Menu
Susisivut
SUSI VAAKUNOISSA

Vaakunasusien värit ja asennot

Vaakunoissa susien värien kirjo on suuri. On kirkkaan punaisia, keltaisia, valkoisia, mustia, ruskeita, vihreitä ja sinisiä - hopeisia ja kultaisia susia. Vaakunataiteen värien käytöllä on omat, kuhunkin vaakunaan liittyvät historialliset taustansa ja periaatteensa. Usein piirustuksellisestikin hyvin tyyliteltyjen susien väreissä ja muodoissa ei ole aina tarkoitus pyrkiä realistiseen esitykseen. Vaakunassa susi saa olla todellakin vaikka kirkkaan punainen.

Susilla vaakunoissa asennot vaihtelevat. Susi voi seisoa neljällä taikka kahdella jalalla, se voi ikäänkuin kynsiä kahdella jalallaan seisten - se voi juosta, taikka kantaa saalista - se voi ulvoa taikka taistella. Joskus vaakunaan on kuvattu sudesta vain pää.

Euroopan vaakunataiteen synty

Aluksi kirjoitustaito oli harvinaista. Kehitettiin sinetti, jolla voitiin lyödä taikka puristaa allekirjoitus paperiin. Pieni sinetti ei riittänyt näkyväksi tunnukseksi lippuihin ja taistelukilpiin - ja siksi kehittyi värikäs vaakuna. Vaakunoiden käyttö alkoi Euroopassa 1000-luvulla ja vaakunoita esiintyi ihan alussa eniten ristiretkeläisten taistelukilvissä. Vaakunataidetta nimitetään heraldiikaksi.

Valtimo

Valtimon vaakuna

Punaisessa kentässä hopeinen, kultavaruksinen susi pystyssä, saatteena seitsemän kultarahaa järjestettyinä 2 + 2 + 2 + 1. Vaakunan on sisäasiainministeriö 23.2.1952 antamallaan päätöksellä N:o 2411/K vahvistanut.

"Kun kuntamme vaakunaan on taiteilija Olof Eriksson luonnehtinut kultavauksisen suden ja sen saatteeksi seitsemän kultarahaa, on taiteilija nähnyt siinä ikäänkuin metsäisien vaarojen seudun ja elinehtojen kovuuden, mutta samalla nuo kultarahat ovat kuvastamassa metsiemme rikkautta ja siitä seudun väestön saamaa toimeentuloa ja samalla kannustamassa meitä jokaista uhrautumaan ja yrittämään kotiseudullemme parasta ja hyvinvoinnin elpymistä, yleistä vaurastumista ja siten aina paremman päivän koittoa."

Valtimo

Valtimo sijaitsee Pohjois-Karjalan maakunnassa. Kunnan asukasluku on 2 486 - pinta-ala on 838,21 km², josta 37,76 km² on vesistöjä.

Valtimon kunnan vaakunakilpailupalkintolautakunnan ehdotuksen mukaisesti kunnanvaltuusto kokouksessaan 7.12.1951 valitsi kunnan vaakunaksi taiteilija Olof Erikssonin ehdotuksen "Hurtta".

Lobez Puola

Lobez - Puola.

Sankt Pölten Itävalta

Sankt Pölten - Itävalta.
Basaburúa Mayor Espanja

Basaburúa Mayor - Espanja.

Chanteloup-les-Bois Ranska

Chanteloup-les-Bois - Ranska.

Euroopan susivaakunoita

Euroopassa erityisen runsaasti susia vaakunoissa esiintyy Espanjassa, Saksassa ja Englannissa. Myös Ranskassa ja Italiassa susi on arvostettu vaakunaeläin. Ensimmäiset kirjalliset maininnat suden käyttämisestä vaakunassa ovat vuosilta 1308-1314. Ensimmäisten vaakunoiden sudet eivät näyttäneet täysin susilta - tämä johtui sekä lajitiedon puutteesta, että vaatimattomista piirustustaidoista.

Susi vaakunaeläimenä

Susi on ollut jo keskiajalla Euroopassa varsin suosittu vaakunaeläin. Onhan se urheana ja viisaana, taisteluvalmiina eläimenä ollut mitä mainioin symboloimaan sekä hallitsijoiden että sukujen vaakunoissa näitä kunnioitettuja hyveitä ja ominaisuuksia. Koska vaakunoiden alkuperäkin on pitkälti ollut taisteluissa ja turnajaisissa, ovat petoeläimet - susi siinä mukana - olleet tässä yhteydessä erityisessä suosiossa.

Chester Englanti

Chesterin kreivikunta - Englanti.

Bielice Puola

Bielice - Puola.
Sipoo Sibbo

Sipoon vaakuna

Mustaa taustaa vasten hopeinen sudenpää aaltoilevaksi muotoillun hopeisen parrun päällä. Kunnanvaakunan on suunnitellut heraldikko Olof Eriksson. Kunnanvaltuusto hyväksyi kunnanvaakunan 16.6.1954. Sisäasiainministeriö vahvisti vaakunan 25.2.1955.

Sipoo - Sibbo

Sipoo on kaksikielinen kunta Helsingin seudulla. Sen asukasluku on noin 18 000.

Sipoon sudet olivat tunnettu käsite jo 1700-luvulla, mutta nimityksen alkuperä on hämärän peitossa. Osa sanoo, että nimitys tulee viikinkiä merkitsevästä sanasta "varjäger", toiset kertovat susista "vargar", joiden vuoksi naapuripitäjästä katosi lampaita. Susi oli useimpien mielestä itseoikeutetusti Sipoon vaakunan aihe, kun Sipoo sai kunnanvaakunansa 1950-luvulla, mutta kunnallisvaltuustossa oli ryhmittymä, joka katsoi, että susi oli liian julma. Runsaan väittelyn jälkeen pelokkaatkin antoivat periksi ja niin vaakuna vahvistettiin.

Leiza Espanja

Leiza - Espanja.

Wulfen - Saksa

Wulfen - Saksa.

Saksan villimies voitti Lapin sudet

Lapin maakuntavaakunaa koristaa villi nuijamies. Kuningas Kaarle IX antoi aikanaan Lapin kreivikunnan vaakunan suunnittelun saksalaisen hoviarkkitehtinsa tehtäväksi. Tuohon aikaan Saksassa oli "wilder mann" eli villimies suurta muotia. Lapin maakuntavaakunassa voisi olla myös kaksi sutta. Sillä kilpaileva ehdotus, joka hävisi villimies-ehdotukselle, oli sinisellä tai valkoisella pohjalla kaksi taistelevaa keltaista sutta.

Lähteet
Kuntien ja kaupunkien sivustot
Kustaa Vilkuna
Valtimon kunnalliskertomus vuodelta 1959
Wolf Song of Alaska: The Use of the Wolf as an Emblem of Heraldry


Creative Commons
Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Vaakuna Szapolyai Unkari - Copyright Steifer
*Vaakuna Wolfisberg Sveitsi - Copyright Aliman5040
*Vaakuna Alçay-Alçabéhéty-Sunharette - Copyright Brieg
*Vaakuna Escudo de Etxebarri Espanja - Copyright SanchoPanzaXXI
*Vaakuna Basaburúa Mayor Espanja - Copyright SanchoPanzaXXI
*Vaakuna Chanteloup-les-Bois Ranska - Copyright Rinaldum
*Vaakuna Leiza Espanja - Copyright SanchoPanzaXXI
*Vaakuna Saint-Thégonnec Ranska - Copyright Brieg
*Vaakuna Otxandio Espanja - Copyright SanchoPanzaXXI
Escudo de Etxebarri Espanja

Escudo de Etxebarri - Espanja.

Blason de la ville de Danjoutin Ranska

Blason de la ville de Danjoutin - Ranska.

Otxandio Espanja

Otxandio - Espanja.

Eggenstedt Saksa

Eggenstedt Saksa.
Wulkow Saksa

Wulkow - Saksa.

Kuningas Szapolyai Unkari

Kuningas Szapolyai - Unkari.

Saint-Thégonnec Ranska

Saint-Thégonnec - Ranska.

Italian kuninkaalliset ilmavoimat

Italian kuninkaallisten ilmavoimien, Regia Aeronautican, osaston 51º Stormo Caccia - vaakuna vuosilta 1939-1940.
Wolfisberg Sveitsi

Wolfisberg - Sveitsi.

Wülflingen Sveitsi

Wülflingen - Sveitsi.

Windeby Saksa

Windeby - Saksa.

Alçay-Alçabéhéty-Sunharette

Alçay-Alçabéhéty-Sunharette - Ranska.
Susisivut
Kettu Koiraeläimet

Afrikan kultasusi Tunturisuden sivut Amazoniankoira Tunturisuden sivut Andienkettu Tunturisuden sivut Atamarankettu Tunturisuden sivut Bengalinkettu Tunturisuden sivut Brasiliankettu Tunturisuden sivut Darwininkettu Tunturisuden sivut Dingo Tunturisuden sivut Eteläafrikankettu Tunturisuden sivut Etiopiansusi Tunturisuden sivut Falklandinkoira Tunturisuden sivut Fennekki (aavikkokettu) Tunturisuden sivut Harjasusi Tunturisuden sivut Harmaakettu Tunturisuden sivut Hiekkakettu Tunturisuden sivut Isoandienkettu Tunturisuden sivut Juovasakaali Tunturisuden sivut Kaliforniankettu Tunturisuden sivut Kettu Tunturisuden sivut Kit fox Tunturisuden sivut Kojootti Tunturisuden sivut Korsakki Tunturisuden sivut Korvakoira Tunturisuden sivut Kultasakaali Tunturisuden sivut Laulava uudenguineankoira Tunturisuden sivut Mustatäpläkettu Tunturisuden sivut Naali Tunturisuden sivut Pampakettu Tunturisuden sivut Preeriakettu Tunturisuden sivut Punasusi Tunturisuden sivut Ravustajakoira Tunturisuden sivut Sahelinkettu Tunturisuden sivut Savannikoira (hyeenakoira) Tunturisuden sivut Suokoira (pensaskoira) Tunturisuden sivut Supikoira Tunturisuden sivut Susi Tunturisuden sivut Tiibetinkettu Tunturisuden sivut Vaippasakaali Tunturisuden sivut Viidakkosusi (vuorisusi) Tunturisuden sivut
*** tunturisusi.com linkit ***