Susi
Susisivut

Adolf Hitler, seurassaan kenraali Guderian ja sotamarsalkka Keitel. Rügenwalde, Saksa, 19.3.1943.

Adolf Hitler ja susi

Hitlerin etunimi Adolf tulee muinaissaksan Adawolfista, joka tarkoittaa jaloa tai johtavaa sutta. Susi on monin muinkin tavoin liittynyt Hitlerin elämään. Hän oli mitä ilmeisimmin hyvin mieltynyt suteen.

Jo 1920-1930-luvuilla hän käytti, pakoillessaan mahdollisia vihamiehiään, itsestään koodinimeä Wolf - Susi. Hitlerin persoonallisuutta ajatellen voisi kuvitella hänen tunteneen itsensä tässä vaiheessa eräänlaiseksi Obersaltzbergin yksinäiseksi sudeksi. Itä-Preussin Rastenburgissa sijaitsevalle päämajalleen hän antoi nimeksi Führerhauptquartier Wolfsschanze eli Johtajan päämaja Sudenpesä.

Rumpalipoika

Berliinin Jungvolkin rumpalipoika kesäleirillä vuonna 1933 - kuvaaja Argusphot. Jungvolk oli erillinen Hitler-Jugendin osasto, ja siihen kuului 10 - 14-vuotiaita poikia.

U-veneet - susilaumat

Todellisia Hitlerin susia edustivat toisessa maailmansodassa hänen sukellusvenemuodostelmansa, jotka saivat nimityksen "Wolfpacks - Susilaumat". Näitä U-veneistä koostuneita susilaumoja muodostettiin vuosina 1940-1943 noin 135 - kussakin U-veneitä oli vähintään 3-4, mutta suurimmissa niitä saattoi olla parikymmentäkin.

Karl Dönitz oli mies suunnittelijana ja luojana tässä merisotataktiikassa, jossa U-veneet susilauman tavoin jäljittivät ja saalistivat vihollisen aluksia.

Kun alussaattue oli löydetty, asettui yksi U-veneistä sen kantaan seuraamaan ja tiedottamaan saattueen liikkeistä. Toiset U-veneistä piirittivät näin saamallaan tiedolla saattuetta pikkuhiljaa molemmilta laidoilta pihteihinsä - ja yleensä yöllä seurasi hyökkäys, pintahyökkäyksenä.

Toisen maailmansodan päättyessä lähes 3 000 liittoutuneiden alusta (175 sotalaivaa, loput kauppa-aluksia) oli upotettu saksalaisten sukellusveneiden torpedoimana.

Iso Paha Susi

Ehkäpä Hitler jollakin tasolla koki olevansa Iso Paha Susikin, koska hän usein vihelteli juuri melodiaa "Pahaa sutta ken pelkäisi".
Adolf Hitler

Kirjan kannessa Hitlerin seurassa Espanjan diktaattori Francisco Franco. Hitler yritti saada Francon mukaan akselivaltoihin taistelemaan liittoutuneita vastaan, mutta hän ei tässä onnistunut. Espanja pitäytyi puolueettomuuteen toisen maailmansodan aikaan. Hitler ja Franco olivat silti liittolaisia myös sodankäynnissä, sillä Hitler tuki Francoa Espanjan sisällisodassa vuosina 1936 - 1939. Tätä sotaa on Hitlerin kannalta pidetty pienimuotoisena toisen maailmansodan harjoitussotana.

Werwolf

Werwolf - suomeksi ihmissusi. Tätä natsien vastarintaliikettä suunniteltiin toisen maailmansodan loppuvaiheissa, kun tappio näytti mahdolliselta. Toimintataktiikkaan mallia katsottiin neuvostopartisaaneilta. Toiminta jäi vähäiseksi, vaikkakin salamurhiakin ennätettiin suorittaa.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat Adolf Hitler - Copyright Commons:Bundesarchiv
*Värikuva Adolf Hitler - Copyright Cain and Todd Benson
*Adolf Hitler, koirat ja lapset, sekä kuva kirjankannesta - Copyright Agneta Von Aisaider
*Postikortti, rumpalit - Copyright WWIIHITLERTHIRDREICHHISTORY Thanks to Putschgirl.T

Adolf Hitler

Venäläisten käsitykset Hitleristä ja sudesta

Adolf Hitlerin ja susien välillä on venäläisten mielestä vahva yhteys.

Tunturisuden sivut Hitler antoi mielellään tuttaviensa kutsua itseään Sudeksi.
Tunturisuden sivut Hänen suosikkinsa koirarotujen joukossa oli susikoira.
Tunturisuden sivut Hän halusi sisarensa Paulan muuttavan nimensä Sudeksi. (Wolf - Wolff)
Tunturisuden sivut Kun Volkswagen -tehdas avattiin, hän muutti sen Wolfsbergiksi (Susivuori).
Tunturisuden sivut Hänen 20 vuotta palvellut sihteerinsä oli Neiti Susi - Johanna Wolf.
Tunturisuden sivut Hitler kuljeskeli mielellään vihellellen sävelmää "Pahaa sutta ken pelkäisi".
Tunturisuden sivut Kaikki hänen toisen maailmansodan etulinjojen lähellä olevat päämajansa olivat nimiltään susiaiheisia: Ranskassa se oli Wolfsschlucht (susirotko), Ukrainassa Werewolf (ihmissusi), Itä-preussissa Wolfsschanze (sudenluola).
Tunturisuden sivut Eräs hänen suosikkimaalauksiaan oli Franz von Stückin "hurja metsästäjä". Maalaus perustui teutoonien legendaan hullusta miehestä (kuoleman ja tuhon ruumiillistuma), joka ratsastaa öiseen aikaan jättäen jälkeensä kauhua ja tuhoa. Hullua seuraa lauma susia.
Tunturisuden sivut Hitler myrkytti susikoiransa vähän ennen kuin tappoi itsensä vuonna 1945.

Adolf Hitler

Hitler susisuojelun edelläkävijöitä

Pahuuden symbolina pidetty kansallissosialistinen Saksa edusti itse asiassa länsimaisen eläinsuojelun edelläkävijöitä. Monet heidän julistamistaan eläinsuojelun periaatteista ovat voimissaan vielä tänäkin päivänä. Useat johtavat natsit, mm Hitler ja Himmler, olivat kasvissyöjiä ja luonnonsuojelijoita vakaumuksellisista syistä. Kolmannen valtakunnan romahtamisen jälkeen suurin osa natsien eläinsuojelulainsäädännöstä purettiin. Susi metsästettiin sukupuuttoon ja luonnonsuojelualueita ohjattiin maanviljelyskäyttöön.

Lähteet
Aslak Aikio: Kolmannen valtakunnan eläinoikeudet
Suden Kääntöpuoli, osio Venäjän Sudet - suomennos Will N. Gravesin kirjasta Wolves in russia - Anxiety trough the ages.


Hitler