Menu
Susisivut
Kauppavarasto Kanadassa

Kuva yllä. Kaikenlaista tavaraa kauppiaan varastossa 1800-luvun Kanadassa, odottamassa laivausta Ranskaan. Turkiksissa on sutta, majavaa, karhua, pesukarhua, ilvestä, saukkoa ja hyljettä.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat Copyright © Flickr/Dennis Jarvis


SUSITURKKI JA SUSITURKIKSET

Suden turkkia on mielitty kautta aikain sudelta ihmisen ylle siinä, missä muidenkin turkiseläinten. Susia on metsästetty turkiskauppaa varten - ja näistä turkiksista on tehty turkkeja ja turkislakkeja. Susi on ollut yksi turkiseläimistä, kuten ovat olleet majava, soopeli, kettu, orava, näätä, kärppä ja saukko.

Susiturkittomana kuoleman vaarassa

Entisaikaan talvisin taitettiin pitkiäkin matkoja reellä. Silloin susiturkki matkalaisen yllä ei ollut sellaista ylellisyyttä, jollaiseksi turkit nykyisin mielletään. Susiturkki saattoi pohjoisen hyytävissä oloissa olla elintärkeä, jopa elämän ja kuoleman kysymys.

Neuvostoliitolle jäi sotien jälkeen Karjala ja siellä Kivennapa. Kivennavan Kukkolanmäellä, Yrjö Erkinpojan talossa sattui 1600-luvulla, jolloin Suomi kuului Ruotsiin, mielenkiintoinen susiturkkiin liittynyt välikohtaus.

Kivennavalla liikkui tuolloin tärkeissä virkatehtävissään, tuuhakassa susiturkissa rekipelillä - ruutitehtaiden tarkastaja ja salpietariveron kantaja Hillebrand. Samaan taloon Hillebrandin kanssa osui Juho Pekanpoika, jolla oli omien käsitystensä mukaan saatavana vanhoja velkoja Hillebrandilta. Kun veloista ei päästy yksimielisyyteen, sieppasi Juho yllättäen Hillebrandin susiturkin penkiltä ja vei sen saman tien mukanaan.

Hillebrand oli luullut Juhon vain pilailevan, mutta tämä olikin ajanut tiehensä turkki mukanaan. Hillebrand tietysti vei asian oikeuteen ja selitti käräjillä, miten hän seuraavana aamuna, tammikuun 26. päivänä, oli joutunut palaamaan Kivennavalta Viipuriin kovassa pakkasessa ilman turkkia. Hän oli joutunut juoksemaan itse rekensä vierellä, muuten hän olisi paleltunut kuoliaaksi.

Susiturkin hinta

Vuonna 2018 vanhan susiturkin voi ostaa netistä hintaan noin 300 - 600 euroa. Esimerkiksi, juuri tätä kirjoitettaessa elokuussa 2018 netissä oli susiturkki myynnissä hintaan 480 euroa.

Uusiakin susiturkkeja maailmalla myydään, ne ovat tietenkin kalliimpia. Kalleimpia ovat maailmalla arktisista susista tehdyt turkit. Hintaan vaikuttaa myös turkin koko, onko se 3/4-mittainen vaiko nilkkoihin asti ylettyvä.

Kuuluisia susiturkkeja ja omistajia

USA:n presidentti Gerald Ford sai lahjaksi susiturkin Alaskasta eräältä ystävältään, lähtiessään vuonna 1974 vierailulle Vladivostokiin Siperiaan, tapaamaan presidentti Leonid Brezhneviä.

Maineikas matkailuyrittäjä Kalevi Keihänen suosi paksuja turkkeja. Hän saattoi liikkua susiturkissakin kesähelteillä, vaikka vaihtelun vuoksi käytti myös chinchilla-turkkia.

Abraham Melkiorinpojan susiturkki on myös jäänyt historian lehdille, sillä liminkalainen nuijasodan kapinallispäällikkö Hannu Krankka varasti hänen susiturkkinsa Kokkolan Tarharannan niityllä käydyssä kahakassa vuonna 1597. Suomen käskynhaltijan Klaus Flemingin Pohjanmaan voudilla, Abrahamilla, oli huonoa onnea tämänkin jälkeen - sillä myöhemmin hänet mestattiin.

Turkisten uuskäyttöä

Ketultahan tämä kuitenkin näyttää, joten kyseessä on lienee kettutyttö.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
Kuva Copyright © Flickr/Kaza Marie Ayersman
Sudentalja

Kuvassa meneillään tapahtuma Fur Rendezvous, Alaskassa 2012 - ja parhaillaan myydään huutokaupassa sudentaljaa. Keskihinta huutokaupassa vaihtelee, ollen 200 - 400 dollaria, mutta korkeimmillaan yksi susitalja voi maksaa 1 000 dollaria.

Creative Commons
Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - USAF Photo by Steven White/JBER/PA - Copyright Joint Base Elmendorf-Richardson


Joulupukin susiturkki

Susiturkin erityisiä käyttäjiä on myös joulupukki. Sillä silloin tällöin kauan odotettu joulupukkikin on saapunut lasten luo, missäpä muussa kuin susiturkissa.

Roald Amundsen

Susiturkissa maailmanhistoriaa

Yksi kuuluisimmista susiturkin omistajista oli norjalainen Roald Amundsen. Vuosina 1911 - 1912 hän johti naparetkeä, joka saavutti ensimmäisenä etelänavan.

Turkiksia

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Robert Linsdell


Lower Fort Garry

Hudson's Bay Companyn yksi turkisasemista oli 1800-luvulla Lower Fort Garry. Tämän Kanadan Winnipegissä, Manitobassa sijainneen turkiskaupan keskuksen katosta roikkuvia sudentaljoja kuvassa yllä. Asema on entistetty ja siellä voi tutustua Pohjois-Amerikan turkiskaupan historiaan.

Pohjois-Amerikka hävitti susiaan systemaattisesti 1800-luvulla. Silloin tapettiin satoja tuhansia susia ja sen mukaisesti myös susiturkiskauppa oli laajaa, vaikka pääpaino olikin tuolloin muissa turkiksissa, kuten majavassa.

Susiturkismaat

Kanada, Alaska (USA), Venäjä ja Kiina ovat nykyisin ne maat, jotka käyvät laajinta kauppaa susiturkiksilla.

CITES-SOPIMUS ja EU-TODISTUS

Susiturkisten kohdalla on syytä muistaa CITES-sopimus, joka säätelee uhanalaisilla lajeilla käytävää kauppaa. Niinpä, jos aikoo tuoda maahan susiturkiksia, tarvitsee sopimuksen mukaisesti CITES-tuontiluvan. Mikäli sudesta saatuja osia kaupataan maan sisällä, tulee tätä varten hakea CITES-lupa Suomen ympäristökeskukselta. Lupaa varten tulee olla myös paikallisen riistanhoitoyhdistyksen todistus luvallisesta saannosta.

Euroopan unionin lainsäädäntö sääntelee uhanalaisten metsästettävien lajien tuontia EU:hun ja vientiä EU:n ulkopuolelle. Suomessa laillisesti kaadettujen lajien, kuten karhun, ilveksen, suden ja saukon osien, niistä valmistettujen tuotteiden ja lihan myyntiin tarvitaan aina EU-alueella poikkeuslupa, nk. EU-todistus. Lupa voidaan myöntää, jos yksilöt ovat peräisin Suomesta ja ne on otettu luonnollisesta ympäristöstään voimassa olevan lainsäädännön mukaisesti.

EU-todistuksia ei myönnetä metsästäjille ennakkoon, eikä niitä voi myöntää ilman riistanhoitoyhdistyksen todistusta jossa todistetaan kaadon laillisuus (Laillisen saannon todistus).
Susiturkkeja omasta pihapiiristä

1800-luvulla susia pyydettiin susitarhoilla ja susikuopilla. Näin tehtiin myös Antolan vanhalla sukutilalla. Siellä susia pyydettiin, lihasyöttiä käyttäen omalla susikuopalla, joka oli pihapiirissä, vain 30 metrin päässä asuintalosta. Tähän kuoppaan sortuneet sudet vietiin sisälle tupaan jatkokäsittelyyn, jossa ne vedettiin tuvan orteen kinneriin ja nyljettiin. Näistä sudennahkoista valmistettiin sitten susiturkki, jota silloiset Antolan isännät käyttivät. Tällä tavalla tuona aikana saatiin susiturkkitarpeet omasta pihapiiristä.

Susiturkki

Tämän päivän turkismuotia.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright Darren Johnson / iDJ Photography


Susiturkin käyttäjät herrasväkeä

Susiturkki on ollut arvokas, ja siksi sen käyttäjät ovat usein olleet yhteisössä merkittävässä asemassa. Vaikka susiturkillakin on haluttu hieman näyttää omaa asemaa ja mahtiakin, ei se ole useinkaan ollut samalla tavalla vain muotiturkki, kuten ovat tämän päivän naisten minkkiturkit. Susiturkkia on todellakin tarvittu pitämään kylmää loitolla, se on ollut hyvin eristävä käyttövaate. Siltikin useimmiten vain rikkaimpien käyttövaate.

Susiturkissa ovat liikkuneet veronkerääjät, jahtivoudit, isojen talojen isännät ja metsäpäälliköt. Itseoikeutettuja pönäkän susiturkin kantajia ovat olleet usein nimismiehet, pormestarit, kunnanlääkärit, rovastit ja kanttoritkin. Susiturkki on kuulunut yhteiskunnan kermalle.

Susiturkki maanpuolustuksessa

Joskus susiturkkeja on riittänyt myös muuhun, kuin edustuskäyttöön, sillä susiturkissa on voinut taivaita tähystää myös lotta ilmavalvontatornissa sotiemme aikaan. Lotat saivat susiturkkeja lahjoituksinakin, jopa Ruotsista asti. Näin susiturkeilla ovat pöyhistelleet joskus naisetkin, vaikka susiturkkia pidetäänkin erityisesti miesten turkkina, siinä missä minkkiturkkia pidetään naisten turkkina. Myös vartiosotilaille riitti joskus vartiopaikalle susiturkki, vaikkakin niitä enimmäkseen olikin ylimmillä upseereilla.

Vanhan susiturkin osto taikka myynti

Kun ostat turkisliikkeestä uuden susiturkin, huolehtii liike siitä, että kaupan luvat ovat olemassa. Jos haluat itse myydä taikka ostaa vanhan susiturkin, niin tällaisen ilmoituksen julkaisemiseenkin tarvitset EU-luvan. Jos siten esimerkiksi saat kuolinpesän myötä perintönä vanhan susiturkin ja haluat myydä sen, on sinun haettava tälle myynnille EU-todistus Suomen ympäristökeskukselta. Tämä lupatodistus kulkee toimituskohtaisesti tämän kaupan yhteydessä, ja antaa oikeuden vain tähän yhteen kauppaan. Jos seuraavaksi susiturkin omistajaksi tullut haluaa tehdä samalla turkilla uudet kaupat, on hänen haettava taas uusi myyntilupa eli EU-todistus.

Susiturkit

Susiturkkien uuskäyttö

Kuvassa Iisalmen koulun yhteiskoulun oppilaita lähdössä penkinpainajaisiin v. 1951. Kuvassa on mukana mm. pormestarilta, kirkkoherralta, kanttorilta, nimismieheltä ja metsäyhtiöiden piirimiehiltä lainattuja susiturkkeja.

Rekimatka susiturkeissa penkinpainajaisiin oli koulussa pitkä perinne, joka alkoi 1930-luvulla jatkuen parikymmentä vuotta. Lainauksen jälkeen turkit aina palautettiin omistajilleen, odottamaan seuraavaa vuotta.

Kuva Copyright: Antti Lappalainen: Suden jäljet. Metsäkustannus, Hämeenlinna, 2005.

Lähteet
Maija Salon sukututkimussivut
Lottamuseo
Leila K. Tuominen: Antolan tilan historiikki
Valtion ympäristöhallinto
Gerald R. Ford Presidential Library&Museum
Ukin Uutiset
Turkismuotia
Koiraeläimet
Turkislakkimuotia.

Kettu Koiraeläimet

Afrikan kultasusi Tunturisuden sivut Amazoniankoira Tunturisuden sivut Andienkettu Tunturisuden sivut Atamarankettu Tunturisuden sivut Bengalinkettu Tunturisuden sivut Brasiliankettu Tunturisuden sivut Darwininkettu Tunturisuden sivut Dingo Tunturisuden sivut Eteläafrikankettu Tunturisuden sivut Etiopiansusi Tunturisuden sivut Falklandinkoira Tunturisuden sivut Fennekki (aavikkokettu) Tunturisuden sivut Harjasusi Tunturisuden sivut Harmaakettu Tunturisuden sivut Hiekkakettu Tunturisuden sivut Isoandienkettu Tunturisuden sivut Juovasakaali Tunturisuden sivut Kaliforniankettu Tunturisuden sivut Kettu Tunturisuden sivut Kit fox Tunturisuden sivut Kojootti Tunturisuden sivut Korsakki Tunturisuden sivut Korvakoira Tunturisuden sivut Kultasakaali Tunturisuden sivut Laulava uudenguineankoira Tunturisuden sivut Mustatäpläkettu Tunturisuden sivut Naali Tunturisuden sivut Pampakettu Tunturisuden sivut Preeriakettu Tunturisuden sivut Punasusi Tunturisuden sivut Ravustajakoira Tunturisuden sivut Sahelinkettu Tunturisuden sivut Savannikoira (hyeenakoira) Tunturisuden sivut Suokoira (pensaskoira) Tunturisuden sivut Supikoira Tunturisuden sivut Susi Tunturisuden sivut Tiibetinkettu Tunturisuden sivut Vaippasakaali Tunturisuden sivut Viidakkosusi (vuorisusi) Tunturisuden sivut
*** tunturisusi.com linkit ***