Menu
Susisivut
Susi Canis lupus
Kuvassa yllä virolaisia lumikenkäretkeilijöitä tutustumassa luonnon lumijälkiin Soomaan kansallispuistossa. Huomaa kuvaaja, joka vasemmassa reunassa on asettanut jälkien rinnalle mittakaavaksi tulitikkurasian. Jälkien koosta voi päätellä ainakin sen, että suden jäljistä ei ole kyse.

Sudenjälki lumella

Susi Canis lupus SUDEN TASSUNJÄLKIÄ

Sudella on tyypilliset koiraeläimen jäljet. Ison koiran ja suden jälkiä on erittäin vaikea erottaa toisistaan. Koiraeläimille tyypillisesti suden etukäpälän jäljet (10-11 cm) ovat suuremmat kuin takatassun (9-10 cm). Suden jälkiä mitatessa kynsiä ei oteta mittaukseen mukaan.

Suden jäljessä näkyvät selvästi pitkien ja voimakkaiden kynsien (4 kpl) painaumat. Suden takatassun varpaat ovat enemmän supussa, jolloin sen jälki näyttää hieman pitkulaisemmalta kuin etutassun jälki. Suden etu- ja takajalan jäljen voi erottaa myös keskianturan muodon perusteella. Etujalan keskiantura on hieman kovera kun takajalan on kupera tai suora. Suden etu- ja keskivarpaat ovat symmetrisesti linjassa toisin kuin ilveksellä, jonka keskivarpaiden jäljet ovat epäsymmetriset.

Pehmeällä lumella, kuten myös upottavalla suolla susi levittää varpaansa mahdollisimman leveiksi. Tällöin on vaarana, että suden jäljet voidaan sekoittaa ilveksen jälkiin. Pehmeällä lumella suden kynnenpainallukset eivät aina ole näkyvissä. Tällöin huomio tulee kiinnittää keskivarpaiden painalluksiin, jotka sudella ovat aina symmetriset eli samassa linjassa.

Tosin jos lunta on satanut jälkien päälle, ei anturan painalluksia lumesta kykene erottamaan. Tällöin on seurattava jälkeä niin kauan kuin löytyy selkeä tassunpainallus kuusen alta tai muusta vastaavasta paikasta.

Sudentassun jälki hiekalla

Susi ravaa

Susi liikkuu mieluiten ravaten. Kovalla alustalla susi ravaa useimmiten ruumis hieman vinottain menosuuntaan. Tällöin jää parijälkiä joiden askelväli voi olla kaksikin metriä. Pehmeällä lumella askelväli lyhenee (120-160 cm), ja susi astuu takatassunsa samaan jälkeen kuin etutassun. Talvella sudenjälkijono on tyypillisimmillään helmimäinen ravijälkijono. Syvässä ja upottavassa hangessa susi voi paikoitellen joutua hyppimään. Tämä kuluttaa runsaasti voimia, joten yleensä susi ei liiku pidempiä matkoja hyppimällä.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Sivun yläreunassa - kuva keskellä - Copyright peupleloup
*Sivun yläreunassa - kuvat molemmilla laidoilla - Copyright Gerry
*Ylin kuva virolaisista luontoretkeilijöistä Soomaan kansallispuistossa Copyright Aivar Ruukel
*Ylin jälkikuva - kuva suden tassun jäljestä käsi vierellä lumella Copyright mecocrus
*Kuva suden tassun jäljestä käsi vierellä hiekalla Copyright smccann
*Kuva tassunjäljestä lumella ylinnä ja alinna Copyright MISTER_BLACK
*Isokuva lumijälkijonosta Copyright SigmaEye
*Kaksi alinta kuvaa tassunjäljistä lumella Copyright MISTER_BLACK
Sudenjotos

Susi on liikkeissään määrätietoinen ja suoraviivainen, jolloin jäljet ovat samassa linjassa eli askelleveys on pieni. Pennut käyttäytyvät leikkisämmin, ja ne ovat muutenkin uteliaampia. Loppusyksystä ensilumen aikoihin pentujen tassut ovat kasvaneet jo täyteen mittaansa eli pentuja ei voi enää silloin erottaa aikuisista yksilöistä tassun koon perusteella. Sen sijaan hypähtely ja muu vallaton pelehtiminen lumessa on tyypillistä pentumaista käyttäytymistä.

Pehmeässä lumessa sudet astuvat samoihin jälkiin. Tällöin jäljen pohjalla lumi pakkautuu tiiviimmäksi ja jälkikuoppa suurenee. Susien tarkkaa lukumäärää on usein kuitenkin vaikea arvioida. Ainoastaan niissä kohdissa sen voi luotettavasti tehdä, joissa lauma on jostain syystä hetkeksi hajaantunut tai laskemalla makuujäljet susien lepopaikalta.

Suden tai susien kulkusuuntaa on joskus vaikea päätellä pehmeässä lumessa. Yleensä irtolunta lentää menosuuntaan päin joissakin kohdin jälkijonoa. Suden jalanjälki on myös selkeärajaisempi menosuuntaan nähden, sillä jalkavarsi jättää usein vinon painauman lumeen tulosuunnasta päin. (Riku Lumiaro - Suomen Luonnonsuojeluliiton suurpetovastaava).

Suden jäljet
Suden jälki
Susi Canis lupus
Suden jälki lumella Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*kuva Copyriht MISTER_BLACK
Ilveksen jäljet
Ilveksen jäljet lumessa

Soomaan kansallispuisto Virossa, tammikuussa 2010.
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Aivar Ruukel
Susisivut
Susi Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Flickr/Ralf
*** tunturisusi.com linkit ***