Menu
Susisivut
Susi
Canis lupus

VOIKO SUSI OLLA IHMISELLE VAARALLINEN?!

Terve, erämaissa elävä susi, jolla riittää ruuaksi saalistettavia riistaeläimiä - ei pohjimmiltaan ole ihmiselle vaarallinen. Tätä käsitystä tukee se, että susien suorittamat hyökkäykset ihmistä kohti ovat olleet viime vuosikymmeninä varsin harvinaisia.

Arvaamattomuutta suden käytökseen aikaansaavat rabies, kesytys, ahdistaminen ja ravinnon loppuminen.

Rabies eli vesikauhu eli raivotauti

Rabies eli vesikauhu eli raivotauti, on viruksen aiheuttama, eläinten pureman välityksellä leviävä tappava tauti. Rabiekseen sairastunut eläin, susikin, voi muuttua hyökkääväksi ja käydä vaaraksi myös ihmiselle. Vanhimmat dokumentit rabieksen vaivaamien susien hyökkäyksistä ovat 1500-luvulta.

Kesy - ruokittu susi

Villinä luonnossa elävää sutta ei ehdottomasti koskaan saa kesyttää esimerkiksi niin, että sitä lähestyy, maanittelee luokseen taikka tarjoaa sille syötävää. Tällä tavalla kesytetty ja ihmiseltä ruokansa saamaan oppinut susi voi olla käytökseltään arvaamaton ja vaarallinen.

Ihmisen ahdistama susi

Jos sutta jossakin erityisessä tilanteessa ahdistetaan, ja se "nurkkaan" jääneenä ei pääse tilanteesta pois, se voi käyttäytyä puolustautuakseen hyökkäävästi.

Suden luontainen ravinto on loppunut

Ihminen ei kuulu suden saalistamiin eläimiin. Mutta jos susia on hyvin paljon ja niiden luontainen saalisravinto on jostakin syystä täysin loppunut - susi voi hakeutua etsimään ruokaansa ihmisen lähistöltä. Tällöin se voi olla uhkaava ihmisellekin.

Kenton Joel Carnegie - Kanada 2005

Saskatchwanissa, Kanadassa - tapahtui tiistaina, 8.11.2005 jonkin petoeläimen suorittama hyökkäys, jonka seurauksena 22-vuotias Ontarion yliopiston opiskelija, Kenton Joel Carnegie, sai surmansa. Tapauksella ei ollut silminnäkijöitä. Ennen tätä kuolemaan johtanutta tapahtumaa kerrottiin alueen susien ja mustakarhujen useissa erillisissä tilanteissa käyttäytyneen aggressiivisesti ihmisiä kohtaan. Carnegieta oli varoitettu liikkumasta jalan yksinään kyseisellä seudulla, mutta hän ei kuunnellut varoituksia. Kun Carnegie ei palannut takaisin kaivosleiriin kävelyretkeltään, hänen ystävänsä lähtivät etsimään häntä - ja löysivät hänet kuolleena.

Kuolinsyyntutkijan loppupäätös - hyökkääjänä susi

Carnegien kuolinsyyn selvittely kesti vuosia ja aiheutti laajaa keskustelua. Eräänlaisen, muodollisen päätepisteen tutkinnalle asetti Saskatchewanin kuolinsyyntutkija eli patologian laitos vuonna 2007 julkistamallaan päätöslausunnolla, jonka mukaan Carnegien kuoleman aiheutti susihyökkäys.

Canis lupus

Koko susikantaa ei saa leimata

Jos kyseessä olivat sudet - vaikka monet asiantuntijat ovatkin eri mieltä - niin silloin tästä tapauksesta on syytä tietää kansainvälisesti tunnetun susitutkijan, professori L. David Mech'in käsitys.

"Carnegien kuolema on kauhistuttava tragedia - mutta yksi ainoa kirjattu, kohtalokas susihyökkäys Pohjois-Amerikan tunnetussa historiassa ei oikeuta ja tee perustelluksi koko susikannan leimaamista. - Mr. Carnegie's death is a terrible tragedy but one fatal wolf attack in the recorded history of North America does not warrant widespread alarm."
Alaska 2010 - sudet surmasivat lenkkeilijän

Maaliskuun alkupuolella, eli 8.3.2010, löydettiin Alaskassa, Chignik Lakessa, 32-vuotiaan naisopettaja Candice Bernerin raadeltu ruumis lumesta. Opettajan ruumis löydettiin parin mailin päästä Chignik Lake-kylästä. Kylä on 474 mailin etäisyydellä Anchoragesta, siitä lounaaseen. Candice Berner oli ollut metsäpolulla juosten kuntolenkillä. Hän oli hyväkuntoinen ja harrasti säännöllisesti liikuntaa. Nyt DNA-näytteistä on selvitetty, että opettajan varmuudella tappoivat sudet.

Surmateon suorittaneita susia oli ainakin kaksi - ehkä kolme taikka neljä. Ei ole mitään todistetta sille, että sudet olisivat jotenkin tottuneet ihmisten läheisyyteen ja siksi käyttäytyneet näin, tai että niillä olisi ollut vesikauhu. Sudet ovat ilmeisesti, paikalla tuolloin puhaltaneen tuulen myötä, saaneet hajuvainun hikisenä juoksevasta ihmisestä. Tutkijoiden mukaan hyökkäys oli nopea ja aggressiivinen, petoeläinten tyypillinen, petoeläinmainen hyökkäys. Siihen, että sudet lähtivät jahdaten saalistamaan opettajaa, saattoi vaikuttaa se, että opettaja yllättäen, sudet havaittuaan, lähti pakojuoksuun. Tämä saattoi laukaista susien saalistuskäyttäytymisen.

Tapauksen jälkeen lähitienoilta ammuttiin kahdeksan sutta. DNA-näytteiden mukaan niistä ainakin kaksi oli osallistunut surmatekoon. On mahdollista, tapahtumapaikalla suoritettujen tutkimusten mukaisesti, että opettaja on havainnut sudet, kääntynyt takaisin ja lähtenyt juosten pakoon. Sudet ovat lähteneet hänen peräänsä, iskeneet kiinni ja tästä on jäänyt lumeen ensimmäiset verijäljet. Hieman kauempana sudet ovat saaneet kaadetuksi pakenevan opettajan lumeen.

Candice Berner ei ole tässä vaiheessa vielä antautunut, vaan verijäljistä on nähty, että hän on jatkanut kamppailua, yrittänyt puolustautua ja raahautua lumessa kauemmaksi, vyörähtäen rinteessä hieman alemmaksi. Verijäljistä on kuitenkin päätelty, että kamppailu opettajan ja susien välillä on jäänyt lyhyeksi ja kuolema on seurannut pian. Sudet olivat tämän jälkeen raahanneet opettajan ruumista 83 jalkaa kauemmaksi pensaikkoon, ja syöneet siellä häntä.

Tragedian jälkeen kaikki sudet 30 mailin etäisyydellä kylästä päätettiin tappaa, ja tässä jahdissa viranomaisten toimesta tapetuksi tuli kahdeksan sutta.

Yksi aikuinen naarassusi ammuttiin vain mailin päässä kylästä 26.3. ja DNA-näyte osoitti sen olleen yksi opettajan surmanneista susista. Surmaan osallistuneista susista myös toinen kyettiin määrittämään DNA:n avulla, sen jälkeen, kun susi oli ammuttu. Candice Bernerin surmanneita susia on ollut ehkä kolme taikka neljä.

Opettajalla oli lenkillään juostessaan korvillaan kuulokkeet ja hän kuunteli musiikkia, mutta sen ei todeta myötävaikuttaneen mitenkään tapahtumaan, taikka edistäneen sitä. Sudet liikkuvat äänettömästi, eikä Candice Berner olisi voinut kuulla susia, vaikka hänellä ei olisi kuulokkeita ollutkaan. (7.12.2011 Anchorage Daily News: DNA samples confirm wolves killed Southwest Alaska teacher)

Kuolemaan johtaneista susihyökkäyksistä tämä tapaus on toinen 2000-luvulla Pohjois-Amerikassa. Yhdysvalloissa susien aiheuttamissa hyökkäyksissä Candice Berner oli ensimmäinen kuolonuhri yli 50 vuoteen.

Alaskassa sudet kyllä hyökkäilevät kotieläinten kimppuun, mutta ihmisiin kohdistuneet hyökkäykset ovat olleet hyvin harvinaisia.

Syyskuussa 2009 vesikauhuinen susi hyökkäsi Kuskokwim-joella, lähellä Kaskagia, metsästäjän kimppuun ja ehti purra tätä jalkaan, ennen kuin tuli ammutuksi.

Kaksi muuta tällaista tapausta ovat vuosilta 2002 ja 2006, joissa susi puri ihmistä. Edellisessä kohteena oli 6-vuotias poika ja kesällä 2006 susihyökkäyksen kohteena oli myös naispuolinen opettaja. Pojan vammat eivät olleet vakavia ja myös opettaja selvisi hyökkäyksestä, saaden vain puremajälkiä jalkaansa.

Canis lupus

Susihyökkäyksiä Suomessa?

Suomessa ei susi ole hyökkäillyt ihmisten kimppuun ainakaan 1800-luvun jälkeen. Joitakin "piiritystilanteita" meillä on ollut. Niissä joku yksittäinen, metsässä liikkunut ihminen on kohdannut suden - ja kokenut tulleensa suden taholta uhatuksi ja piiritetyksi. Viimeisin tällainen tilanne oli Pyhäjärvellä joulukuussa 2009, jolloin metsäkonetta korjaamassa ollut mies kertoi joutuneensa suden hyökkäyksen ja purennan kohteeksi. Poliisi ei tutkimuksistaan antamissaan lausunnoissa katsonut kykenevänsä selvittämään, että mitään tällaista olisi tapahtunut.

Susihyökkäykset - Venäjä, Intia ja Kanada

2000-luvulla lehdistössä on uutisoitu susien suorittamista hyökkäyksistä, joissa ihmisiä on kuollut. Venäjältä ja Intiasta tulleiden tapausten kohdalla ainoat tiedot näistä tapauksista ovat lehtiuutisista, joiden luotettavuutta ei voi mitenkään varmistaa. Venäjältä on uutisoitu joku tapaus ihan viime ajoilta. Intiasta kuolintapauksia on uutisoitu kymmenittäin, näissä uhreina ovat uutisten mukaan olleet yleensä lapset.

Lähteet
Tappajasusimyytin tarkastelua
Anchorage Daily News
U.S. Fish and Wildlife Service
http://www.uvm.edu/~vlrs/doc/wolves.htm - The University of Vermont
http://www.mtechservices.ca/Kenton/Kenton.html - Kenton Joel Carnegie Memorial
http://www.thestar.com/News/article/276591 - Parents find peace in jury's findings
Victim of likely wolf attack from Oshawa
First fatal wolf attack recorded in North America?
Ontario man killed in wolf attack, coroner's jury finds
Susisivut
*** tunturisusi.com linkit ***