Susi
Susisivut

SUDEN HETKI

Tämä on se epäilyttävä, kaamea hetki joskus aamuyöllä kolmen tienoilla, jolloin susien katsotaan hiiviskelevän pahoissa töissään. Tai ainakin saalistamassa.

Tosin, mitään ihan tarkkaa kellonaikaa suden hetkelle ei voida määrittää, sillä ihan alun alkaen se perustuu vanhaan susipelkoon - tietoon siitä, että susi liikkuu juuri aamuöisin - ja aikaan, jolloin edes kelloja ei juuri käytetty ja ajan tarkkuus ei ollut niin merkityksellistä - etenkään öisin.

Vaarat vaanivat suden hetkellä

Vanha kansa tiesi kertoa, että jos joku kuljeskeleva ihmispolo istui nuotiolla tähän aikaan aamuyöstä - niin hän torkahti hyvin helposti. Torkahti siksi, että susi sai tilaisuuden yllättäen hyökätä. Jos ihminen normaaliin tapaan on vuoteessaan unessa suden hetkellä, niin hänen elintoimintonsa ovat silloin hitaimmillaan ja unensa on silloin syvimmillään. Uni on samalla taitekohdassa ja tämän hetken mentyä ihminen lähtee ikäänkuin virkoamaan kohti uutta aamua.

Suden hetki on myös erityisesti kesällä yön kylmin hetki - ennen kuin uusi aamu sarastaa. Jos suden hetken yli selviää, niin on hyvät mahdollisuudet selvitä hengissä seuraavaan päiväänkin.

Suden hetki

Creative Commons
Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Copyright ~Brenda-Starr~

Käsite kauhuelokuvasta

Alkuperäiseen suomalaiseen käsitteistöön suden hetki sanatarkasti ei kuulu. Suomessa tämä sanonta ja käsite on tullut laajemmin käyttöön vasta 1960-luvulla. Sen suosioon on ratkaisevasti vaikuttanut Ingmar Bergmanin vuonna 1968 valmistunut kauhuelokuva Vargtimmen, josta Suden hetki on lähes sananmukainen suomennos.

Kuolema uhkaa

Kuoleman uhkaa

Suden hetkeen liittyy pahaenteisesti kuoleman tummia sävyjä - silloin ihminenkin on haavoittuvimmillaan. Jo muinaiset roomalaiset olivat siinä uskossa, että kuolema tavoittaa erityisesti vanhan taikka sairaan ihmisen herkimmin juuri suden hetkellä - vaikka susia ei olisikaan lähimaillakaan.

Vain sudet ovat liikkeellä aamuyöllä ja luoja hänet armahtakoon, jonka sudet näillä hetkillä löytävät.
Punahilkka ja susi

All Rights Reserved
*Kuva - Copyright © Helena
Art used with permission.

Valkoinen susi valvoo yössä

Suden seurana puunoksalla istuva lintu näyttää korpilta - vaikka se voi olla myös varis. Korppia on pidetty vanhastaan pahaenteisenä lintuna, suoranaisena kuoleman tuojana ja paholaisen liittolaisena. Paljolti näitä synkkiä virityksiä suhteessa korppiin on herättänyt sen musta ulkomuoto ja ruokailutottumukset, pitojuhlat löyhkäävillä haaskapaikoilla.

Korppi Korppi

Aavesusi - Veikko Vuoristosola

"Aavesusi ulvoo yössä,
on viikatemies taas työssä,
mustana lyö korpin siipi,
yhä lähemmäksi susi hiipi."
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Flickr/Ralf