Susisivut
Kuvassa yllä vompatti ja pussihukat. Vompatti-rukka on ilmeisessä vaaranpaikassa, sillä se kuului pussihukkien saalistamiin eläimiin, joita olivat myös kengurut, sekä monet pienemmät nisäkkäät, linnut ja Tasmanian emu.
Tunturisusi Vompatit.
Tunturisusi Kengurut.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Tasmanian Archive and Heritage Office


PUSSIHUKKA - TASMANIANSUSI - TASMANIANTIIKERI - PUSSISUSI (Thylacinus cynocephalus)

Tällä Australiassa ja Tasmaniassa eläneellä ja sukupuuttoon kuolleella pussipedolla on monta nimeä. Nimikirjavuus johtuu osittain lajin "sekalaisesta" ulkonäöstä, sillä se muistuttaa samaan aikaan sekä sutta, että raitaisuutensa vuoksi tiikeriäkin.

Tasmaniansusi

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva tasmaniansusi, Ueno Royal Museum, Japani, Copyright Peter Halasz


Ei ollut koiraeläin eikä susi

Vaikka pussihukka muistuttaakin olemukseltaan koiraeläimiä, se ei kuulunut niihin laisinkaan, eikä se ollut siten susikaan - vaan se kuului pussieläimiin ja siinä Australian pussipetojen lahkoon. Se oli siten läheistä sukua kengurulle ja vompatille.

Tasmaniansusi

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
Kuva, National Museum Wales, Englanti, Copyright MuseumWales


Ominaisuuksia

Pussihukan hartiakorkeus saattoi olla enimmillään noin 60 cm. 15 - 30 kg painoinen pussihukka oli voimakasleukainen petoeläin, jolla oli suussaan 46 hammasta.

Pussihukalla oli pussi, jossa se kantoi jälkeläisiään, aivan kuten kenguru. Eläin kuitenkin muistutti enemmän koiraa, ja sen leuka oli kehittynyt tiikereiden ja koirien tavoin lihansyöntiä varten.

Pussihukalla oli paksu häntä, jota se ei kuitenkaan voinut heiluttaa koirien lailla. Pikemminkin häntä muistutti kengurun häntää. Pussihukka ei ollut liikkeissään kovinkaan nopea ja se kykeni ilmeisesti hyppimään kahdella jalalla hieman kuin kengurun tapaan.

Pussihukka

All Rights Reserved
*Kuva - Copyright © Fine Art by Daniel
© Flickr/Daniel Eskridge
*Photo used with permission.


Sukupuutto vuonna 1936

Pussihukka kehittyi 4 miljoonaa vuotta sitten. Aikoinaan laji oli laajalle levinnyt, koko Australian mantereella. Kun dingot saapuivat Australiaan noin 3 500 sitten, kävivät olot pussihukille yhä tukalammiksi. Noin 3 000 - 2 000 vuotta sitten viimeinenkin pussihukka katosi Australian mantereelta ja niitä eli sen jälkeen enää Tasmaniassa.

Viimeisimmät kaksi-kolme tuhatta vuottaan laji eli vain Tasmaniassa. Sinne saapuneet eurooppalaiset ja heidän mukanaan tulleet koirat hävittivät sen sukupuuttoon runsaassa sadassa vuodessa. Pussihukkia ammuttiin säälimättömästi. Näin oli tarkoitus suojella farmareiden lampaita ja pussihukista tarjottiin kaatopalkkioitakin.

Luonnosta viimeinen pussihukka ammuttiin vuonna 1930. Kaikkein viimeisin elossa säilynyt pussihukka kuoli eläintarhassa, Beaumaris Zoo, Hobart, vuonna 1936 - ja niin tämä laji oli sukupuutossa.

Pussihukka rauhoitettiin samana vuotena, eli vuonna 1936, mutta tämä rauhoitushan oli lähinnä tragikoominen, sillä ainuttakaan pussihukkaa ei ollut enää jäljellä.

Heikko geneettinen perimä

Viime vaiheessa pussihukat katosivat sekä dingojen että ihmisten vuoksi. Ne eivät selviytyneet olemassaolon taistelusta näiden kahden saalistajan kanssa.

Pussihukan tulevaisuus olisi ehkä voinut näyttää varsin huonolta ilman dingoja ja ihmisiäkin. Melbournen yliopiston tutkijat eristivät DNA:ta yli 100-vuotiaalta pussihukan pennulta, jota on säilytetty Victorian museossa. Tästä uutisoitiin vuonna 2017.

Tässä tutkimuksessa on havaittu, että pussihukkien geeniperimä alkoi heikentyä jo 70 000 vuotta sitten. Tuolloin tapahtui jokin ilmastollinen muutos. Geeniperimä vaurioitui siten jo ennen, kuin ensimmäiset ihmiset, aboriginaalit saapuivat Australiaan noin 65 000 vuotta sitten. Tämän heikon geneettisen perimän vuoksi pussihukat olisivat, jos ne olisivat edelleen elossa, erittäin herkkiä kaikenlaisille taudeille.

Tasmaniansusi

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva tasmaniansusi, Prague Národní muzeum, Tsekki. Copyright rasmus_riemann


Pussihukka takaisin DNA-kloonauksen avulla?

Dinosaurusten kohdalla keskustellaan siitä, voitaisiinko ne herättää uudelleen henkiin, jos riittävän hyvälaatuista DNA:ta voitaisiin löytää.

Samaa keskustelua käydään pussihukkien kohdalla. Viimeisimmissä geeniperimätutkimuksissaan tutkijat ovat päässeet askelen lähemmäksi tätä mahdollisuutta, mutta he toteavat samaan hengenvetoon olevansa vielä kaukana käytännön toteutuksesta.
Pussihukka
Pussihukka

All rights reserved
*Kuvat Copyright © Rolf, Germany
Photos used with permission.


Elääkö tasmaniantiikeri sittenkin? - Australialaisyliopisto aikoi tutkia luotettavina pidetyt havainnot keväällä 2017

Voisiko sukupuuttoon kuolleeksi uskottu pussihukka eli tasmaniantiikeri sittenkin olla elossa Australian syrjäseuduilla?

Keväällä 2017 uutisoitiin, että Australian pohjoisimmassa osassa, Cape Yorkin niemimaalla Queenslandissa, olisi nähty tasmaniantiikereitä. Nämä näköhavaintojen tekijät ovat molemmat luotettavia luontoihmisiä.

James Cookin yliopiston tutkijat aikoivat sijoittaa yli 50 korkeatasoista riistakameraa Cape Yorkin niemimaalle paikkoihin, joilla pussihukka saattaisi liikkua. Lue koko Ylen uutinen asiasta:
Tasmaniansusi Yle Uutiset 3.4.2017: Elääkö tasmaniantiikeri sittenkin? - Australialaisyliopisto aikoo tutkia luotettavina pidetyt havainnot

Eipä näytä elävän - tilanne elokuussa 2018

Elokuussa 2018 tilanne oli se, että huolimatta etsinnöistä, tutkijat eivät olleet kyenneet kameroineenkaan tavoittamaan vilahdustakaan pussihukista.

Kannattaa huomioida, että sekä Australiassa että Tasmaniassa, Queenslandin pohjoisimmasta pisteestä Tasmanian eteläisimpään kärkeen, jokaisen miehen sanotaan jossakin elämänsä vaiheessa nähneen pussihukan. Australian osalta tämä on erityisen ihmeellistä, koska sieltä pussihukka on ollut sukupuutossa jo 2 000 - 3 000 vuoden ajan.

Eiköhän tämä ole tyypillinen myyttinen tarina, jollainen liittyy myös esimerkiksi Loch Nessin hirviöön. Jokainen haluaa tuoda oman lisänsä jännittävään tarinaan, joka jatkaa elämistään. Loch Ness-sivulta selviää, että aina ei suinkaan ole kyse huijauksesta - vaan ihminen hyvin herkästi näkee sen, mitä odottaa näkevänsä, olipa se lopultakin sitten mitä hyvänsä.

Tunturisusi Loch Nessin hirviö Tunturisuden sivuilla.

Lähteet
Aamulehti 12.12.2017: Sukupuuttoon kuolleella pussihukalla oli heikko geeniperimä - erikoisella lihansyöjällä oli kengurun pussi ja se muistutti koiraa
Iltalehti 28.9.2017: Tasmaniantiikerin sukupuuton syy Australiassa selvisi: El Niño - mutta onko eläin sittenkään kadonnut?
National Museum Wales
American Museum of Natural History
Australian Museum: The Thylacine
ABC News 28.5.2018: Could the Tasmanian Tiger still roam the Northern Territory?
Pussihukat
Pussihukat - William Cooper (1934 -), öljy kankaalle 2006

All Rights Reserved
*Kuva - Copyright © Mike Fitzpatrick
*Photo used with permission.
Pussihukat
Pussihukka

Kuvitusta - A hand-book to the marsupialia and monotremata London :E. Lloyd, 1896.
Pussihukat
Pussihukat

Kuvitusta - Zoological Society of London 1833 - 1965.
Pussihukan kallo
Pussihukan kallo
All rights reserved
*Kuva Copyright © John Merriman
Photo used with permission.
Tasmania
Tasmanian rantoja

Oseaniaan kuuluvat valtava koko, tyyni rauha, hiljaisuuskin lukemattomilla saarilla ja valtavilla merillä - sekä puhutteleva ja ikiaikainen kauneus.
Tasmania

Tasmania on Australialle kuuluva saari ja Australian osavaltio. Se sijaitsee Australian mantereen itäosan eteläpuolella 240 kilometriä mantereesta, josta 240 kilometriä leveä Bassinsalmi sen erottaa. Tasmanian väkiluku on 493 300 ja sen pinta-ala on 68 332 neliökilometriä. Tasmanian pääkaupunki ja suurin asutuskeskus on Hobart. Tasmania on sekä asukasluvultaan että pinta-alaltaan pienin Australian osavaltio. (Wikipedia)