Menu
Susisivut
Creative Commons
Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä, musta susi Yellowstonessa, Copyright Dark_muse


Copyright Doug Lehnhardt

MUSTA SUSI - (Canis lupus)

Mustilla susilla turkin musta väri tulee melanistisen mutaation kautta, alunalkaen koirilta. Pitkään luultiin, että mustat sudet ovat jopa jokin ihan eri eläinlajinsa. Carl Linnaeus antoi Euroopan mustille susille ihan oman tieteellisen nimensäkin (Canis lycaon). Nykyisin tiedetään, että myös mustat sudet ovat susia siinä missä harmaatkin sudet (Canis lupus) erikoisesta värityksestään huolimatta.

Musta väri intiaanien koirilta

Genetiikka on tuonut valaistusta mustien susien arvoitukseen ja paljastanut, että mustan turkkinsa susi on saanut koiralta, jonka kanssa susi kauan aikaa sitten on lisääntynyt. Värimutaatio on siten kehittynyt ensiksi noin 50 000 vuotta sitten koirille, jotka ovat siirtäneet sen sudelle 15 000 - 10 000 vuotta sitten.

Ne alkuperäisten amerikkalaisten asukkaiden koirat, jotka antoivat mustille susille mustan värin - ovat jo ammoin sitten kuolleet. Mutta on kiehtovaa ajatella, että nämä koiratkin edelleen elävät näissä mustissa susissa. Yleensä ihminen eläimineen on hyötynyt, kesyttäessään eli domestikoidessaan eläimiä. Mustan suden tapauksessa on kerrankin tapahtunut toisinkin päin - ja villi eläin on saanut ominaisuuksia sellaiselta kesyyntyneeltä lajilta, joka aiemmin on siitä itsestään kehittynyt.
Musta susi

Mustien susien levinneisyys

Mustat sudet ovat yleisimpiä Pohjois-Amerikassa. Siellä niitä alkoi esiintyä samaan aikaan, kun ensimmäiset ihmiset saapuivat sinne noin 15 000 vuotta sitten. Esimerkiksi Yellowstonen kansallispuiston susista noin puolet on mustia. Myös Kanadan eteläisissä osissa ja Minnesotassa Yhdysvalloissa mustia susia on enemmän kuin valkoisia, vaikka hallitseva väri onkin harmaa.

Musta susi

Musta susi, kaksi kuvaa yllä - Calgary Zoo - Bridgeland, Calgary, Alberta, Kanada.

Suomessa ei ole tavattu koskaan mustaa sutta

Euroopassa yleisesti ja Aasiassa mustat sudet ovat harvinaisia. Suomesta ei ole tavattu koskaan ainuttakaan mustaa sutta. 1800-luvun alussa tiedetään Ruotsista tapaus, jossa ammuttu susi oli musta. Euroopan osalta Italiassa esiintyy mustia susia. Myös Venäjällä tavataan mustia susia.
Musta susi

Musta susi Yellowstonen kansallispuistossa, Yhdysvalloissa.

Mustan turkin hyödyt

Mustia susia elää enemmän metsäseuduilla kuin tundralla. Kanadan arktisen alueen metsissä elävistä susista on mustaturkkisia yli puolet, 62% - mutta puuttomalla tundralla niitä on vain 6%. Sudella ei ole sellaisia vihollisia, joilta sen voisi yrittää ajatella piiloutuvan mustalla värillään - eikä se hyödy saalistaessaankaan mustasta väristään. Päinvastoin, lumisena aikana karibuja saalistava valkoinen susi sulautuu ja piiloutuu maisemaan paremmin.

Sen sijaan infektioilta, eli erilaisilta tarttuvilta sairauksilta ja tulehduksilta musta susi saa suojaa vaaleampia susitovereitaan paremmin. Sillä on enemmän väripigmenttiä kuin vaikka harmaalla ja pigmentti taas vaikuttaa vastustuskykyyn.

Lähteet
*RedOrbit: Black Wolf Mystery Solved
*Los Angeles Times: The big black wolf is a legacy from dogs, study finds
*Science Today: Wolf In Dog's Clothing? Black Wolves May Be First 'Genetically Modified' Predators


*Taidekuvassa musta susi ylin kuva Wolf Art Copyright Doug Lehnhardt

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva mustasta sudesta Yellowstonessa sivun keskellä Copyright gainesp2003
*Kaksi kuvaa mustasta sudesta Calgaryssa Copyright CJ Berry
Susi Canis lupus
Musta susi

Musta susi Yellowstonen kansallispuistossa 27.4.2013.
Creative Commons
Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva musta susi Yellowstonessa, Copyright Dark_muse
Susi Canis lupus
Musta susi

Musta susi tähyilee kuvaajaa valppaana Yellowstonen kansallispuistossa.
Creative Commons
Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva, musta susi piilottelee Yellowstonessa, Copyright SigmaEye
Kettu Koiraeläimet

Afrikan kultasusi Tunturisuden sivut Amazoniankoira Tunturisuden sivut Andienkettu Tunturisuden sivut Atamarankettu Tunturisuden sivut Bengalinkettu Tunturisuden sivut Brasiliankettu Tunturisuden sivut Darwininkettu Tunturisuden sivut Dingo Tunturisuden sivut Eteläafrikankettu Tunturisuden sivut Etiopiansusi Tunturisuden sivut Falklandinkoira Tunturisuden sivut Fennekki (aavikkokettu) Tunturisuden sivut Harjasusi Tunturisuden sivut Harmaakettu Tunturisuden sivut Hiekkakettu Tunturisuden sivut Isoandienkettu Tunturisuden sivut Juovasakaali Tunturisuden sivut Kaliforniankettu Tunturisuden sivut Kettu Tunturisuden sivut Kit fox Tunturisuden sivut Kojootti Tunturisuden sivut Korsakki Tunturisuden sivut Korvakoira Tunturisuden sivut Kultasakaali Tunturisuden sivut Laulava uudenguineankoira Tunturisuden sivut Mustatäpläkettu Tunturisuden sivut Naali Tunturisuden sivut Pampakettu Tunturisuden sivut Preeriakettu Tunturisuden sivut Punasusi Tunturisuden sivut Ravustajakoira Tunturisuden sivut Sahelinkettu Tunturisuden sivut Savannikoira (hyeenakoira) Tunturisuden sivut Suokoira (pensaskoira) Tunturisuden sivut Supikoira Tunturisuden sivut Susi Tunturisuden sivut Tiibetinkettu Tunturisuden sivut Vaippasakaali Tunturisuden sivut Viidakkosusi (vuorisusi) Tunturisuden sivut
*** tunturisusi.com linkit ***