Menu
Susisivut
Creative Commons
Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva, sivun yläreuna - Copyright Aikawa Ke
Susi Canis lupus Katso ylin kuva "Wolf and Peace" kokonaisena.


Koditon lapsonen löytyy - Shoot The Lights Out

Koditon lapsonen, ehkä villieläinten kasvattama, löydetään nukkumasta!

All rights reserved
*Kuva Copyright - All rights reserved:
© deviantART/omega5ooo
© Website/SIMONWL.COM
- Used with permission.


VILLILAPSET eli SUSILAPSET

Villi- eli susilapsella tarkoitetaan heitteille jätettyä, hyljättyä taikka tietoisesti muista ihmisistä eristettyä lasta, joka on elänyt ensimmäiset elinvuotensa erossa muusta ihmisyhteisöstä. Miksi jonkun lapsen kohdalla on käynyt näin, ei ole aina selvillä.

Usein lapsi on voinut olla kehitysvammainen, taikka muutoin epänormaali ja hänestä on haluttu päästä eroon. Hänet on vain nakattu metsään ja uskottu hänen sinne piankin kuolevan, mutta joissakin tapauksissa hän yllättäen onkin selvinnyt hengissä. Erityisesti villilapsi on silloin susilapsi, kun hän on tullut susien kasvattamaksi.

Kaspar Hauser

Kaspar Hauser

Ehkä tunnetuin tällainen eristyksissä elänyt lapsi on Kaspar Hauser, joka ei elänyt metsässä vaan pikkukammiossa.

Ennen tuloaan ihmisten ilmoille Kaspar ei ollut nähnyt yhtään toista ihmistä. Hän oli elänyt pienessä, hämärässä kammiossa, joka oli kooltaan kaksi metriä pitkä, yhden metrin leveä ja korkeudeltaan puolitoista metriä. Kaspar oli viettänyt tässä hämärässä huoneessa 12 vuotta elämästään.
Feral Child

Katulapsen katse kuvastelee samaa hämmennystä, kuin villilapsenkin.

All rights reserved
*Kuva Copyright - All rights reserved: © deviantART/iamkatia - Used with permission.


Susilapsi

Muita tapauksia

Muita tunnettuja susilapsia ovat poika Aveyronista nimeltä Victor ja lapsi nimeltään Genie. Oma ryhmänsä susilapsissa ovat sellaiset tapaukset, joissa todellakin lapsi löydettäessä on tavattu suden seurasta. Menneiltä ajoilta tällaisia tapauksia tunnetaan lukuisia.

Yleisellä tasolla voidaan todeta, että jos lapsi joutuu elämään ensimmäiset elinvuotensa erossa ihmisistä, taantuu hänen kehityksensä monin tavoin. Puhumaan oppiminen on myöhemmin vaikeaa ja usein ihan mahdotonta. Niinikään susilapsilta puuttuu 4 - 6-vuotiaille tyypillinen seksuaalinen uteliaisuus. Myöskään aikuisina heillä ei ole seksuaalista kiinnostusta.

Karhutyttö

Villilasten kehitystasosta tehdyt havainnot osoittavat, että ihmisen äly, persoonallisuus ja tunne-elämä voivat kehittyä parhaalla mahdollisella tavalla edellytystensä mukaisesti vain ihmisten parissa ja että kielellä on tässä kehityksessä keskeinen asema. Ilman sosiaalista ympäristöä psyyken kehitysmahdollisuudet jäävät pääosin toteutumatta. Susilapsi voi joiltakin osin kehittyä paremminkin, kuin normaalilapsi; hänen aistinsa voivat olla hyvin herkät.
Kamala ja Amala

Tunnetuimpia suden elättämiä susilapsia ovat sisarukset Kamala ja Amala.

Uttar Pradeshin osavaltiossa Intiassa, lähti 17. päivänä lokakuuta vuonna 1920 joukko työmiehiä, johtajanaan orpokodin johtaja Joseph Singh, metsään hajottamaan termiittikekoa.

Tuskin vanhaa kekoa oli ehditty paljonkaan hajottaa, kun sen sisällä olleesta luolasta syöksähti esille naarassusi. Eivät yllätykset tähän loppuneet, sillä luolan perukoilta löytyi paitsi suden pentuja - kaksi kontallaan olevaa, tulijoille vihaisesti murisevaa ihmislasta.

Kamala

Kuvassa rouva Singh syöttää kontallaan pysyttelevää Kamalaa.

Johtaja Singh otti nämä lapset mukaansa orpokotiinsa. Susilapset saivat nimet: löydettäessä vanhempi tytöistä oli iältään noin kahdeksan vuotta, hänestä tuli Kamala - nuorempi, noin puolentoista vuoden ikäinen tyttö sai nimen Amala.

Singh yritti totutella ja kasvattaa Kamalaa ja Amalaa ihmisten tavoille ja puhumaan, mutta kehitys oli hidasta. Kaiken lisäksi Amala kuoli jo syksyllä vuonna 1921 johonkin tulehdukseen. Kamalakin eli ihmisten hoivissa Amalan kuoltua vain noin yhdeksän vuotta. Hän oppi jotenkin kävelemään kahdella jalalla ja puhetaitoakin kertyi muutamia kymmeniä sanoja. Etenkin aluksi sanat olivat enemmänkin ääniä kuin sanoja.

Kun hänelle tarjottiin ruokaa, hän äännähti "hoo", mikä merkitsi myöntämistä. Bengalin kielellä hoo tosin tarkoittaa kylmää, ja sanan kyllä vastine olisi ollut "ha". Siten vähäisetkin sanalliset ilmaisut olivat hieman mitä sattuu.

Hiukan kehitystä tapahtui kielellisessä ilmaisussa ja Kamala oppi nimeämään myös joitakin esineitä. Ruuaksi kelpasi alussa vain raaka liha. Noin viiden vuoden oleskelu ihmisten parissa aikaansai sen, että Kamala ei enää suostunut menemään ulos pukeutumatta. Vuonna 1929 Kamalakin sairastui ja kuoli.

Lähteinä
Tieteen Kuvalehti 8/2003
Feral Children


Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Taidekuvat Copyright Hidden Eloise


Susittelua

Susi Canis lupus Susipoika Mowgli
Susi Canis lupus Venäjän susipoika Lyokha
Susi Canis lupus Susilapset
Susi Canis lupus Susileikit
Susi Canis lupus Susiroolipelit
Susi Canis lupus Sudenpennut
Mowgli
Mowgli - Cecil Aldin (1870 - 1935)

Mowgli on Rudyard Kiplingin luoma kuvitteellinen susien kasvattama ihmispoika, joka esiintyy Viidakkokirjassa. Mowglin ja eläinten vihollinen on ihmissyöjätiikeri Shere Khan. Cecil Aldinin kuvitusta, Pall Mall Budget joulunumero 1894.
Iberiansusi
Kettu Koiraeläimet

Afrikan kultasusi Tunturisuden sivut Amazoniankoira Tunturisuden sivut Andienkettu Tunturisuden sivut Atamarankettu Tunturisuden sivut Bengalinkettu Tunturisuden sivut Brasiliankettu Tunturisuden sivut Darwininkettu Tunturisuden sivut Dingo Tunturisuden sivut Eteläafrikankettu Tunturisuden sivut Etiopiansusi Tunturisuden sivut Falklandinkoira Tunturisuden sivut Fennekki (aavikkokettu) Tunturisuden sivut Harjasusi Tunturisuden sivut Harmaakettu Tunturisuden sivut Hiekkakettu Tunturisuden sivut Isoandienkettu Tunturisuden sivut Juovasakaali Tunturisuden sivut Kaliforniankettu Tunturisuden sivut Kettu Tunturisuden sivut Kit fox Tunturisuden sivut Kojootti Tunturisuden sivut Korsakki Tunturisuden sivut Korvakoira Tunturisuden sivut Kultasakaali Tunturisuden sivut Laulava uudenguineankoira Tunturisuden sivut Mustatäpläkettu Tunturisuden sivut Naali Tunturisuden sivut Pampakettu Tunturisuden sivut Preeriakettu Tunturisuden sivut Punasusi Tunturisuden sivut Ravustajakoira Tunturisuden sivut Sahelinkettu Tunturisuden sivut Savannikoira (hyeenakoira) Tunturisuden sivut Suokoira (pensaskoira) Tunturisuden sivut Supikoira Tunturisuden sivut Susi Tunturisuden sivut Tiibetinkettu Tunturisuden sivut Vaippasakaali Tunturisuden sivut Viidakkosusi (vuorisusi) Tunturisuden sivut
*** tunturisusi.com linkit ***