilpo Kojolan mukaan kaksi kertaa toteutettu suden kannanhoidollinen metsästys näyttäisi vähentäneen suden salametsästystä. Kannanhoidollinen metsästys toteutettiin ensimmäisen kerran vuonna 2015 ja toisen kerran vuonna 2016. Ensimmäisellä kerralla poronhoitoalueen ulkopuolella kaadettiin 17 ja toisella kerralla 43 sutta. - Jo ensimmäisen jakson aloittamisen jälkeen oli nähtävissä, että salametsästystä oli vähemmän kuin aiemmin. Toisesta jaksosta on vielä ennenaikaista sanoa, mutta tuntuu, että se toimii toivottuun suuntaan, Kojola sanoi. (Savon Sanomat 18.1.2017)

Ehkä susien salametsästys on vähentynyt, koska susia on vähemmän - mutta kyllä salakaatuu sittenkin edelleenkin

Pienen mediahiljaisuuden jälkeen palasivat kuitenkin uutiset susien salakaadoista taas lehtiotsikoihin vuoden 2017 edetessä. Muutamia poimintoja.

"Poliisi tutkii uutta suden salakaatoa" - Ylä-Karjala 10.3.2017.

"Poliisi tutkii suden salakaatoa Varsinais-Suomessa" - Turun Sanomat 8.6.2017.

"Pantasuden salakaadosta epäillylle vaaditaan vankeutta - useita laukauksia haulikolla" - Ilta-Sanomat 19.6.2017.

"Poliisi kaipaa havaintoja: Kuka ampui suden Tohmajärvellä?" - Karjalainen 20.6.2017.

"Kolmelle syytteitä Nousiaisten sudenkaadossa - mukana virkavelvollisuuden rikkominen" - Turun Sanomat 14.11.2017.

"Susivihaa Nousiaisten malliin: Poika ampui suden, tyttöystävä näytti valoa ja isä kätki pääkallon" - Yle Uutiset 14.11.2017.


Tällä sivulla ei ole käsitelty vuodesta 2014 alkaen julkitulleita susien salakaatoja, joita olisi vino pino eli suuri määrä. Hyvin vähäisellä asiaan paneutumisella käy kuitenkin heti ilmi, että susia salakaadetaan vuonna 2017 edelleen kaiken aikaa. Kuinka moni tapauksista jää pimentoon ja kuinka paha tilanne on todellisuudessa, sitä voi mielessään pohtia, kun muistaa, että salametsästyksestä tulee julki vain se 10 prosenttia.
Susien salakaadot Suomessa

Punaiset pallot kartalla tarkoittavat ilmitulleita salakaatoja ja ilmitulleita salametsästyksiä - sekä uutisten sisältämiä epäilyjä salakaadoista. Parissa tapauksessa on kyse suden yliajosta, jolloin kuljettaja on paennut paikalta. Kaikki esitellyt tapaukset ovat suoraan mediasta, eivät siten tämän kartan tekijän määrittämiä. Katso numeroinnin mukaan tapausten kuvaus. Joissakin tapauksissa on löytynyt salakaadettu susi - joissakin tapauksissa on esitetty vain epäilys salakaadosta, kuten esimerkiksi kohdassa 19. Useimmat tapaukset ovat jääneet selvittämättä, joissakin tapauksissa on edetty tuomioistuimeen asti.

Suomen salakaadettuja susia - tai epäiltyjä tapauksia vuosina 2001 - 2013

Tässä on siten esittelyssä susiin Suomessa kohdistuneita metsästysrikoksia, taikka tällaisten rikosten epäilyjä vain aikaväliltä 2001 - 2013. Nämä tapaukset ovat lehdistöstä. Jos on kyseessä vain epäilys, niin silloin epäilijä on aina joku lehtien uutisissa asiasta kantansa sanonut. Usein on kyse näissä tapauksissa virkavallan edustajista, poliisista. Joskus tällaisen epäilyksen on uutisessa voinut esittää joku muu taho. Esitys ei voi olla lähdeaineiston vuoksi absoluuttisen kattava ja tästä mahdollisesti puuttuu monia ilmitulleitakin tapauksia, koska tässä ollaan oltu sen varassa, että mitä lehdistö on uutisoinut. Todennäköisintä kuitenkin on, että tähän yhteyteen on kerätty useimmat, jollei lähes kaikki, kyseisellä aikavälillä tapahtuneet, ilmitulleet susien salakaadot.

Huomaathan, että kun on kyse vain ilmitulleista tapauksista, niin kartta ei välttämättä anna laisinkaan oikeaa kuvaa koko maan tilanteesta. Kainuun tienoille on kertynyt paljon ilmitulleita tapauksia, mutta se ei laisinkaan merkitse sitä, etteikö tapauksia jossakin muualla voisi olla saman verran tai enemmän, tai vähemmän, tai ei laisinkaan. Mahdolliset tapaukset ovat vain jääneet piiloon.
Piilorikollisuutta - josta kyllä usein "kylillä tiedetään"

Salametsästys on piilorikollisuutta, kuten yhdyssanan alku "sala" jo kertoo. Rikokset pyritään yleisimmin salaamaan ja tekemään piiloisesti niin, että niistä ei jää mitään jälkiä. Salaa kaadettujen susien ruhot voidaan kuljettaa pois, haudata maahan taikka piilottaa lukemattomin muin erilaisin tavoin. Joskus mahdollisesta salakaadosta voi kertoa vain suden radiopanta, joka löytyy puron taikka järven pohjasta, sinne huolettomasti roskan lailla viskattuna. Ilmitulleet salakaatotapaukset ovat siten vain jäävuoren huippu, ja pääosa susienkaan salakaadoista ei tule julki millään tavalla.

Kainuulaisen poliisipäällikön arvion mukaan salakaadoista ylipäänsä tulee julki vain kymmenesosa. Metsästysrikokseen syyllistyneet jäävät kiinni harvoin, yleensä vain vihjeen tai sattuman kautta. Tämän kartan tapaukset antavat melko hyvää kuvaa siitä, millaista on susien salametsästys ja miten siinä menetellään. Salametsästystapahtuma voi olla satunnaisemman, yllättävän tapahtuman ohella myös hyvin suunniteltu ja järjestetty ja siinä voidaan käyttää paljonkin aikaa ja moottoriajoneuvoja, kuten lumikelkkoja.

"Jos koiranomistaja kohtaa metsällä suden, on päivänselvä juttu, että hän ampuu. Mikäli susi on liian kaukana, ammutaan ilmaan. Jos susi on ampumaetäisyydellä, susi lähtee, sanoo nimettömänä pysyttelevä pohjoiskarjalainen." (Verkko-Karjalainen 29.10.2004)

Haulisusia Suomemme saloilla

Suomalaisen susiston erityisjoukkio ovat susien joukosta tavattavat "haulisudet". Tällöin ovat kyseessä sellaiset sudet, joiden kehosta löydetään koteloituneita hauleja. Susi on siis "pippuroitu" jossakin yllättävässä tilanteessa, salakaatotarkoituksessa, haulikolla - mutta susi ei ole kuollut, vaan jatkanut kulkuaan haulit kehossaan.

Tällaiset haulisudet vaikuttavat mediauutisoinnin perusteella olevan varsin yleisiä, mikä kertoo omaa kieltään siitä, kuinka sumeilemattomasti ja usein kohdalle osuvia susia ammutaan.

Haulisusi -> häirikkösusi -> luvallinen kaatosusi

Useammankin kerran luvallisessa jahdissa kaadetussa sudessa on ollut koteloituneita hauleja. Voidaankin päätellä, että usein tällainen ammunnassa vammautunut susi on menettänyt ainakin osittain kykynsä normaaliin, villiriistan saalistukseen. Silloin se voi hakeutua ihmisasutuksen lähelle - ja tällöinhän sudelle voidaankin jo hakea kaatolupaa, koska se koetaan "häirikkösudeksi".

Viimeisin haulisusi todennettiin tammikuussa 2018

Susiemme törkeästä kohtelusta, joka sellaisenaan jatkuu, kertoo viimeisin esimerkkitapaus. Oulun poliisilaitokselta kerrottiin 3.1.2018, että poliisin marraskuussa 2017 Kuhmossa ampumasta sudesta on tutkimuksissa löydetty koteloituneita hauleja. Poliisi epäilee, että eläintä on ammuttu haulikolla viime kesänä tai syksynä. Suden haavoittuminen selittänee osin sen, miksi se käyttäytyi poikkeuksellisesti asutuksen lähellä. Poliisi tutkii tapausta törkeänä metsästysrikoksena. (Poliisin tiedote, Oulu 3.1.2018: Kuhmossa lopetettua sutta oli haavoitettu aikaisemmin)
Sudet
Julkitulleita susien salakaatoja vuosina 2001 - 2013
1) Joen pohjasta on löydetty suden radiopanta, joka vielä löydettäessä lähetti signaaliaan. Mitä ilmeisimmin on kyseisen kaulapannan omistanut susi luvattomasti salaa tapettu. (Kaleva 16.12.2001)

2) Toinen Kajaanin nuorista susista on jo surmattu. Poliisi löysi tappopaikalta Tipasniemestä, joka sijaitsee 15 kilometriä Sotkamosta Kuhmoon päin, vain verisiä jälkiä, itse suden oli salakaataja vienyt mukanaan. Sutta oli ennen sen surmaamista jäljitetty moottorikelkalla. Poliisi ei kerro, millä tavalla susi on surmattu. Susitutkija Seppo Ronkainen tuomitsee teon moraalittomana. (Kainuun Sanomat/Verkkoliite 5.2.2002)

Sanomalehti Kainuun Sanomat tavoitti tiistaina Sotkamon sudensurman nähneen silminnäkijän. Susijahdissa oli näkijän mukaan neljä metsästäjää, joista osa kulki autolla ja yksi moottorikelkalla. Susi otettiin kiinni paksussa lumessa takaa-ajaen ja väsyttämällä. Se surmattiin kiinnisaannin jälkeen päähän joko vasaralla taikka muulla lyömäaseella hakaten. Toinen susista pelastui tässä vaiheessa, kun lumituisku peitti sen pakojäljet. Silminnäkijän mukaan liiaksi kylien lähelle erehtyvä susi on "vapaata riistaa". Jos susi palaa korpeen, ei kukaan lähde sen perään. (Kainuun Sanomat/verkkoliite 13.2.2002)

3) Pitkään kadoksissa ollut pantasusi Milla on löytynyt tapettuna rantavedestä Pyhäjoelta Pohjois-Pohjanmaalta. Naarassutta on mitä ilmeisimmin ensin ammuttu ja sen jälkeen se on heitetty mereen. Susi löydettiin keskiviikkona. Jo torstaina varmistui, että kyseessä on kaivattu Milla-susi. Viikko sitten Hanhikiven rantavedestä löydettiin tapettuna urossusi, joka on varmistunut Millan kumppaniksi. Uros kellui vedessä noin viisi kilometriä Millan löytöpaikalta pohjoiseen. (Kaleva)

4) Takajaloistaan loukkaantunut naarassusi löydettiin Nurmestieltä Sotkamon Maaselästä varhain torstaiaamuna. Poliisi epäilee, että susi oli jäänyt auton alle. Ohikulkija huomasi eläimen tiellä hieman ennen kello puoli seitsemää aamulla ja ilmoitti asiasta poliisille. Poliisi tutkii tapausta ja toivoo vihjeitä mahdollisesta yliajajasta. (Kalevaplus 14.2.2003)

5) Kainuulainen mieshenkilö kertoi julkisuudessa tappaneensa salaa seitsemän sutta, mutta kertoi myös, että tiimihommat ovat erikseen.

6) Keskiviikkona 31.12.2003 löytyi Iisalmesta Pielavedelle johtavalta tieltä yliajettu, kuollut susi. Suden yli ajanut auto oli poistunut paikalta. Paikalla olevista jäljistä nähtiin, että liikkeellä oli ollut kaksi sutta. Toinen, eloon jäänyt susi oli poistunut tieltä takaisin metsään. Yliajettu susi oli täysikokoinen ja aikuinen. Se vietiin Kuopion luonnontieteelliseen museoon tutkittavaksi. (Kaleva 2.1.2004)

7) Joensuussa, Öllölän Otmenentien varressa 1.1.2005 lopetettua erittäin heikkokuntoista ja vammautunutta sutta oli ammuttu aikaisemmin. Näyttää todennäköiseltä, ettei sutta ole ammuttu laillisen metsästyksen yhteydessä, vaan kyseessä on laiton ampuminen. Asiaa tutkitaan luonnonsuojelurikoksena. (MTV3-STT 17.1.2005)

8) Myrkytys varmistui Sotkamon Maanselästä kesäkuun alussa löytyneen suden kuolinsyyksi. Susi oli pantasusi, eli sillä oli kaulassaan Riistan- ja kalantutkimuslaitoksen seurantapanta. Eläinlääkintä- ja elintarviketutkimuslaitos (EELA) selvitti kuolinsyyn heinäkuun aikana. Käytetty myrkky oli EELAn tutkimusten mukaan strykniiniä. Strykniinin myynti lopetettiin Suomessa noin kymmenen vuotta sitten. Myrkyn täytyi siten olla vanhaa varastoa, jota oli säilytetty vastoin määräyksiä. Strykniiniä on aiemmin käytetty rotanmyrkkynä ja yleisesti myös ketun syöttipyynnissä. Tutkimusmestari Seppo Ronkainen Riistan ja kalantutkimuslaitokselta löysi suden itse.

Sudelle olisi syntynyt pentue

Kyseessä oli Venus-niminen naarassusi. Sudelle olisi syntynyt pentue, mutta myös ne menehtyivät myrkkyyn emon mahassa. Naaraan vatsasta löytyi EELAn tutkimuksissa kahdeksan sikiötä. Erikoistutkija Ilpo Kojola kertoo, että kyseessä oli yksi tuotteliaimmista seurannassa olleista laumoista. Huono juttu susikannan levittäytymisen kannalta, että juuri nämä poistuivat. Venus ja Uranus-uros ovat tuottaneet paljon yksilöitä, jotka ovat jolkotelleet länteen ja etelään. Jälkeläisiä on tavattu itäisellä Pirkanmaalla ja ruotsinkielisellä Pohjanmaalla asti. Tästä laumasta tulleet sudet eivät meidän tietojemme lähteneet kohti poronhoitoalueita. Ei ole myöskään tiedossa, että kyseinen lauma olisi ainakaan viime vuosina aiheuttanut koira- tai kotieläinvahinkoja.

Myrkky on laiton pyyntiväline

Sotkamon poliisi kertoo, ettei teosta vielä epäillä ketään. Susi on rauhoitettu eläin, joten sen tappaminen on rikos. Tämän lisäksi myrkky on laiton pyyntiväline. Kainuussa on tapettu pantasusia ennenkin. Vuonna 2001 pantasusi Ugrin yli ajettiin tahallisesti Kuhmossa. Susi tapettiin lopullisesti sähköllä. Viime marraskuussa Kuhmossa kaadettiin pantasusi Igor. (Kainuun Sanomat 13.8.2005)
9) Vuonna 2001 pantasusi Ugrin yli ajettiin tahallisesti Kuhmossa. Susi tapettiin lopullisesti sähköllä. (Kainuun Sanomat 13.8.2005)

10) Kuhmossa ammuttiin 18.11.2004 Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen (RKTL) radiopantaseurannassa ollut urossusi Igor. Igor oli myös laumansa johtajauros. (Kainuun Sanomat 13.8.2005)

Igorin tapauksessa poliisi jätti esitutkinnan kesken, koska se ei katsonut metsästäjien syyllistyneen rikokseen. Alueelle oli myönnetty kuusi kaatolupaa toisen, koiravahinkoja aiheuttaneen susilauman yksilöiden poistamiseen. Luvat eivät koskeneet Igorin laumaa, sillä lauma ei ollut aiheuttanut minkäänlaisia kotieläinvahinkoja. Lupaehtojen vastaisesti metsästäjät eivät kuitenkaan olleet yhteydessä ennen metsästykseen ryhtymistä RKTL:n tutkijoihin, joten tutkijat eivät voineet tiedottaa Igorin liikkumisesta alueella. Igorilla oli radiopanta kaulassaan, mutta ampuja ei omien sanojensa mukaan huomannut sitä. Luonto-Liiton susiryhmä teki eduskunnan oikeusasiamiehelle kantelun poliisin päätöksestä. (Animalia)

Igor oli myös laumansa johtajauros. Luonto-Liiton Susiryhmän mielestä jahdin kohdistaminen nimenomaan tähän yksilöön osoittaa, että Kainuussa rikotaan tieten tahtoen kaikkia järkevän metsästyksen periaatteita. MMM pitää ylimpänä sudesta vastaavana viranomaistahona puuttua Kainuun täysin käsistä karanneeseen sudenmetsästykseen välittömästi.

11) Painojen avulla upotettu susi löytyi joesta Nurmeksessa keskiviikkoiltana. Poliisin mukaan susi on tapettu ilmeisesti kevättalven aikana. Kyseessä on niin sanottu pantasusi, jonka liikkeitä voidaan seurata lähettimen avulla. Panta oli paikallaan eläimen kaulassa.

Vuonna 2004 pannoitettu Nikita-niminen urossusi on ollut Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen seurannassa. Erikoistutkija Ilpo Kojolan mukaan pannan lähetin oli mykistynyt jo huomattavasti ennen suden kuolemaa. Pannat säilyvät toimintakuntoisina parhaimmillaankin korkeintaan pari vuotta.

Kolmivuotias Nikita kuului kolmen suden ryhmään, joka on liikkunut Nurmeksen seudulla.

Kojolan tietojen mukaan kyseessä oli seitsemäs tapettu pantasusi Suomessa. Kaikkiaan susia on vuosien mittaan pannoitettu 85. Toimintakuntoisia pantoja on tällä hetkellä alle kymmenellä sudella. (15.6.2006)

12) Neljä miestä on ollut pidätettyinä epäiltyinä metsästysrikoksesta Puolangalla ja Hyrynsalmella. Lisäksi poliisi epäilee miesten syyllistyneen ampuma-aserikoksiin ja maastoliikennerikkomuksiin. Poliisi on takavarikoinut tutkinnan yhteydessä ampuma-aseita ja kolme moottorikelkkaa.

Epäilty teko tuli ilmi, kun poliisi sai 3. maaliskuuta iltapäivällä ilmoituksen, että Hyrynsalmella tiellä 891 Lylykylän ja Kytömäen välillä oli susi juossut uupuneena pitkin tietä ja loikannut tien pohjoispuolelle maastoon. Pian paikalle oli tullut kaksi miestä moottorikelkoilla, jotka olivat seuranneet suden jälkiä.

Poliisi otti maastosta kiinni kolme moottorikelkoilla liikkunutta miestä sekä yhden jalkaisin ja autolla liikkeellä olleen miehen. Kolme miehistä on kotoisin Puolangalta ja yksi Hyrynsalmelta. Poliisi otti miehet kiinni syyllisiksi epäiltyinä metsästysrikokseen.

Poliisin tutkimuksissa selvisi, että Hyrynsalmelta kotoisin oleva mies oli kyseisenä lauantaina soittanut aamulla Puolangalla asuvalle tutulle kaverilleen ja pyytänyt häntä kaverikseen susijahtiin. Mies oli löytänyt kahden suden jäljet Kytömäen länsipuolella olevasta maastosta.

Puolangalta kotoisin oleva mies otti mukaansa vielä kaksi kaveriaan ja he lähtivät yhdessä pyydettyyn susijahtiin. Varusteina miehillä oli kaksi moottorikelkkaa sekä ampuma-aseita, joista yksi oli katkaistu luvaton yhdistelmäase. Mukana miehillä oli lisäksi metsästysaseita ja yksi isopistooli sekä aseisiin sopivia patruunoita.

Poliisin mukaan miehet eivät saaneet susia tapettua, vaikka he olivat ajaneet useita tunteja eläimiä takaa maastossa sekä auratuilla teillä. (KalevaPlus 6.3.2007)

13) Suomussalmen poliisipiirissä tutkitaan todennäköisten syiden perusteella susiin kohdistuvaa laitonta metsästystä. Kihlakunnan poliisipäällikön Antti Karjalaisen mukaan asiasta ei kerrota tutkinnallisista syistä vielä tarkemmin.

Viime viikolla Kuhmon Ala-Vieksissä ilmi tullut eläimen tappo ei ole vielä selvinnyt. Jälkien perusteella pääteltiin, että moottorikelkasta on ammuttu haulikolla jokin eläin. Suden kaatoakin epäillään.

Poliisipäällikkö Antti Karjalainen toteaa, että poliisi ehtii valvomaan metsästystä vain hyvin vähän. Metsästysrikoksia tulee ilmi lähinnä sattuman kautta. Eräänä arviona on esitetty, että salakaadoista tulee ilmi korkeintaan joka kymmenes. (Kaleva/Petri Hakkarainen 6.3.2007)

14) Susi tapettiin tänään Suomussalmen Pesiökylän Laajalla luvatta. Eläin tapettiin puolenpäivän aikaan kahta moottorikelkkaa apuna käyttäen. Kahden suden jälkiä oli seurattu kelkoilla maastossa. Toinen susista oli lähtenyt pakoon, ja noin kilometrin takaa-ajon jälkeen se ammuttiin. Suomussalmen poliisi pyytää havaintoja alueella lauantaina liikkuneista moottorikelkkailijoista ja peräkärryn kanssa tai ilman kärryä liikkuneista autoista. Havaintoja voi ilmoittaa numeroihin 07187 65642 tai 112. (Kainuun Sanomat 30.3.2008)
15) Lauantaina Aamulehdessä kerrottiin Virtain riistanhoitoyhdistyksen aikeista hakea riistanhoitopiiriltä suden kaatolupaa, koska pedot ovat syöneet virtolaisilta metsästäjiltä tänä syksynä jo kaksi koiraa. Uutisesta jäi kuitenkin puuttumaan tieto siitä, että paikkakunnalla on mahdollisesti ammuttu sudenpentu luvatta lauantaina 19. syyskuuta. Poliisin mukaan vielä ei ole varmuutta siitä, oliko kyseessä susi vai koira. Eläin on toimitettu jäädytettynä Elintarviketurvallisuusvirasto Eviraan tarkempia tutkimuksia varten. Eviran tutkija, eläinlääkäri, Marja Iso-Mursu Oulun toimipaikasta vahvistaa, että he ovat tutkineet eläimen: kyseessä on susi. (Aamulehti 6.10.2009)

16) Kuhmon eteläosia asuttava pantasusiperhe on noin kuukaudessa menettänyt viisi jäsentään. Paikannuspantoja kantava susipariskunta sai keväällä kuusi pentua. Nyt laumassa on enää kolme yksilöä.

Petotutkija Ilpo Kojola epäilee, etteivät luonnolliset syyt selitä näin suurta ja nopeaa katoa. Todisteita laittomista tapoista ei kuitenkaan ole.

Kojolan mukaan isoja hävikkejä on tapahtunut aiemminkin. Jopa kokonaisia laumoja on kadonnut. (Kaleva 19.12.2010)

18) Susi oli jäänyt saaliiksi Valtimolla metsästäjän asettamaan jalkanaruun. Jalkanarua ei liene käyty tarkistelemassa pitkiin aikoihin. Heikossa kunnossa ollut susi jouduttiin lopettamaan. Poliisi tutkii tätä törkeää metsästysrikosta. (18.3.2010)

19) Pirkanmaan rajamailla Ylöjärven Kurussa elänyt noin seitsemän suden lauma katosi pari vuotta sitten. Susilauman epäillään kadonneen salametsästäjien luoteihin. Asiasta kertoo maanantain Satakunnan Kansa.

Suomessa elää 150 - 160 sutta. Niiden määrä on tippunut tippunut kolmen vuoden aikana 100 yksilöllä. Viime vuoden aikana susikanta harveni 30 - 50 eläimellä.

Eniten hukat vähenivät Pohjois- ja Etelä-Karjalassa sekä Etelä-Savossa. (15.3.2010 Aamulehti)

20) Suden salakaataja paikallisia hirvimiehiä. Vieremällä on paljastunut suden tappo. Iisalmen poliisi pääsi rikoksen jäljille saatuaan teosta vihjeen viime keskiviikkona. Susi on tapettu ilmeisesti pari päivää aikaisemmin. (3.3.2010 Iisalmen Sanomat)

21) Varsinais-Suomen Pöytyällä tammikuussa ammutusta pantasudesta on löytynyt Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tutkimuksissa myös vanhoja ampumavammoja. Susiryhmän puheenjohtajan Sami Lyytisen mukaan muissakin Varsinais-Suomen luvallisissa susijahdeissa ammutuissa susissa on ollut merkkejä aiemmista laittomista ampumisista. Luonto-liiton susiryhmä intoutuu tutkimusraportista. "Tapaus kertoo karua kieltään susiin kohdistuvan salametsästyksen yleisyydestä", susiryhmän Roman Schatz viestittää. (22.3.2012 Maaseudun Tulevaisuus)

22) Pohjois-Savon poliisi tutkii törkeänä metsästysrikoksena viiden suden katoamista Vieremällä. Myös naapurikunnassa Sonkajärvellä on mahdollisesti kadonnut susi tai susia. (5.4.2013 - Savon Sanomat)

23) Varpaisjärvellä poliisin käskystä helmikuussa lopetetusta nälkiintyneestä sudesta on löytynyt ruumiinavauksessa vanhoja hauleja. Hauleja löytyi eläimen raajoista ja mahalaukun kupeesta. Eläin lopetettiin, koska se kierteli nälkiintyneenä useissa pihoissa. Aiempi salatappoyritys voi olla syy eläimen huonoon kuntoon. Lisäksi Varsinais-Suomessa jo ainakin viidestä kaadetusta sudesta on löytynyt aiempia hauleja. Juuri luvattomat ampumiset aiheuttavat susiongelmia, sillä loukkaantuneet eläimet eivät yleensä pysty elämään villieläimille tyypilliseen tapaan, vaan nälissään usein hakeutuvat lopulta pihoihin.

Tällä hetkellä Ylä-Savossa poliisit ja petotutkijat selvittävät, mitä alueen susilaumoille oikein tapahtuu. Vieremällä viiden suden lauma on kadonnut vakiintuneelta reviiriltään kokonaan ja Sonkajärven lauma näyttää hajonneen täysin yllättäen ja poikkeukselliseen aikaan.

Vieremän lauma on kadonnut mystisestä syystä tai sitten mahdollisesti tapettu. Sonkajärven laumasta on voitu tappaa alfauros, jolloin lauma voi hajota hirviä laumana metsästävästä yhteisöstä yksittäisiksi tai parittain kulkeviksi häirikkösusiksi. (19.3.2013 - Savon Sanomat)

24) Kouvolassa poliisin määräyksestä helmikuussa lopetetusta pantasudesta on löytynyt vanhoja hauleja. Poliisin mukaan sudelle tehdyssä tutkimuksessa löydettiin koteloituneita hauleja. Löydösten perusteella sutta on ammuttu ilmeisesti tammikuun alkupuolella. Asiaa tutkitaan törkeänä metsästysrikoksena. (13.3.2013 - Yle Kymenlaakso)

25) Sonkajärvellä (kartalla Sj) törkeää susi- ja ilvesjahtia. Ilvesten tappamisia tutkitaan törkeinä metsästysrikoksina, susijahtia metsästysrikoksena ja ampuma-aserikoksena. Osa miehistä kuuluu alueen metsästysseuraan ja on aktiivisia metsästäjiä. (7.2.2013 Satakunnan Kansa)

26) Poliisi jatkaa Perhon törkeän metsästysrikoksen tutkintaa. Esitutkinnassa on varmistunut, että viime viikonloppuna Perhossa tapettiin luvatta ampumalla kolme sutta. Metsästysrikos tehtiin Perhossa 19. - 20. tammikuuta eli viime lauantain ja sunnuntain aikana. Tutkintaa ovat tehneet Metsähallitus, Rajavartiolaitos ja Liikkuva poliisi. (23.1.2013 - Keskisuomalainen)

Perhon tammikuisen susien salakaadon poliisitutkinta on loppusuoralla. Poliisi on tehnyt asiassa rajoittamisesityksen eli karsii epäiltyjä alkuperäisestä lähes 30:sta. (11.9.2013 - Yle Keski-Pohjanmaa)

Lähteet
Tunturisuden susisivujen uutisarkisto.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva karttapohjasta Public domain - Copyright Wikipedia
Sudet
Metsästäjät tuomitsevat kaikenlaisen salametsästyksen

Tämä selvityshän ei laisinkaan käsittele metsästystä, vaan salametsästystä, mutta mainittakoon lopuksi, että metsästäjät ja heidän johtonsa ovat monissa yhteyksissä vuosikymmenten myötä selkeästi tuominneet kaikenlaisen, niin susienkin, salametsästyksen. Tämä kai onkin niin itsestään selvää, ettei tarvitsisi edes mainita.
Poromiehet tappavat Lapin suurpedot

Asiakirjojen mukaan Venäjältä Itä-Lapin alueelle tulevat suurpedot tapetaan. Viranomaisille on syntynyt kuva, että kaikki suurpetojen salakaadot ovat poromiesten tekemiä. Vuosien 2002 - 2007 aikana kaikissa poliisin tietoon tulleissa petojen salatapoissa oli epäiltynä poromiehiä. Myös tekotavat viittaavat poromiehiin. Tavallisesti peto ajettiin kiinni moottorikelkoilla ja ammuttiin. Usein ajo lähti liikkeelle valtakunnan rajalta, jota porohoitajien omat aitavahdit valvoivat. Poromiehillä on lupa ajaa kelkoilla rajavyöhykkeellä ja suojelualueilla, sekä usein myös lupa kantaa asetta moottorikelkassa. Heillä on myös taloudellinen motiivi tappaa suurpetoja. Salametsästys toimi kuin mafia. Uutinen Lapin Kansassa. (Satakunnan Kansa 3.12.2011)